Σχέδιο ΕΕ για ειρήνη στην Γάζα και λύση με ίδρυση Παλαιστινιακού Κράτους στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Μπορέλ:"Ποιες άλλες λύσεις σκέπτονται; Να σκοτώσουν όλους τους Παλαιστίνιους;". Στην συνεδρίαση μετέχουν ο ισραηλινός και ο παλαιστίνιος ΥΠΕΞ.
Διαδήλωση στην Μαδρίτη
Διαδήλωση στην Μαδρίτη
via Associated Press

Στις Βρυξέλλες βρίσκονται ο ισραηλινός και παλαιστίνιος ομόλογο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αφού κατά την διάρκεια της σημερινού Συμβουλίου εξετάζονται τα βήματα για να υπάρξει συνολική συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στις δυο πλευρές. Ως ”Κλειδί” μάλιστα για μια ”ειρήνη διαρκείας” προτάσσεται η δημιουργία Παλαιστινιακού Κράτους. Όλα αυτά την στιγμή που ο πόλεμος στην Λωρίδα της Γάζας μαίνεται και οι νεκροί φτάνουν τους 25.300.

Εν όψει της συνάντησης μάλιστα σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με πρώτες Μαδρίτης και Βρυξέλλες έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ του τερματισμού του πολέμου ενώ πολλές διεξήχθησαν σε μεγάλες πόλεις σε ΗΠΑ και Καναδά.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης έχει διανείμει στους ΥΠΕΞ έγγραφο προς συζήτηση, στο οποίο προτείνεται οδικός χάρτης προς την επίλυση της ευρύτερης ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης. Στην καρδιά αυτού του εγγράφου βρίσκεται «προπαρασκευαστική ειρηνευτική σύνοδος» που προτείνεται να συνδιοργανωθεί από την ΕΕ, τον Αραβικό Σύνδεσμο, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία-που εκπροσωπούνται και στην σημεριινή συνεδρίαση. Στην δε Σύνοδο προτείνεται να προσκληθούν οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ και να αναλάβουν επίσης ρόλο συνδιοργανωτών.

Το σχετικό εσωτερικό έγγραφο, που περιήλθε σε γνώση αρκετών ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, τονίζει πως στόχος-κλειδί είναι ίδρυση ανεξάρτητου κράτους της Παλαιστίνης που θα ζει πλάι στο Ισραήλ με «ειρήνη και ασφάλεια».

Διαδήλωση στο Τορόντο
Διαδήλωση στο Τορόντο
Anadolu via Getty Images
Διαδήλωση στην Γιούτα των ΗΠΑ
Διαδήλωση στην Γιούτα των ΗΠΑ
Araya Doheny via Getty Images

Η σύνοδος θα γίνει ακόμα και στην περίπτωση που το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι αποφασίσουν να μη συμμετάσχουν, αλλά με διαβουλεύσεις μαζί τους σε κάθε βήμα, καθώς σκοπός είναι να καταρτιστεί λεπτομερές ειρηνευτικό σχέδιο, σύμφωνα με το κείμενο.

Αξιωματούχοι της ΕΕ αναγνωρίζουν ότι το Ισραήλ δεν δείχνει σήμερα κανένα ενδιαφέρον για τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών, επιμένουν όμως πως αυτή είναι η μοναδική οδός για να υπάρξει διαρκής ειρήνη.

″Συνέπειες” για όσους απορρίψουν τον διάλογο για ειρήνη;

Το έγγραφο της ΕΕ υποδεικνύει πως στη σύνοδο θα πρέπει να αποφασιστεί ποιες «συνέπειες» θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα μέρη αν απορρίψουν το ειρηνευτικό σχέδιο, χωρίς να ξεκαθαρίζει ποιες θα ήταν αυτές.

Το εάν οι 27 θα ενέκριναν αυτή την ιδέα όμως δεν είναι διόλου βέβαιο. Η Γερμανία, η Αυστρία, η Τσεχία και η Ουγγαρία χαρακτηρίζονται αφοσιωμένοι υποστηρικτές του Ισραήλ.

