ΔΙΕΘΝΕΣ
09/04/2020 20:14 EEST

Σαουδική Αραβία: Περισσότερα από 150 μέλη της βασιλικής οικογένειας έχουν κορονοϊό

Τόσο ο βασιλιάς όσο και ο διάδοχος του θρόνου βρίσκονται σε απομόνωση.

ASSOCIATED PRESS

Μπορεί η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας να ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τις περασμένες εβδομάδες λόγω του κορονοϊού που «νίκησε» και τον πρίγκιπα Κάρολο, ωστόσο μια άλλη βασιλική οικογένεια φαίνεται πως αντιμετωπίζει μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο λόγος για την βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας. 

Τουλάχιστον 150 μέλη της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας έχουν μολυνθεί με κορονοϊό, ενώ ο 84χρονος βασιλιάς της χώρας βρίσκεται σε απομόνωση, σύμφωνα με τους New York Times. Ενας από τους ανώτερους πρίγκιπες της χώρας, ο κυβερνήτης του Ριάντ, βρίσκεται στην εντατική. 

Η διοίκηση του νοσοκομείο Ριάντ ενημέρωσε τους γιατρούς ότι βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για να υποδεχθούν τους υψηλά ιστάμενους ασθενείς και μάλιστα, σύμφωνα με υπηρεσιακό email που εστάλη από τη διοίκηση, έχουν προετοιμαστεί 500 κλίνες για VIP ασθενείς. 

Το πρώτο κρούσμα στη Σαουδική Αραβία αναφέρθηκε πριν από έξι εβδομάδες. Την Πέμπτη, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 2.932 και οι νεκροί 42. Ομως, όπως λένε οι ειδικοί, ο αληθινός αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα τεστ είναι περιορισμένα. 

Η χώρα τηρεί αυστηρά μέτρα.  Οι αρχές έχουν πλέον διακόψει όλες τις αεροπορικές και χερσαίες μετακινήσεις από και προς τα σύνορά της και μεταξύ των εσωτερικών επαρχιών.  Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για φαρμακεία, ιατρεία και σούπερ μάρκετ. Ο ιερός χώρος της Μέκκα έκλεισε, πράγμα που είχε να συμβεί από το 1798, όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης εισέβαλε στην Αίγυπτο.

 Από τα 33 εκατ. κατοίκους, το ένα τρίτο είναι φτωχοί εργάτες από ασιατικές και αραβικές χώρες, οι οποίοι συνήθως μένουν σε γκέτο έξω από τις μεγάλες πόλεις, πολλοί μαζί σε ένα δωμάτιο.

Επειδή πολλοί από αυτούς είναι χωρίς άδεια παραμονής και εργασίας, φοβούνται να ζητήσουν βοήθεια να αρρωστήσουν, κάτι που δυσκολεύει πολύ την κατάσταση. Για αυτό και ο βασιλιάς Σαλμάν εξέδωσε διάταγμα την περασμένη εβδομάδα, με το οποίο ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα παρέχει περίθαλψη σε όλους, ανεξαιρέτως βίζας ή εγγράφων.

Ο 84χρονος βασιλιάς βρίσκεται σε απομόνωση στο παλάτι σε ένα νησάκι, στην Τζέντα, στην Ερυθρά Θάλασσα. 

 

Πηγή: New York Times