Στο «κόκκινο» Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Κιλκίς και Χαλκιδική

Προς ένταξη στο επίπεδο 4 αυτές οι περιοχές. Τι αλλαγές αναμένονται για την είσοδό μας στις υπηρεσίες του Δημοσίου.
MotionTeam

Σε κατάσταση συναγερμού λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού έχουν τεθεί η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική, το Κιλκίς και η Λάρισα, σύμφωνα με την εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων, η οποία συνεδρίασε την Τετάρτη με βασικό θέμα την αύξηση του ιικού φορτίου στη Βόρεια Ελλάδα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περιοχές αυτές πρόκειται να ενταχθούν στο επίπεδο 4, το «κόκκινο», όπως αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας για τη νόσο Covid-19, που επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα.

Παράλληλα, όπως φαίνεται στο χάρτη, στο «κόκκινο» παραμένουν οι ΠΕ Καστοριάς, Δράμας, Ημαθίας, Ξάνθης, Πιερίας, Πέλλας και Καβάλας, ενώ στο επίπεδο 3, «πορτοκαλί» «πέφτει» η ΠΕ Αργολίδας.

Επιδημιολογικός χάρτης

Σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη όσες περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 4 ισχύουν τα εξής ειδικά τοπικού χαρακτήρα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Η έναρξη των μέτρων αναμένεται να ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες μετά την έκδοση του αντίστοιχου ΦΕΚ.

Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη θεωρείται οριακή λόγω των ασθενών που δέχονται τα νοσοκομεία από τις γειτονικές Περιφερειακές Ενότητες.

Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ομάδες γιατρών (εντατικολόγοι, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) προκειμένου να επανεκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κορονοϊού.

Αυτό κρίνεται αναγκαίο, καθώς η πνευμονία που προκαλεί ο κορονοϊός διαφέρει από την αναπνευστική λοίμωξη που οφείλεται σε άλλους ιούς ή μικρόβια.

Τέλος, για την είσοδο των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, η εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων είναι να γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή