Ρούσι Σινάκ, Λιζ Τρας: Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για την πρωθυπουργία της Βρετανίας

Η πορεία των Ρούσι Σινάκ και Λιζ Τρας από την αρχή της πολιτικής τους καριέρας μέχρι σήμερα.
PA via PA Wire/PA Images

Ο Ρίσι Σουνάκ και η Λιζ Τρας θα είναι τελικά οι δύο υποψήφιοι, που θα διεκδικήσουν την ηγεσία των Συντηρητικών και κατ’επέκταση, την πρωθυπουργία της Βρετανίας.

Ο ανταγωνισμός μεταφέρεται στη βάση του κόμματος, με τα 200.000 μέλη του να καλούνται να ψηφίσουν μέσα στον Αύγουστο. Στις 5 Σεπτεμβρίου θα γνωρίζουμε τον νέο πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Το βέβαιο είναι, ότι μεταξύ των δύο αντιπάλων η αναμέτρηση αναμένεται να είναι σκληρή. Ο Σουνάκ μπορεί να κέρδισε την υποστήριξη των περισσότερων βουλευτών, ωστόσο η Τρας δηλώνει βέβαιη ότι θα κερδίσει τα μέλη.

Λιζ Τρας

Leon Neal via Getty Images

Η Τρας εισέρχεται στην αναμέτρηση ως φαβορί, έχοντας επανεφεύρει πλήρως την πολιτική περσόνα της τα τελευταία χρόνια.

Η 46χρονη εξελέγη για πρώτη φορά το 2010 έχοντας τοποθετηθεί στη κορυφαία λίστα υποψηφίων του Ντέιβιντ Κάμερον, η οποία διαμορφώθηκε έτσι ώστε να συμβάλει στο έργο εκσυγχρονισμού του κόμματος.

Υπηρετεί στο υπουργικό συμβούλιο από το 2014, υπό τους Κάμερον, Τερέζα Μέι και Μπόρις Τζόνσον. Η Τρας στο παρελθόν έχει διατελέσει γραμματέας περιβάλλοντος, γραμματέας δικαιοσύνης, γενική γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Υπουργός Εμπορίου και τώρα υπουργός Εξωτερικών.

Ελεύθερη Δημοκρατική στα φοιτητικά της χρόνια, η Τρας υπήρξε εξέχουσα υποστηρικτής της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Ωστόσο, πλέον έχει επανατοποθετηθεί επιτυχώς, ως υπέρμαχος της εξόδου της Βρετανίας από το μπλοκ των 27 χωρών.

Βασικό στοιχείο της ηγετικής της εκστρατείας αποτελεί «η μείωση των φόρων από την πρώτη μέρα». Η εν λόγω δήλωση αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή με τον Ρίσι Σουνάκ, που θα μπορούσε να αποδειχθεί δημοφιλής στα μέλη του κόμματος.

Επιπλέον, η Τρας δεν παραιτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, σε μια στιγμή όπου οι υπουργοί εγκατέλειπαν τον Τζόνσον, κερδίζοντας έτσι την υποστήριξη των συμμάχων του απερχόμενου πρωθυπουργού, συμπεριλαμβανομένων των Ναντίν Ντόρις και Τζέικομπ Ρις-Μογκ.

Στην τρέχουσα αρμοδιότητά της της, στο Υπουργείο Εξωτερικών, η Τρας ήταν κάθετη αναφορικά την ανάγκη στήριξης της Δύσης απέναντι στη Ρωσία, κατά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Παρ’όλα αυτά, η Τρας έχει επικριθεί για σφάλματα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής της προς τους Βρετανούς, που επιθυμούσαν να ταξιδέψουν σε μια χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο, καθώς και για αυτό που ορισμένοι χαρακτήρισαν ως «διπλωματία του Instagram».

Ρίσι Σουνάκ

Stefan Rousseau - PA Images via Getty Images

Ο πρώην υπουργός οικονομικών, επίσημα γνωστός ως «πιεσμένος Ρίσι» θεωρείτο μέχρι πρότινος ο κυρίαρχος υποψήφιος διάδοχος του Τζόνσον, ωστόσο η φήμη του έχει πληγεί από μια σειρά από λάθη.

Ο 42χρονος έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους, με «έναν υπεύθυνο τρόπο», ενώ στο παρελθόν έχει χαρακτηρίσει τις υποσχέσεις τις Τρας «παραμύθια».

Η παραίτησή του από το υπουργικό συμβούλιο, πριν από δύο εβδομάδες, πυροδότησε την πτώση του πρωθυπουργού. Ο Τζόνσον δεν έχει υποστηρίξει κανέναν, ωστόσο η έκκληση που απηύθυνε στον μελλοντικό του διάδοχο, να «μειώσει τους φόρους» ερμηνεύεται ως σιωπηρή υποστήριξη της Τρας.

Έχοντας μοιράσει δισεκατομμύρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η άνοδος του Σουνάκ ήταν κατακόρυφη. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους ζωής, σε συνδυασμό με τις αποκαλύψεις σχετικά με φορολογικές ρυθμίσεις της συζύγου του και του γεγονότος ότι κατείχε πράσινη κάρτα στις ΗΠΑ, ενώ υπηρετούσε στην κυβέρνηση, είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο «εμπορικό σήμα» του.

Επιπλέον,όπως και στον Τζόνσον, έτσι και στον Σουνάκ επιβλήθηκε πρόστιμο από την αστυνομία για παραβίαση των κανόνων του Covid-19, καθώς παρευρέθηκε στη συγκέντρωση για τα γενέθλια του πρωθυπουργού, στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου. Συνεχίζοντας, ο πενιχρός προϋπολογισμός που ενέκρινε τον Μάρτιο προκάλεσε τεράστια αντίδραση, με τους επικριτές να προειδοποιούν ότι τα χρήματα δεν επραρκούσαν για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με το κόστος ζωής.

Ο Σουνάκ προσπάθησε να αντιμετωπίσει αυτές τις επικρίσεις τον Μάιο, με ένα πακέτο μέτρων 21 δισεκατομμυρίων λιρών που σχεδιάστηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Αν και αυτό ευχαρίστησε ορισμένους στο κόμμα του, εξόργισε εκείνους που ενστικτωδώς τάσσονται κατά των υψηλότερων φόρων και του μεγαλύτερου δανεισμού.

Εάν πυρήνα της εκστρατείας της Τρας αποτελεί η υπόσχεση για άμεσες φορολογικές περικοπές, ο Σουνάκ μπορεί να βασιστεί στην ευρεία εθνική του απήχηση, αυξάνοντας τις πιθανότητες του.

Δημοφιλή