Προσφυγή στο ΣτΕ Δήμων και πολιτών για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια

Ζητούν ακύρωση των αποφάσεων για χορήγηση άδειας λειτουργίας σε αιολικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ανεμογεννήτριες σε κορυφή βουνού. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Ανεμογεννήτριες σε κορυφή βουνού. (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ)
Eurokinissi

Οι δήμοι Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου, καθώς και εννέα κάτοικοι της Εύβοιας, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της τοποθέτησης ανεμογεννητριών (αιολικά πάρκα) στην Εύβοια.

Ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και του υπουργού Ανάπτυξης, όπως και αποφάσεις της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας, του Δασαρχείου, κ.λπ., με τις οποίες χορηγήθηκαν άδειες λειτουργίας αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε διάφορες τοποθεσίες της Εύβοιας, στο πλαίσιο του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας ισχύος 470,4 Μ.W.».

Ειδικότερα, οι τρεις δήμοι στρέφονται κατά του επενδυτικού σχεδίου «Αιολικά Πάρκα Εύβοιας» με φορέα εκτέλεσης του έργου την εταιρεία «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» και οι 9 κάτοικοι κατά της χορήγησης της άδειας αιολικού πάρκου στη θέση Αγριαχλαδιά του δήμου Κύμης-Αλιβερίου με φορέα την εταιρεία «Ενεργειακή Δυστίων Ευβοίας».

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το επενδυτικό σχέδιο για τα αιολικά πάρκα στην Εύβοια, παραβιάζει, τόσο τις συνταγματικές επιταγές, όσο και το ενωσιακό και εθνικό περιβαλλοντικό δίκαιο που διέπουν την κατάρτιση Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) για την πραγματοποίηση στρατηγικών επενδύσεων.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους, παραβιάζεται η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά το κεφάλαιο εκείνο που αναφέρεται στην αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, που είναι «ο ακρογωνιαίος λίθος της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ακόμη, αναφέρουν ότι παραβιάζεται η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/42/ΕΚ που προβλέπει την εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, καθώς δεν έχει εκπονηθεί η αναγκαία μελέτη, ενώ θα δημιουργηθούν σοβαροί κίνδυνοι στην υγεία τους λόγω της άμεσης γειτνίασης με τις υπό κατασκευή ανεμογεννήτριες στη θέση Αγριαχλαδιά. Υπογραμμίζουν δε, ότι είναι «ψευδής και παραπλανητική η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων» για το εν λόγω έργο και η άδεια που χορηγήθηκε, εκδόθηκε κατά πλάνη της διοίκησης, η οποία στηρίχθηκε σε ψευδή στοιχεία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και ΕΡΤ

Δημοφιλή