ΠΟΛΙΤΙΚΗ
07/12/2017 16:13 EET | Updated 07/12/2017 19:42 EET

Σαφές μήνυμα και προειδοποίηση Τσίπρα: Όχι στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

«Να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις. Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας»

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Συμφώνησαν πως διαφωνούν Τσίπρας και Ερντογάν. Αυτό αποδείχθηκε από τις κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών με τον Αλέξη Τσίπρα να στέλνει σαφή και ξεκάθαρα μηνύματα για τη Συνθήκη της Λωζάνης, την ένταση στο Αιγαίο, το  Κυπριακό, τη Θράκη καθώς και για το ζήτημα της έκδοσης των Τούρκων αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα. 

Όπως επεσήμανε στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας χρειάζεται «να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις συμπληρώνοντας όμως πως «Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». 

Από την πλευρά του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επαναδιατύπωσε τα περί αναθεώρησης με τα περί αναδιαμόρφωσης για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ενώ στο ζήτημα έντασης του Αιγαίου αν και το χαρακτήρισε δυσεπίλυτο είπε ότι μπορεί να λυθεί. 

Για το ζήτημα των «8» ο Ερντογάν εξήγησε πως η Τουρκία έχει καταργήσει τη θανατική ποινή και πως ευελπιστεί πως «αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατό να επιστρέψουν στην Τουρκία» με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά ότι «Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών». 

Αναφερόμενος ο Τούρκος πρόεδρος στο ζήτημα της Θράκης είπε πως έχει αναφερθεί στις οικονομικές δυσκολίες και το χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της περιοχής σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και στην εκλογή του αρχιμουφτή. Από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να είναι στοιχεία που θα μας φέρουν πιο κοντά, όχι να μας χωρίσουν». 

Για το Κυπριακό οι δύο ηγέτες δεν φάνηκε να βρίσκουν σημείο επαφής με τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού» με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει προλάβει να τονίσει πως «το Κυπριακό παραμένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε μια παράνομη εισβολή και κατοχή ενός τμήματος της Κύπρου».

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε επαναδιατυπώσει τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. 

Στο μόνο που φάνηκε πως συμφωνούν οι δύο ηγέτες είναι στο προσφυγικό, με τον κ. Τσίπρα να αναφέρει ότι συμφώνησαν σε μέτρα για ακόμα πιο αποτελεσματική συνεργασία των αρχών για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, μιας συμφωνίας που, όπως τόνισε, έχει βοηθήσει και έχει αποτρέψει θανάτους στο Αιγαίο.

Τσίπρας: Όχι στην αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης

Με σαφές μήνυμα άρχισε την ομιλία του κατά τις κοινές δηλώσεις ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατ′ ιδίαν συνάντησης που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.  

«Υπάρχει ανάγκη να εκσυγχρονιστούν οι σχέσεις μας αλλά μονάχα στο πλαίσιο του σεβασμού των διεθνών κανόνων και συμβάσεων, όπως η συνθήκη της Λωζάνης και όχι στην αναθεώρησή της και σε αυτό θέλω να είμαι απολύτως σαφής».  

«Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι ο θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας», τόνισε συμπληρώνοντας ότι «είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες και χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη αλλά και την πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο να τον προσκαλέσει, λέγοντας πως η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι τις δυναμιτίζουν καθημερινά».

Σε ό,τι αφορά στην ένταση στο Αιγαίο ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η παραβατική τουρκική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί» καθώς «οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέεσεις των δύο χωρών και κίνδυνο για τους πιλότους μας». 

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζοντας ότι θα στηρίξει μία Τουρκία η οποία κοιτάζει προς την Ευρώπη τόνισε ότι «ελπίζουμε να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό στις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις». 

Συνεχίζοντας ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα των Τούρκων αξιωματικών για τους οποίους ο κ. Ενρτογάν σε συνέντευξή του την Τετάρτη είπε πως ο πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί την άμεση «έκδοσή τους εντός 15 -20 ημερών». 

