Ραμζάν Καντίροφ: Θέλει να στείλει τους ανήλικους γιους του να πολεμήσουν στην Ουκρανία

Τα παιδιά του Καντίροφ είναι 14, 15 και 16 ετών.
Chingis Kondarov via Reuters

Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ, δήλωσε πως οι τρεις έφηβοι γιοι του θα ταξιδέψουν σύντομα στην Ουκρανία για να πολεμήσουν στο πλευρό των ρωσικών δυνάμεων.

Τα παιδιά του είναι ηλικίας 14, 15 και 16 ετών, αναφέρει το BBC.

Ο στενός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του πολέμου, ωστόσο προ ημερών είχε κατακρίνει τις αποτυχίες της Ρωσίας στο πεδίο των μαχών.

Σε μια ανάρτηση στο Telegram, είπε ότι τα παιδιά του Αχμάτ, Έλι και Αντάμ, περνούν «εδώ και πολύ καιρό» στρατιωτική εκπαίδευση για να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν «διαφορετικά όπλα».

«Ήρθε η ώρα (για αυτούς) να αποδείξουν τι μπορούν να κάνουν σε μια πραγματική μάχη, μπορώ μόνο να χαιρετίσω την αποφασιστικότητά τους. Σύντομα θα πάνε στην πρώτη γραμμή και θα βρεθούν στις πιο δύσκολες περιοχές της γραμμής επαφής», είπε ο Καντίροφ.

Ο Τσετσένος ηγέτης έχει 14 παιδιά, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του, αλλά ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αναμφίβολα έχει περισσότερα.

«Πάντα πίστευα ότι η κύρια αποστολή ενός πατέρα είναι να διδάξει στους γιους του την ευσέβεια και να τους μάθει να υπερασπίζονται την οικογένειά τους, τον λαό τους και την πατρίδα τους. Όποιος θέλει ειρήνη, προετοιμάζεται για πόλεμο!», έγραψε σήμερα.

Κατήγγειλε, παράλληλα, τα «κούφια λόγια» όσων υποστηρίζουν πως τα αγαπημένα του πρόσωπα δεν έχουν καμία συμμετοχή στον πόλεμο. Στην ίδια ανάρτηση είχε συμπεριλάβει και ένα βίντεο με τους γιους του να εξασκούνται με διάφορα όπλα.

Η Ρωσία, να σημειωθεί, έχει υπογράψει συμφωνία με τα Ηνωμένα Έθνη που απαγορεύει στους ανηλίκους να λαμβάνουν μέρος στις εχθροπραξίες. Η χρήση παιδιών κάτω των 15 ετών στον πόλεμο θεωρείται έγκλημα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Ωστόσο, η Μόσχα δεν αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του.

Το κάλεσμα για χρήση πυρηνικών

Το Σαββάτο (1/10), δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει μικρής ισχύος πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία, μετά τις νέες ήττες που υπέστη στο πεδίο της μάχης.

Σε ανάρτησή του στο Telegram, στην οποία επικρίνει τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν στην ανατολική Ουκρανία, ο Καντίροφ γράφει: «Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να ληφθούν πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Επέκρινε επίσης τον Ρώσο στρατηγό που είναι υπεύθυνος για τις επιχειρήσεις γύρω από την Λιμάν, τον Αλεξάντρ Λαπίν, κρίνοντας ότι δεν παρείχε «επικοινωνίες» και τα «απαραίτητα πυρομαχικά» στους στρατιώτες που ήταν επιφορτισμένοι με την άμυνα αυτής της πόλης στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Καντίροφ είναι στην εξουσία της Τσετσενίας από το 2007, όταν και ορίστηκε πρόεδρος από τον ίδιο τον Πούτιν. Αλλά, καταγγέλλεται πως εξουσιάζει με «σιδηρά πυγμή» και επιτρέπει την «άνθηση» των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.