Πρώην υπάλληλος της Τesla: Το σύστημα αυτόνομης οδήγησης δεν είναι αρκετά ασφαλές

Οι τελευταίοι έξι μήνες και η εμπειρία του να είσαι πληροφοριοδότης ήταν «τρομακτικοί».
via Associated Press

Ένας πρώην υπάλληλος της Tesla μιλώντας στο BBC είπε ότι πιστεύει πως η τεχνολογία που τροφοδοτεί τα αυτόνομα οχήματα της εταιρείας δεν είναι αρκετά ασφαλής για να χρησιμοποιηθεί σε δημόσιους δρόμους.

Ο Lucasz Krupski διέρρευσε δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των παραπόνων των πελατών σχετικά με το λογισμικό πέδησης και αυτόνομης οδήγησης της Tesla, στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt τον Μάιο.

Ο Elon Musk, διευθύνων σύμβουλος της Tesla, έχει υπερασπιστεί την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης.

«Η Tesla έχει μακράν την καλύτερη τεχνητή νοημοσύνη στον πραγματικό κόσμο», ανέφερε ο Μασκ σε ανάρτησή του στο X, πρώην Twitter, το Σάββατο.

Ωστόσο, στην πρώτη του συνέντευξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Krupski είπε στη συντάκτρια τεχνολογίας του BBC, Zoe Kleinman, ότι ανησυχούσε για το πώς χρησιμοποιείται η τεχνητή νοημοσύνη - για να τροφοδοτήσει την υπηρεσία αυτόματου πιλότου της Tesla.

Η λειτουργία αυτόματου πιλότου, για παράδειγμα, περιλαμβάνει υποβοηθούμενο τιμόνι και στάθμευση - αλλά, παρά το όνομά του, εξακολουθεί να απαιτεί κάποιον στη θέση του οδηγού με τα χέρια του στο τιμόνι.

«Δεν νομίζω ότι το λογισμικό είναι έτοιμο», είπε.

«Μας επηρεάζει όλους γιατί ουσιαστικά είμαστε πειράματα σε δημόσιους δρόμους. Έτσι, ακόμα κι αν δεν έχετε ένα Tesla, τα παιδιά σας εξακολουθούν να περπατούν στους δρόμους».

Ο Krupski δήλωσε ότι βρήκε στοιχεία της εταιρείας που υποδηλώνουν ότι δεν τηρήθηκαν οι απαιτήσεις σχετικά με την ασφαλή λειτουργία οχημάτων που είχαν ένα ορισμένο επίπεδο τεχνολογίας αυτόνομης ή υποβοηθούμενης οδήγησης.

Πρόσθεσε ότι ακόμη και οι υπάλληλοι της Tesla του είχαν μιλήσει για οχήματα που φρενάρουν τυχαία ως απάντηση σε ανύπαρκτα εμπόδια - γνωστά ως «φρενάρισμα φάντασμα». Αυτό προέκυψε επίσης στα δεδομένα που έλαβε σχετικά με τα παράπονα των πελατών.

Ο Krupski είπε ότι αισθάνθηκε υποχρεωμένος να μοιραστεί αυτό που βρήκε με τις αρχές προστασίας δεδομένων.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ερευνά την Tesla σχετικά με τους ισχυρισμούς της σχετικά με τα χαρακτηριστικά υποβοηθούμενης οδήγησης από τον Ιανουάριο.

Η Tesla έχει επίσης αντιμετωπίσει παρόμοιες έρευνες και ερωτήσεις από οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Υπηρεσίας Οδικής Ασφάλειας σχετικά με το σύστημα αυτόματου πιλότου.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt δημοσίευσε τα «Αρχεία Tesla» αφού ο Krupski μοιράστηκε 100GB εσωτερικών δεδομένων που ανακάλυψε.

Η αρχή προστασίας δεδομένων στην Ολλανδία, όπου βρίσκονται τα ευρωπαϊκά κεντρικά γραφεία της Tesla, επιβεβαίωσε στο BBC ότι είχε ενημερωθεί για την παραβίαση δεδομένων και εξέταζε τον ισχυρισμό.

Μετά βίας κοιμάται

Ο Krupski είπε ότι οι τελευταίοι έξι μήνες και η εμπειρία του να είσαι πληροφοριοδότης ήταν «τρομακτικοί».

«Μόλις κοιμάμαι τη νύχτα μερικές φορές», είπε στο BBC.

Ωστόσο, οι ενέργειές του έχουν αναγνωριστεί από άλλους - του έχει απονεμηθεί το βραβείο Blueprint for Free Speech Whistleblowing Prize.

Ο Jack Stilgoe, αναπληρωτής καθηγητής στο University College του Λονδίνου που ερευνά τα αυτόνομα οχήματα, δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του Krupski εγείρουν ευρύτερες ανησυχίες σχετικά με την τεχνολογία.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε σχέδια για ένα νομοσχέδιο για τα αυτοματοποιημένα οχήματα για να περιγράψει ένα νομικό πλαίσιο για τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα στην ομιλία του βασιλιά στις αρχές Νοεμβρίου.

«Θα πρέπει να δούμε καθώς αναπτύσσεται το νομοσχέδιο αν θα καταπιάνεται με όλα τα νέα πράγματα σχετικά με την τεχνολογία», πρόσθεσε ο καθηγητής Stilgoe.

Δημοφιλή