Πρώην στέλεχος του FBI κατηγορείται ότι συνεργαζόταν με τον Ρώσο ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, όπως παραβιάσεις κυρώσεων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
CARLO ALLEGRI via REUTERS

Πρώην κορυφαίος αξιωματούχος του FBI κατηγορείται ότι παραβίασε τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας επειδή πληρωνόταν κρυφά από τον Ρώσο ολιγάρχη Ολέγκ Ντεριπάσκα.

Ο Τσαρλς ΜακΓκόνιγκαλ, ο οποίος ηγήθηκε του τμήματος αντικατασκοπείας της υπηρεσίας στη Νέα Υόρκη πριν συνταξιοδοτηθεί το 2018, αντιμετωπίζει τέσσερις κατηγορίες, όπως παραβιάσεις κυρώσεων και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Συνελήφθη το Σάββατο.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν υποστηρίζουν ότι ο 54χρονος ΜακΓκόνιγκαλ, έλαβε κρυφές πληρωμές από τον Ντεριπάσκα, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις το 2018, με αντάλλαγμα να ερευνήσει έναν αντίπαλό του ολιγάρχη το 2021. Κατηγορείται επίσης για ανεπιτυχείς προσπάθειες του το 2019 για την άρση των κυρώσεων εις βάρους του Ντεριπάσκα, ιδρυτή της ρωσικής εταιρείας αλουμινίου Rusal.

Ένας δικηγόρος του ΜακΓκόνιγκαλ δεν ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημα να σχολιάσει αυτές τις πληροφορίες.

«Μετά την επιβολή κυρώσεων, πρέπει να επιβληθούν εξίσου εναντίον όλων των πολιτών των ΗΠΑ προκειμένου να είναι επιτυχείς», δήλωσε ο βοηθός διευθυντής του FBI, Μάικλ Ντρίσκολ. «Δεν υπάρχουν εξαιρέσεις για κανέναν, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην αξιωματούχου του FBI όπως ο κ. ΜακΓκόνιγκαλ».

Ο ΜακΓκόνιγκαλ πρόκειται να προσαχθεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν αργότερα, μαζί με τον Σεργκέι Σεστακόφ, έναν πρώην Σοβιετικό διπλωμάτη ο οποίος απέκτησε στη συνέχεια την αμερικανική υπηκοότητα και σήμερα είναι κατηγορούμενος στην ίδια υπόθεση.

Ο Ντεριπάσκα ήταν μεταξύ των περίπου 24 Ρώσων ολιγαρχών και κυβερνητικών αξιωματούχων που μπήκαν στη «μαύρη λίστα» της Ουάσινγκτον το 2018 για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα