Ρέθυμνο και Άλιμος φιναλίστ στα ευρωπαϊκά βραβεία βιώσιμης κινητικότητας

Συνολικά 12 πόλεις συμμετέχουν στον τελικό που αναγνωρίζει σημαντικές πρωτοβουλίες για πιο οικολογικές και ασφαλείς πόλεις.
Προβλήτα στον Άλιμο
Προβλήτα στον Άλιμο
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Μπορεί η Ελλάδα να υπολείπεται των περισσότερων προηγμένων, ευρωπαϊκών χωρών (και) σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας, ωστόσο ορισμένες πόλεις φαίνεται ότι κάνουν μια προσπάθεια να ξεχωρίσουν.

Σύμφωνα με τη λίστα των φιναλίστ των βραβείων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δύο ελληνικές πόλεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 12 που θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση στην κατηγορία τους.

Συγκεκριμένα, ο Άλιμος είναι φιναλίστ στην κατηγορία των μικρότερων δήμων, μαζί με τις πόλεις Μιαχάδας και Βαλόνγκο, ενώ στους δήμους άνω των 100 χιλιάδων κατοίκων, φιναλίστ είναι οι πόλεις Αμαντόρα, Κάσελ και Λουλεμπουργκάζ.

Επίσης, το Ρέθυμνο μαζί με τη Φλωρεντία και τη Βαρσοβία διαγωνίζονται για το βραβείο της ΕΕ για την οδική ασφάλεια των πόλεων, με το οποίο αναγνωρίζονται εξαιρετικά μέτρα οδικής ασφάλειας, ενώ φιναλίστ για το Βραβείο Σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, είναι η Μαδρίτη, η Νότια Μιτρόβιτσα και το Τάμπερε.

Και τα δύο βραβεία απονέμονται σε αναγνώριση σημαντικών πρωτοβουλιών για πιο οικολογικές και ασφαλείς πόλεις.

EE

Η εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας διαρκεί από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο. Πέρυσι η συμμετοχή έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς στην εκστρατεία συμμετείχαν πάνω από 3.100 πόλεις και κωμοπόλεις από 53 χώρες. Οι νικητές θα ανακοινωθούν σε τελετή στις 28 Μαρτίου.

«Συγχαρητήρια στους φιναλίστ που πρωτοπορούν και δείχνουν πώς οι πόλεις και οι κωμοπόλεις σε όλη την Ευρώπη μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής στρεφόμενες σε πιο καθαρές, οικολογικές και εύκολες επιλογές μεταφορών για όλους. Υποστηρίζουμε τη μετάβαση αυτή με το νέο πλαίσιο της ΕΕ για την αστική κινητικότητα, το οποίο παρέχει ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των ρύπων και για τη βελτίωση της κινητικότητας στις πόλεις,» δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα