Σαουδική Αραβία: Φοιτήτρια καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή χρησιμοποιούσε το Twitter

Μερικά retweets ήταν αρκετά για να κριθεί ένοχη για «αποσταθεροποίηση της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας».
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία

Μια φοιτήτρια από τη Σαουδική Αραβία, που σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία και είχε επιστρέψει στην πατρίδα της για διακοπές, καταδικάστηκε σε 34 χρόνια φυλάκιση επειδή είχε λογαριασμό στο Twitter, ακολουθώντας και κάνοντας retweet σε αναρτήσεις αντιφρονούντων και ακτιβιστών.

Η καταδίκη από το ειδικό τρομοκρατικό δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας είναι το τελευταίο χρονικά παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έχει βάλει στο στόχαστρο τους χρήστες του Twitter, ενώ ταυτόχρονα ελέγχει έμμεσα ένα σημαντικό μερίδιο στην αμερικανική εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Σαουδικής Αραβίας (PIF).

Η Σάλμα αλ-Σεχάμπ, 34 ετών και μητέρα δύο μικρών παιδιών, καταδικάστηκε αρχικά σε φυλάκιση τριών ετών για το «έγκλημα» της χρήσης ιστότοπου στο διαδίκτυο για «πρόκληση δημόσιας αναταραχής και αποσταθεροποίηση της πολιτικής και εθνικής ασφάλειας». Ομως, το εφετείο εξέδωσε τη Δευτέρα τη νέα ποινή -34 χρόνια φυλάκιση ακολουθούμενη και 34 χρόνια απαγόρευση ταξιδιών- αφού ένας εισαγγελέας ζήτησε από το δικαστήριο να εξετάσει άλλα φερόμενα εγκλήματα.

Σύμφωνα με μια μετάφραση των αρχείων του δικαστηρίου, που επικαλείται ο Guardian, οι νέες κατηγορίες περιλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η Σεχάμπ «βοηθούσε όσους προσπαθούσαν να προκαλέσουν δημόσια αναταραχή και να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και εθνική ασφάλεια, ακολουθώντας τους λογαριασμούς τους στο Twitter» και τιτιβίζοντας εκ νέου τα tweets τους.

Η εν λόγω γυναίκα δεν είναι κορυφαία, ούτε καν γνωστή ακτιβίστρια της Σαουδικής Αραβίας, είτε εντός του βασιλείου είτε στη Βρετανία. Πρόκειται για μια απλή φοιτήτρια και μητέρα, σύμφωνα με την περιγραφή της στο Insragram όπου έχει μόλις 159 ακόλουθους. Στο προφίλ της στο Twitter είχε 2.597 ακόλουθους.

Μεταξύ των tweets σχετικά με την εξουθένωσή της από την Covid και τις φωτογραφίες των μικρών παιδιών της, η Σεχάμπ μερικές φορές ανέβαζε tweets από Σαουδάραβες αντιφρονούντες που ζούσαν στην εξορία και που ζητούσαν την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στο βασίλειο.

Η άτυχη γυναίκα είχε φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2018 ή το 2019 για να συνεχίσει το διδακτορικό της στο Λιντς. Είχε επιστρέψει στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο του 2020 για διακοπές και είχε σκοπό να πάρει μαζί της τα δύο παιδιά και τον σύζυγό της πίσω στην Αγγλία. Στη συνέχεια, όμως, κλήθηκε για ανάκριση από τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας και τελικά συνελήφθη και δικάστηκε για τα tweets της.

Ενα άτομο που παρακολούθησε την υπόθεσή της είπε ότι η 34χρονη κατά καιρούς κρατήθηκε στην απομόνωση και είχε προσπαθήσει κατά τη διάρκεια της δίκης της να πει κατ′ ιδίαν στον δικαστή κάτι σχετικά με τον τρόπο που την χειρίστηκαν οι αρχές - κάτι που δεν ήθελε να δηλώσει από ντροπή μπροστά στον πατέρα της. Ωστόσο, δεν της επετράπη να κοινοποιήσει το μήνυμα αυτό στον δικαστή.

Το Twitter αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε την ποινή, η οποία είπε ότι ήταν η μεγαλύτερη ποινή φυλάκισης που έχει επιβληθεί ποτέ εναντίον οποιουδήποτε ακτιβιστή. Σημείωσε ότι πολλές γυναίκες ακτιβίστριες έχουν υποβληθεί σε άδικες δίκες που οδήγησαν σε αυθαίρετες ποινές και έχουν υποβληθεί σε «βαριά βασανιστήρια», συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή