ΔΙΕΘΝΕΣ
11/10/2018 08:26 EEST | Updated 11/10/2018 09:24 EEST

Πτώση- σοκ στα αμερικανικά χρηματιστήρια συμπαρέσυρε τα ασιατικά και τα ευρωπαϊκά

BRYAN R. SMITH via Getty Images

Τα αμερικανικά χρηματιστήρια σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε διάστημα μίας ημέρας εδώ και μήνες, καθώς εντείνονται οι φόβοι για τα αυξανόμενα επιτόκια, τον πληθωρισμό και τις εντάσεις στο διεθνές εμπόριο- συμπαρασύροντας τα ευρωπαϊκά, με τα χρηματιστήρια σε Γαλλία και Γερμανία να κλείνουν με απώλειες άνω του 2%, καθώς και τα ασιατικά.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο δείκτης Nasdaq (εταιρείες τεχνολογίας), πέφτοντας 4%. Ο Dow Jones και ο S&P 500 έπεσαν επίσης πάνω από 3%, με τις απώλειες να επιταχύνουν μέχρι το τέλος της ημέρας. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, το Netflix έπεσε 8%, ενώ η Amazon κατά 6%.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκρινε την Τετάρτη ότι το κύμα ρευστοποιήσεων αποτελεί στην πραγματικότητα μια «διόρθωση» που αναμενόταν εδώ και καιρό, ωστόσο παράλληλα έκρινε ότι η απόφαση της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, ή Fed) να συνεχίσει την πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων της δείχνει πως τα στελέχη της έχουν «τρελαθεί».

Η χρήση του συγκεκριμένου όρου από τον Τραμπ δεν είναι χωρίς σημασία. Ο ορισμός της διόρθωσης για τους ορθόδοξους οικονομολόγους είναι μια πτώση κατά τουλάχιστον 10 εκατοστιαίες μονάδες από το υψηλό των προηγούμενων 52 εβδομάδων, κάτι που αφήνει να εννοηθεί ότι οι δείκτες έχουν να πέσουν πολύ ακόμη.

Αυτό σημαίνει πως παρά το ξεπούλημα της Τετάρτης, ο δείκτης S&P 500 θα διπλασιάσει τις ζημιές του αν αποδειχθεί σωστή η εκτίμηση του ενοίκου του Λευκού Οίκου. Έχει πέσει σχεδόν 5% από το ιστορικό υψηλό που κατέγραψε την 20ή Σεπτεμβρίου.

«Στην πραγματικότητα, είναι μια διόρθωση που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, αλλά στ′ αλήθεια διαφωνώ με αυτό που κάνει η Fed», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους πριν από μια προεκλογική εκδήλωση στην Πενσιλβάνια. «Νομίζω (...) ότι η Fed κάνει λάθος. Νομίζω ότι έχει τρελαθεί», επέμεινε, αναφερόμενος στην αναγγελία της ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Πτώση σημείωσαν και τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι προβληματισμοί σχετικά με τα υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ και τον εμπορικό πόλεμο έκαναν τους επενδυτές να προβούν σε ρευστοποιήσεις διεθνώς. Ο Nikkei 225 έπεσε 3,9%, ενώ στην Κίνα ο σύνθετος δείκτης στο χρηματιστήριο της Σαγκάης έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό του από το 2014, κατά 3,9%. Ο Χανγκ Σενγκ έπεσε 3,8%.