Ροδίτες στον Τσίπρα: Καλώς ήρθατε σε ένα νεκρό νησί. Δεν έχουμε ούτε ένα τουρίστα

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια εσείς μας στηρίξατε και βγήκαμε από τα μνημόνια», είπε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους εκπροσώπους των εργαζομένων του Τουρισμού.
Eurokinissi

Την πεποίθησή του ότι ο τουρισμός κράτησε τη χώρα όρθια στα χρόνια της κρίσης και τώρα πρέπει να υπάρξει ανταπόδοση σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας προς τους φορείς του τουριστικού κλάδου της Ρόδου κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε μαζί τους.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε την κατάσταση που αντίκρισε λίγο πριν περπατώντας στους έρημους δρόμους της Ρόδου. «Σήμερα είδα μια εικόνα αποκρουστική», ανέφερε, «καταστηματάρχες μου μετέφεραν μια πολύ δραματική εικόνα. Μου μετέφεραν κυρίως αγωνία για το αν μπορέσουν να κρατηθούνε, να έχουν αυξημένο τζίρο το επόμενο διάστημα για να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές. Διότι οι υποχρεώσεις τρέχουν, τα ενοίκια τρέχουν, προκαταβολές που έχουν πληρωθεί σε επιταγές πρέπει να αποπληρωθούν το επόμενο διάστημα. Όλα αυτά θέτουν μια πολύ δύσκολη εικόνα».

Eurokinissi

Κάνοντας λόγο για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «διεκδικούμε ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων στον τουρισμό και την εστίαση. Εξέφρασε, ακόμα την άποψη ότι «το βασικό θέμα είναι το κεφάλαιο κίνησης, το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόσβαση σε ρευστότητα, καθώς και το γεγονός ότι τρέχουν οι υποχρεώσεις που πρέπει να καλυφθούν».

Eurokinissi

«Όλα τα προηγούμενα χρόνια εσείς μας στηρίξατε και βγήκαμε από τα μνημόνια, εννοώ ο τουρισμός», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξαπέλυσε σκληρή κριτική στα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά τα εξής:
«Πέραν της ατολμίας στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης, βλέπω και φαινόμενα κακής κατανόησης των προβλημάτων από την πλευρά της κυβέρνησης, βλέπω αλλοπρόσαλλες παρεμβάσεις από την πλευρά του υπουργού Τουρισμού: τη μια να διαχωρίζει τα νησιά μας σε κατηγορίες επικινδυνότητας, την άλλη να ανακοινώνει 29 χώρες από τις οποίες θα έρχονται τουρίστες, μετά να αποκλείει κάποιες άλλες, την επόμενη ημέρα ένα άλλο υπουργείο να ανακοινώνει ότι απ’ όλες τις χώρες θα δεχόμαστε».

Eurokinissi

«Νομίζω ότι χρειάζεται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συντονισμός, συνεννόηση με τους ανθρώπους του τουρισμού και κυρίως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι βρισκόμαστε σε μία κρίση και πρέπει όλοι μαζί να περάσουμε απέναντι, να περάσουμε τον κάβο», συμπέρανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτήρισε πρόκληση τις απευθείας αναθέσεις έργων επικοινωνίας παρακάμπτοντας τον ΕΟΤ.
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων αναφερθήκαν στα τεράστια προβλήματα του κλάδου του τουρισμού που ουσιαστικά οδηγούν σε μια χαμένη σεζόν. Εξέφρασαν την τεράστια ανησυχία τους και τον προβληματισμό τους για τις ακυρώσεις και τις περιορισμένες κρατήσεις για τον Ιούλιο και Αύγουστο.

«Καλώς ήρθατε σε ένα νεκρό νησί οπου δεν υπάρχει ούτε ένας τουρίστας», του είπε εκπροσωπος του σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων, ζητώντας στήριξη για την προώθηση μέτρων επιβίωσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων. Από τη δική τους πλευρά οι εκπρόσωποι εργαζομένων είπαν ότι έχουν να βάλουν λεφτά στο σπίτι τους από τον περασμένο Οκτώβριο.
«Είμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η παρτίδα δεν σώζεται, θα έχουμε ένα πολύ δύσκολο όχι καλοκαίρι και χειμώνα αλλά μια δύσκολη τετραετία», ακούστηκε από άλλον εκπρόσωπο και επισημάνθηκε πως κάποιοι ξεναγοί πληρώθηκαν τελευταία φορά τον Οκτώβριο του 2019 και θα ξαναπληρωθουν το Μάιο του 2021.
«Με αφορμή τον ιό θα χάσουμε ότι κερδίσαμε τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο Παναγιώτης Εγγλέζος από το Εργατικό Κέντρο Ρόδου και έκανε έκκληση να ισχύσουν οι συλλογικές συμβάσεις για τον τουρισμό και να ενταχθούν στην επιδότηση ανεργίας εξάμηνης διάρκειας, όλοι οι εποχιακά απασχολούμενοι.

Eurokinissi

Λίγο πριν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε επισκεφτεί τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χατζημάρκο, με το οποίο επίσης διαπίστωσε τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζονται στην περιφέρεια λόγω της πανδημίας. Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην περιφέρεια υπογράμμισε ότι «χρειάζεται να σκύψουμε με ενδιαφέρον επάνω στα προβλήματα τα μεγάλα που έχει αυτή τη στιγμή η μικρομεσαία επιχείρηση και ιδίως στη δική σας περιφέρεια». Ακόμα τόνισε ότι ο τζίρος θα πέσει πολύ φέτος και θα υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους.
«Θα προσπαθήσω το επόμενο διάστημα να αναδείξω αυτά τα προβλήματα για να διεκδικήσουμε τη μέγιστη δυνατή στήριξη της μεσαίας και μικρής επιχειρηματικότητας και των εργαζόμενων στα νησιά σας που είναι η ατμομηχανή της τουριστικής βιομηχανίας που μας κράτησε τα χρόνια της κρίσης. Και τώρα πρέπει να ανταποδώσουμε, νομίζω», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Τέλος, περπατώντας σε κεντρικά σημεία του νησιού ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τους κατοίκους, με χαρακτηριστική περίπτωση συνταξιούχο που βρέθηκε ανάμεσα στον κόσμο και του είπε:

«Μετά τη μεταπολίτευση μας κυβερνούσε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, και ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, καταλήστευσαν τη χώρα, ήρθες εσύ, την έσωσες, μας έβγαλες από τα μνημόνια και έρχονται και λένε τώρα θα σας σώσουμε. Είμαι χαμηλοσυνταξιούχος, δεν μας έκοψες ούτε μία φορά. Επί Σαμαρά είχαμε 13 φορές περικοπές, Αλέξη».

Δημοφιλή