ΠΟΛΙΤΙΚΗ
18/06/2020 14:39 EEST

Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: 40.000 θέσεις εργασίας, υλοποίηση έργων ύψους 2,5 δισ. ευρώ

Το Πρόγραμμα παρουσιάστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Eurokinissi
.

Χαρακτηρίζοντας «εμβληματικό» το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην συμβολή που θα έχει για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, εκτιμάται ότι μέσα από τις περίπου 5.000 δράσεις του Προγράμματος θα δημιουργηθούν 40.000 θέσεις εργασίας.  «Τα επόμενα χρόνια 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ θα μετατραπούν σε χιλιάδες έργα σε ολόκληρη την ελληνική περιφέρεια», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, Δήμοι και Περιφέρειες θα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών με κάλυψη απ’ το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ θα συνδράμει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με 1,5 δισ. Ευρώ.

Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» θα εστιάσει σε έργα υποδομών και πολιτικής προστασίας, στην ψηφιακή σύγκλιση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα προβλέπονται –μεταξύ άλλων- έργα ύδρευσης και διαχείρισης αστικών λυμάτων συνολικού κόστους 500 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και βελτιωτικές επενδύσεις σε υφιστάμενες δομές με αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επίσης θα διατεθούν 220 εκατομμύρια για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και 70 εκατ. για ανάπτυξη αγροτικών οδικών δικτύων. Ακόμα 730 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για την αστική αναζωογόνηση, την προστασία και αξιοποίηση του κτιριακού αποθέματος της χώρας, και την ανάπτυξη υποδομών τεχνολογίας και ηλεκτροκίνησης και που θα μετατρέψουν αστικά κέντρα σε «έξυπνες πόλεις» (smart cities).

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, πρόκειται για ένα αδιάβλητο Πρόγραμμα καθώς όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ψηφιακά ενώ τα έργα θα παρακολουθούνται από Ειδική Υπηρεσία.

Κατά την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πολιτικό του οποίου το όνομα φέρει πλέον το φιλόδοξο Πρόγραμμα: «Πριν από 30 χρόνια, ως υποψήφιος Δήμαρχος, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης παρουσίαζε το πρόγραμμά του με αιχμή την ίδρυση Δημοτικού Αναπτυξιακού Ταμείου για την αναβάθμιση της ζωής της πόλης και των πολιτών. Αυτό στην ουσία το όραμα τώρα κάνουμε πράξη, αγκαλιάζοντας, μάλιστα, ολόκληρη την Ελλάδα».

Το Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ορίζοντα το 2023 και την αναλυτική του παρουσίαση έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Ομιλίες απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Δημήτρης Παπαστεργίου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.