ΔΙΕΘΝΕΣ
27/07/2020 15:53 EEST

Ρεκόρ στην τιμή του χρυσού, εν μέσω κορονοϊού και εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας

Έφτασε στα 1.944 δολάρια η ουγγιά.

ASSOCIATED PRESS

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκε η τιμή του χρυσού τη Δευτέρα, καθώς οι νέες εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και και Κίνας έπληξαν το δολάριο και προκάλεσαν φυγή προς «ασφαλή καταφύγια» μεταξύ των επενδυτών που ανησυχούν ότι η επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσε να οξύνει το οικονομικό πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού.

Ο χρυσός βρέθηκε σε επίπεδο ρεκόρ, στα 1.944,73 δολάρια η ουγγιά. Επίσης άνοδο χρησιμοποίησε και το ασήμι, στα 24,57 δολάρια- την υψηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2013.

Η ζήτηση για τα πολύτιμα μέταλλα είναι μεγάλη, και μεσοπρόθεσμα/ μακροπρόθεσμα αναμένονται μεγαλύτερα κέρδη.

Στην τελευταία κλιμάκωση των σινοαμερικανικών σχέσεων, η Κίνα έθεσε υπό τον έλεγχό της τον χώρο του αμερικανικού προξενείου στην Τσενγκντού τη Δευτέρα, σε αντίποινα για το κλείσιμο του προξενείου της στο Χιούστον του Τέξας την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό έστειλε το δολάριο στο χαμηλότερό του επίπεδο μέσα σε δύο χρόνια.

Η ζήτηση για «ασφαλή καταφύγια» αυξάνεται, ενώ είναι ελάχιστη πλέον για το δολάριο ΗΠΑ. Οι επενδυτές αναμένουν τώρα τη συνάντηση της Fed την Τρίτη, που θα μπορούσε να σημάνει κάποια αλλαγή πολιτικής.

Στο μεταξύ, τα κρούσματα Covid-19 έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατομμύρια παγκοσμίως, δημιουργώντας προσδοκίες για περαιτέρω πακέτα στήριξης, για τον μετριασμό του οικονομικού πλήγματος.

Η πλατίνα σημείωσε άνοδο 3,1%, στα 942,78 δολάρια/ ουγγιά, και το παλλάδιο 3,6%, στα 2.299,24.

(με πληροφορίες από Reuters)