Σάλος από βίντεο στην Κίνα: Κρατούμενοι με δεμένα μάτια

Γίνονται έρευνες για την αυθεντικότητά του και το Πεκίνο δέχεται κατηγορίες για απάνθρωπη μεταχείρηση του μουσουλμανικού πληθυσμού της χώρας.

Ενα βίντεο από drone δείχνει χιλιάδες άντρες με δεμένα τα μάτια να οδηγούνται από την αστυνομία σε ένα τρένο στην Κίνα.

Το βίντεο δημοσιεύτηκε ανώνυμα στο youtube την περασμένη εβδομάδα. Οι άντρες που εμφανίζονται σε αυτό σχηματίζουν ουρές σε ένα μεγάλο προαύλιο, δίπλα σε έναν σταθμό τρένου, με ισχυρή αστυνομική παρουσία γύρω τους.

Τα χέρια τους είναι δεμένα με χειροπέδες. Φορούν πορτοκαλί και μωβ γιλέκα με την επιγραφή Kashgar Detention Center (Κέντρο Κράτησης του Κασγκάρ), τα κεφάλια τους είναι ξυρισμένα και τα μάτια τους δεμένα με μαύρες μάσκες.

Οι αρχές της Σιντσιάνγκ δήλωσαν ότι η πάταξη του εγκλήματος βάσει νόμου είναι κοινό χαρακτηριστικό όλων των χωρών και ότι στο βίντεο απεικονίζεται κάτι «φυσιολογικό». Οι κινέζικες αρχές και το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας έχουν αποφύγει έως τώρα να τοποθετηθούν.

Στην Κίνα, η πρακτική να μεταφέρονται οι κρατούμενοι με δεμένα μάτια είναι συνηθισμένη, ωστόσο δεν είναι σαφές αν οι συγκεκριμένοι άντρες κρατούνται για εγκληματικές ενέργειες ή για άλλους λόγους.

Στον λογαριασμό στο Youtube όπου ανέβηκε το επίμαχο βίντεο, συνοδεύεται από την λεντάζα: «Μακροχρόνια καταπίεση ανθρώπινων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών από την Κινέζικη Κυβέρνηση στην αυτόνομη περιοχή Σιντσιάνγκ».

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια, οι Κίνα έχει υπό κράτηση χιλιάδες Ουιγούρους και μέλη άλλων Μουσουλμανικών μειονοτήτων της χώρας σε κέντρα που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, βοηθούν στο να ασκείται η θρησκεία με λιγότερο φανατισμό και λειτουργούν ως «κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης».

Οι μαρτυρίες από πρώην κρατούμενους ποικίλλουν, με άλλους να τα παρομοιάζουν με στρατόπεδα συγκέντρωσης και άλλους να προσάπτουν κατηγορίες για κακοποίηση, απειλές και βασανιστήρια με σκοπό την αλλαγή των θρησκευτικών και πολιτικών τους πεποιθήσεων.

Οι Ουιγούροι ζουν στα βορειοδυτικά σύνορα της Κίνας, σε συνθήκες που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Εδώ στιγμιότυπο στο Σιντσιάνγκ, από το 2013
Οι Ουιγούροι ζουν στα βορειοδυτικά σύνορα της Κίνας, σε συνθήκες που παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες. Εδώ στιγμιότυπο στο Σιντσιάνγκ, από το 2013
China Daily China Daily Information Corp - CDIC / Reuters

Σχολιάζεται σε όλο τον κόσμο

Ενώ οι έρευνες για την εγκυρότητα του βίντεο συνεχίζονται, το Πεκίνο αντικρούει κατηγορίες ξένων αρχών, ότι προσπαθεί να εξαφανίσει τη μειονότητα των Ουιγούρων με πρακτικές ενάντιες στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει την αυθεντικότητα του βίντεο. «Τα περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Κίνα πρέπει να καταδικαστεί για τις πράξεις της στο Σιντσιάνγκ.» αναφέρει ο Ντέιβιντ Στίλουελ εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παρόλο που οι Κινέζικες αρχές δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη για το βίντεο, η Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσάνινγκ είχε εξαπολύσει επίθεση στον Αμερικανό ομολογό της Μάικ Πομπέο στις 23 Σεπτεμβρίου, όταν δήλωσε πως η Κίνα προσπαθεί να «εξαφανίσει τους πολίτες της» στο Σιντσιάνγκ.

Ενώ η Αμερική και άλλες δυτικές χώρες μιλούν για απαράδεκτες πράξεις στην περιοχή Σιντσιάνγκ, πολλά κράτη της Ασίας με μουσουλμανική πλειονότητα, όπως το Πακιστάν, το Κατάρ και η Συρία υποστηρίζουν το Πεκίνο. Τα κράτη αυτά διατηρούν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα.

Σιντσιάνγκ, 2013. Στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή των Ουιγούρων Μουσουλμάνων.
Σιντσιάνγκ, 2013. Στιγμιότυπο από την καθημερινή ζωή των Ουιγούρων Μουσουλμάνων.
Carlos Barria / Reuters

Μαρτυρίες από το πρόσφατο παρελθόν

Για δύο πρώην κρατούμενους, οι σκηνές στο επίμαχο βίντεο είναι ιδιαίτερα γνώριμες.

Ο Αμανζάν Σεΐτ, μουσουλμάνος από το Καζακστάν, βρισκόταν υπό κράτηση στο Σιντσιάνγκ το 2018, χωρίς να γνωρίζει τον λόγο. Μετά από πολλές εβδομάδες σε ένα στρατόπεδο, τον μετέφεραν σε ένα άλλο με τον ίδιο τρόπο που απεικονίζεται εκεί.

«Στεκόμασταν έτσι ακριβώς. Μας έβαζαν χειροπέδες στα χέρια και στα πόδια, μας έδεναν τα μάτια και γύρω μας υπήρχαν παντού ένοπλοι αστυνομικοί».

Αφέθηκε ελεύθερος μετά από μήνες, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τον φόβο που βίωσε και την αγωνία για το που θα τον πήγαιναν μετά και τι θα του συνέβαινε.

Ενας άλλος πρώην κρατούμενος, ο Ομερμπέκ Μπικάλι, αναφέρει ότι υποβάλλονταν συστηματικά σε βασανιστήρια και περιγράφει τα στρατόπεδα ως «κόλαση».

Οι Κινέζικες αρχές δεν απαντούν σε αυτές τις κατηγορίες. Ο Πρόεδρος του Σιντσιάνγκ, Σοχράτ Ζακίρ, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι περισσότεροι κρατούμενοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι και ότι τα στρατόπεδα είχαν «θετική επιρροή» στην περιοχή.

Το Σιντσιάνγκ είναι μια αυτόνομη περιοχή δυτικά της Κίνας, στην οποία κατοικούν περίπου 22 εκατομμύρια Κινέζοι πολίτες - στην πλειονότητά τους είναι Ουιγούροι μουσουλμάνοι.

Πηγή: CNN

Δημοφιλή