Καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα στην Ουκρανία: Βιάζουν και επιτίθενται σε γυναίκες

Η Ουκρανία «δεν θα σιωπήσει» για τα εγκλήματα, είπε μια Ουκρανή βουλευτής που αναφέρθηκε σε καταγεγραμμένες περιπτώσεις βιασμού.
Maria Mezentseva
Maria Mezentseva
NurPhoto via Getty Images

Μια Ουκρανή βουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για Ρώσους στρατιώτες που βιάζουν και επιτίθενται σεξουαλικά γυναίκες κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «δεν θα σιωπήσει» για τα εγκλήματα.

Σε μια τηλεοπτική συνέντευξη, η Μαρία Μεζεντσέβα αναφέρθηκε σε μια περίπτωση στο Μπρόβαρι, ένα ανατολικό προάστιο του Κιέβου, όπου μια γυναίκα βιάστηκε μπροστά στα μάτια του παιδιού της.

Την Τετάρτη, η γενική εισαγγελέας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, δήλωσε ότι η επίθεση ερευνάται από τις αρχές και η Ουκρανία είχε ενημερώσει τη Ρωσία ότι έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον στρατιώτη.

Μιλώντας στο Sky News την Κυριακή, η Μεζεντσέβα είπε: «Υπάρχει μια υπόθεση που συζητήθηκε πολύ ευρέως πρόσφατα, επειδή καταγράφηκε και διεκπεραιώθηκε από το γραφείο του εισαγγελέα, και δεν θα μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά είναι αρκετά τρομακτική σκηνή όταν ένας πολίτης πυροβολείται στο σπίτι του σε μια μικρή πόλη δίπλα στο Κίεβο. «Η γυναίκα του – λυπάμαι αλλά πρέπει να το πω – βιάστηκε πολλές φορές μπροστά στα μάτια του ανήλικου παιδιού της». Μετά την επίθεση, ο στρατιώτης πιστεύεται ότι απείλησε το παιδί.

Ο Μεζέντσεβα, επικεφαλής της μόνιμης αντιπροσωπείας της Ουκρανίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είπε ότι οι υποθέσεις πρέπει να καταγραφούν, καθώς «πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη». Ο βιασμός και η σεξουαλική επίθεση θεωρούνται εγκλήματα πολέμου και παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

«Υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα και όχι μόνο αυτή η υπόθεση που έχει δημοσιοποιηθεί από τον γενικό εισαγγελέα», είπε. «Και φυσικά, περιμένουμε πολλά περισσότερα από αυτά, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν μόλις τα θύματα είναι έτοιμα να μιλήσουν γι′ αυτό.

«Όταν μιλήσαμε με τον Μπόρις Τζόνσον, όταν μιλήσαμε με το Υπουργείο Εσωτερικών σας, όταν μιλήσαμε με βουλευτές του Ηνωμένου Βασιλείου, θέσαμε αυτό το θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά, πολύ σοβαρά, και να ληφθεί υπόψη η εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου και η εμπειρία άλλων χωρών, που μπορούν να μας βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης με τη βοήθεια ψυχολόγων για το πως μπορούμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους να συνεχίσουν την ζωή του μετά από ένα τόσο τραυματικό γεγονός». Και πρόσθεσε: «Σίγουρα δεν θα σιωπήσουμε».

Τα λόγια της έμοιαζαν με εκείνα της συναδέλφου της Ουκρανής βουλευτή Λέσια Βασιλένκο, η οποία απευθυνόμενη σε βρετανούς βουλευτές νωρίτερα τον Μάρτιο, είπε ότι Ρώσοι στρατιώτες επιτίθενται σεξουαλικά και βιάζουν γυναίκες.

Είπε: «Έχουμε αναφορές για γυναίκες που υφίστανται ομαδικό βιασμό. Αυτές οι γυναίκες είναι συνήθως εκείνες που δεν μπορούν να βγουν έξω. Μιλάμε για ηλικιωμένες. Οι περισσότερες από αυτές τις γυναίκες είτε έχουν δολοφονηθεί μετά το έγκλημα του βιασμού είτε αυτοκτόνησαν».

Πηγή: The Guardian