Ειδικότερα τόνισε: «Η Ελλάδα είναι η χώρα της δημοκρατίας και της ελευθερίας, έτσι δεν μπορεί να υποστηρίζει πραξικοπηματίες. Αλλά ως κράτος δικαίου, τηρούμε την διάκριση των εξουσιών. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης γίνονται απόλυτα σεβαστές από όλους μας». 

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο ο πρωθυπουργός διατύπωσε τη θέση  της Ελλάδας για μια επανενωμένη ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα.  Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας ευχαριστώντας  τον κ. Ερντογάν «για την ουσιαστική συνομιλία» επεσήμανε ότι «για την Ελλάδα το 2018 είναι μια χρονιά ορόσημο, γιατί ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο» και πρόσθεσε: «Είναι ευκαιρία να συνδράμουμε για το καλύτερο δυνατό κλίμα μεταξύ των δύο λαών».

Κάλεσε δε τον κ. Ερντογάν, «να ανοίξουμε νέο κεφάλαιο στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, που δεν θα βασίζεται σε καχυποψία και προκλήσεις, αλλά σε στέρεα θεμέλια». Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας: «Αν δεν το αποδεχτείτε φοβάμαι ότι θα αποβεί σε βάρος των λαών μας και των ευρω-τουρκικών σχέσεων». 

Διαβάστε επίσης: 

Ερντογάν: Για τη Συνθήκη της Λωζάνης μίλησα για θεμα αναδιαμόρφωσης

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Τούρκος πρόεδρος, είπε ότι είναι «ευτυχέστατος για αυτή την επίσκεψη» που πραγματοποιεί  65 χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα.

«Αυτός ο χώρος μού είναι οικείος, αλλά έρχομαι πρώτη φορά ως Πρόεδρος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθσε πως «τα βήματα που κάναμε είναι σημαντικά». Όπως είπε «Μεταξύ των θεμάτων που θίξαμε ήταν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα επανενεργοποιηθεί» ενώ συμπλήρωσε ότι μιλήσαν για τη σιδηροδρομική σύνδεση των δύο χωρών καθώς και για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης - Σμύρνης. φσω 

Ο κ. Ερντογάν αναφερόμενος στο θέμα της τρομοκρατίας είπε πως  την υποστήριξη την οποία παρείχε η Ελλάδα κατά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου το 2016 αλλά όπως επεσήμανε σχετικά με τους Τούρκους αξιωματικούς οι οποίοι έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα «Αυτοί οι πραξικοπηματίες είναι δυνατό να επιστρέψουν στην Τουρκία». 

«Ελπίζω να εισακουσθεί το αίτημά μας από την ελληνική Δικαιοσύνη. Είμαστε μία χώρα που έχει καταργήσει τη θανατική ποινή, δεν γίνονται βασανιστήρια». 

Σε ό, τι αφορα στο θέμα της Συνθήκης της Λωζάνης ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι πρόκειται για μία Συνθήκη η οποία έχει υπογραφεί από 11 χώρες. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: 

«Για τη Συνθήκη της Λωζάνης μίλησα για θεμα αναδιαμόρφωσης. Στη Συνθήκη δεν υπάρχουν μόνο θέματα για το Αιγαίο αλλά και για μειονοτικά θέματα». Ειδικότερα αναφέρθηκε «σε οικονομικό χάσμα στο κατά κεφαλήν εισόδημα της Δυτικής Θράκης σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα» καθώς και σε εκλογή του αρχιμουφτή. 

Ακόμα, ο κ. Ερντογάν διαμήνυσε πως «δεν εποφθαλμιούμε την εδαφική ακεραιότητα καμιάς χώρας και καμιάς γείτονας χώρας» και υποστήριξε πως «δεν έχουμε πρόβλημα με θέματα ελευθερίας της πίστης. Υπάρχουν όμως θέματα στην Δυτική Θράκη».

Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε επίσης και στο γεγονός ότι «στην Τουρκία δεν υπήρξε κανένα θέμα ούτε για αποκατάσταση θρησκευτικών κτιρίων ενώ στην Ελλάδα υπάρχει θέμα για τα τζαμιά».  

