Πρωτοφανής καύσωνας «σαρώνει» τη Δυτική Ευρώπη

Τα κράτη της Μεσογείου ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες και τις ζωές τους.
STEFANO RELLANDINI via Getty Images

Οι ζέστες άρχισαν από νωρίς στη δυτική Ευρώπη. Στην Ισπανία, τα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για τον θερμότερο καύσωνα πριν την επίσημη αρχή του καλοκαιριού (που στη Δύση είθισται να ξεκινά με το θερινό ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου) των τελευταίων σαράντα ετών.

Σε μια περιοχή της Γαλλίας απαγόρευθηκαν οι υπαίθριες εκδηλώσεις ενώ η ξηρασία δοκιμάζει τους Ιταλούς αγρότες. Ο καύσωνας έκανε τους Δυτικοευρωπαίους να ψάχνουν τη σκιά και να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή.

Το κύμα καύσωνα από την αρχή της εβδομάδας εντάθηκε την Παρασκευή. Οι θερμοκρασίες σκαρφάλωσαν από το Λονδίνο στη Μαδρίτη κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις εθνικές μετεωρολογικές υπηρεσίες.

«Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο, ενυδατωθείτε και φροντίστε τους πιο ευάλωτους ώστε να μην υποφέρουν από θερμοπληξία», συμβούλεψε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες στη Μαδρίτη.

Οι θερμοκρασίες επρόκειτο να φτάσουν από 40 έως 42 βαθμούς Κελσίου στη Μαδρίτη και τη Σαραγόσα, στην κεντρική και ανατολική Ισπανία αντίστοιχα, ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Οι περιφέρειες της Βόρειας Ιταλίας κινδυνεύουν να χάσουν έως και το ήμισυ της γεωργικής τους παραγωγής λόγω ξηρασίας, δήλωσαν αγρότες, καθώς οι λίμνες και τα ποτάμια αρχίζουν να στερεύουν επικίνδυνα, θέτοντας σε κίνδυνο την άρδευση.

Η ομοσπονδία ιταλικών εταιρειών κοινής ωφελείας, Utilitalia, προειδοποίησε αυτή την εβδομάδα ότι ο μεγαλύτερος ποταμός της χώρας, ο Πάδος, βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ και 70 χρόνια, αφήνοντας πολλά τμήματα της τεράστιας, βόρειας πλωτής οδού να έχουν στεγνώσει εντελώς.

Στη Γαλλία, η περιφέρεια Ζιρόντ γύρω από το Μπορντό απαγόρευσε τις δημόσιες εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων των συναυλιών και εκείνων σε εσωτερικούς χώρους χωρίς κλιματισμό, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στο δημόσιο ραδιόφωνο.

Οι θερμοκρασίες σε πολλές περιοχές της Γαλλίας έφτασαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά φέτος την Πέμπτη και αναμένονταν να κορυφωθούν το Σάββατο, φτάνοντας στους 41-42.

«Όλοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο για την υγεία τους», δήλωσε ο τοπικός νομάρχης Φαμπιάν Μπούσιο στο ραδιόφωνο France Bleu.

Τα κράτη της Μεσογείου ανησυχούν όλο και περισσότερο για το πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επηρεάσει τις οικονομίες και τις ζωές τους.

«Η Ιβηρική χερσόνησος είναι μια ολοένα και πιο ξηρή περιοχή και η ροή των ποταμών μας είναι όλο και πιο αργή», πρόσθεσε ο Πέδρο Σάντσες.

Οι πυροσβέστες έδιναν μάχη με τις δασικές πυρκαγιές σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας, με την Καταλονία στην ανατολική Ισπανία και τη Ζαμόρα κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πορτογαλία να έχουν πληγεί περισσότερο.

Στη Ζαμόρα, 8.500 έως 9.500 εκτάρια έγιναν στάχτη.

Το σύννεφο ζεστού αέρα γλίτωσε την Πορτογαλία την Παρασκευή, όπου οι θερμοκρασίες δεν ήταν τόσο υψηλές την Παρασκευή όσο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τη Λισαβόνα πιθανότατα οι θερμοκρασία να φτάσει στους 27 βαθμούς Κελσίου.

Ωστόσο, ο περασμένος μήνας ήταν ο πιο ζεστός Μάιος των τελευταίων 92 ετών, δήλωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Πορτογαλίας IPMA, προειδοποιώντας ότι το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας υποφέρει από σοβαρή ξηρασία.

Οι ταμιευτήρες της Πορτογαλίας έχουν χαμηλή στάθμη νερού, με το φράγμα Μπραβούνα, στη νότια Πορτογαλία, να έχει επηρεαστεί καθώς είναι γεμάτο μόνο κατά 15%.

Δημοφιλή