Ρωσία: Εκτός υπουργείου Άμυνας ο Σεργκέι Σοϊγκού

Ο Αντρέι Μπελούσοφ νέος υπουργός Άμυνας.
via Associated Press

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, στο πόστο του αυτό από το 2012, αποπέμφθηκε σήμερα το βράδυ από τον Βλαντίμιρ Πούτιν σε έναν αιφνιδιαστικό ανασχηματισμό, λίγες ημέρες μετά την ορκωμοσία του Ρώσου προέδρου στην πέμπτη θητεία στο Κρεμλίνο και μετά από δύο και πλέον χρόνια από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σοϊγκού θα αντικατασταθεί από τον Αντρέι Μπελούσοφ και θα γίνει γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, θέση που κατείχε μέχρι τώρα ο Νικολάι Πατρούσεφ, ο οποίος αποπέμφηκε από το πόστο του, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσίευσε το Κρεμλίνο.

Ο Αντρέι Μπελούσοφ νέος υπουργός Άμυνας

Στη θέση του στο υπουργείο Άμυνας, ο Ρώσος πρόεδρος ορίζει τον Αντρέι Μπελούσοφ, σύμφωνα με μήνυμα στο κανάλι Telegram του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Στην προηγούμενη κυβέρνηση, ο Μπελούσοφ εργάστηκε ως πρώτος αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Ο 65χρονος Μπελούσοφ κατείχε κατά καιρούς τις θέσεις του συμβούλου του Βλαντίμιρ Πούτιν σε οικονομικά θέματα, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του διευθυντή του Τμήματος Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, του γενικού διευθυντή του Κέντρου Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Βραχυπρόθεσμων Προβλέψεων, ενώ εργάστηκε και στη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών από το 1981 έως το 2006 (μέχρι το 1991 – Ακαδημία Επιστημών της ΕΣΣΔ).

Από τις 30 Απριλίου έως τις 19 Μαΐου 2020, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του Μισούστιν με λοίμωξη από κορονοϊό, ο Μπελούσοφ υπηρέτησε ως υπηρεσιακός επικεφαλής του Υπουργικού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP / Reuters

Δημοφιλή