Για το Κυπριακό ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι και οι δύο εγγυήτριες δυνάμεις.«Πάντα αναθέταμε το θέμα στους ΥΠΕΞ και μετά κάναμε συναντήσεις στο Νταβός αλλά τελευταία στιγμή η ελληνο-κυπριακή πλευρά ζήτησε να αποχωρήσει από τις συνομιλίες», τόνισε. ενώ ειχε αναφέρει πως «Θέλουμε μια διαρκή και βιώσιμη λύση. Αυτό θέλει και η ελληνική πλευρά, αλλά τίθενται θέματα της τελευταίας στιγμής που μπορούν να θεωρηθούν υπεκφυγές ώστε να μην καταλήξουμε κάπου». 

LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Το ελληνο-τουρκικό πινγκ-πονγκ για Κυπριακό και Θράκη 

Στις ερωτήσεις που ακολούθησαν ο κ. Τσίπρας σημειώσε πως «έγιναν πιο ξεκάθαρες οι θέσεις του κ. Ερντογάν σχετικά με την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης γιατί είχε γίνει παρανόηση».

Ειδικότερα, εξήγησε ότι  «Αν ο κ. Ερντογάν ζητούσε αναθεώρηση, θα έπρεπε να ψάξουμε την Ιαπωνία για να συμφωνήσει» και σημείωσε πως «δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα».

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος εκ νέου στη Θράκη επεσήμανε ότι «πρέπει να υπάρχει σεβασμός στα θρησκευτικά πιστεύω της κάθε χώρας» αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «Η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη και η ελληνική στην Τουρκία πρέπει να είναι στοιχεία που θα μας φέρουν πιο κοντά, όχι να μας χωρίσουν». Τόνισε δε, απαντώντας στον κ. Ερντογάν για τα τζαμιά πως «εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά. Πρέπει να υπάρχει σεβασμός στις ιδιαιτερότητες κάθε θρησκείας».

«Στη Δ. Θράκη το ζήτημα του αρχιμουφτή, κατά τη γνώμη μου, συνιστά σοβαρή πληγή και πιστεύω ότι ο αξιότιμος πρωθυπουργός θα συμβάλει στην επίλυση του ζητήματος», είπε από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν και εξέφρασε  την άποψη πως «το ζήτημα των θρησκειών μπορεί να επιλυθεί και τεχνικά με συνεργασία των υπουργείων μας». 

Τσίπρας: «Εμείς ποτέ δεν σκεφτήκαμε να κάνουμε ορθόδοξες λειτουργίες σε κάποιο τζαμί, όπως συμβαίνει τελευταία με την Αγιά Σοφιά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε όντας ο ίδιος 43 ετών,το Κυπριακό είναι 43 ετών και «άνοιξε γιατί υπήρχε παράνομη εισβολή» με τον κ. Ερντογάν να απαντά «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού. Αποκόμισα πολύτιμη πείρα από τη διαδικασία και μπορώ να παρέχω τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες. Στρατό έχουν στο νησί και οι δυο χώρες και εάν είχε εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν δεν θα είχαμε φθάσει σε αυτό το σημείο, γιατί θα είχε ορισθεί ο αριθμός των στρατευμάτων που υπάρχουν στο νησί αλλά υπήρξε στραβοπάτημα της ελληνοκυπριακής πλευράς. Μπορούμε να εργασθούμε από κοινού για την επίλυση του ζητήματος».

Ερντογάν: «Λόγω του νεαρού της ηλικίας του ο πρωθυπουργός εξανίσταται για την καθυστέρηση στην επίλυση του Κυπριακού»

Το μήνυμα Ερντογάν στον Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αναφέρθηκε και στο θέμα της αναγνώρισης από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Θέλω να αναφερθώ στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ. Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι οι μόνες χώρες που μιλούν για την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Η Ιερουσαλήμ είναι πνευματικό κέντρο των τριών μεγάλων μονοθειστικών θρησκειών», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.