Από την άλλη υπάρχουν χώρες της ΕΕ που έχουν υψώσει εδώ και καιρός τις φωνές τους ζητώντας άμεση, πλήρη παύση πυρός και θέτουν ανοιχτά θέμα ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιρλανδίας, Μίχελ Μάρτιν λίγες ώρες πριν την σύνοδο στις Βρυξέλλες δήλωσε πως το Ισραήλ «πρέπει να λογοδοτήσει» για τους θανάτους αμάχων αριθμός των νεκρών έφτασε 25.000.

«Καταδικάζω τον συνεχιζόμενο βομβαρδισμό της Γάζας. Είναι σοκαριστικός. Είναι φρικιαστικός. Δεν μπορεί επ’ ουδενί να δικαιολογηθεί».

Ο δε επικεφαλής της ιρλανδικής διπλωματίας αναφέρθηκε στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο (ΔΔ) των Ηνωμένων Εθνών στη Χάγη, με την οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία.

Διαδήλωση στο Βέλγιο
Διαδήλωση στο Βέλγιο
Thierry Monasse via Getty Images
Διαδήλωση στο Λονδίνο
Διαδήλωση στο Λονδίνο
Mike Kemp via Getty Images

Ο πόλεμος αποτελεί «ήδη αντικείμενο έρευνας από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για εγκλήματα πολέμου, που μπορεί να συμπεριλαμβάνουν τη γενοκτονία» και η Ιρλανδία διέθεσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση 3.000.000ευρώ στο ΔΠΔ για να το διευκολύνει στην έρευνά του.

Η Ιρλανδία θα εξετάσει προσεχώς αν θα συμμετάσχει στην προσφυγή της Νότιας Αφρικής αφού περάσει το προκαταρκτικό στάδιο, είπε: «κανένας δεν μπορεί να συμμετάσχει αυτή τη στιγμή, ούτε καν η Παλαιστίνη».

Σκληρή στάση προς το Ισραήλ τηρούν και άλλες χώρες όπως το Βέλγιο και η Ισπανία.

Μπορέλ: Συζητώ πλέον μόνο για λύση δύο κρατών

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής τις διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο σχολίασε πως η ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, «δεν θα μπορούσε να είναι χειρότερη» και πρόσθεσε με νόημα: «Από τώρα και στο εξής δεν θα μιλάω για ειρηνευτική διαδικασία, αλλά για μια διαδικασία για λύση δύο κρατών...Το Ισραήλ δεν μπορεί να οικοδομήσει την ειρήνη «μόνο με στρατιωτικά μέσα...Ποιές είναι οι άλλες λύσεις τις οποίες σκέπτονται;», είπε ο Μπορέλ απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Να κάνουν όλους τους Παλαιστινίους να φύγουν; Να τους σκοτώσουν;».

Ο δε έλληνας ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως ”Το οποιοδήποτε σχέδιο ειρήνευσης θα πρέπει να περιλαμβάνει, πρώτον, την απόλυτη καταδίκη κάθε μορφής τρομοκρατίας. Θα πρέπει, δεύτερον, να περιλαμβάνει την απελευθέρωση των ομήρων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η συζήτηση της επόμενης ημέρας και βεβαίως, τρίτον, να υπάρξει μία προοπτική, η οποία θα είναι βιώσιμη. Η δε, αρχιτεκτονική ασφαλείας της περιοχής να τελεί υπό την προστασία της διεθνούς κοινότητας. Η περαιτέρω καθυστέρηση σε μία τέτοια κρίσιμη φάση δεν μπορεί να είναι επιλογή”.

Στην ατζέντα όπως είπε, είναι φυσικά η αντιμετώπιση της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στην Λωρίδα της Γάζας και η αποτροπή διάχυσης των εχθροπραξιών. ”Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για όσα συμβαίνουν σήμερα στον Λίβανο, στη Συρία, στο Ιράκ, βεβαίως, στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας βρίσκεται υπό σοβαρό κίνδυνο”.

Κάθετα αντίθετος...σε όλα ο Νετανιάχου

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός δηλώνει πως απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε σχέδιο περί ίδρυσης κράτους της Παλαιστίνης, μετά τις διαρροές πως οι ΗΠΑ ήδη το επεξεργάζονται.

Την Κυριακή επίσης ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε εξίσου «κατηγορηματικά» τους όρους της Χαμάς για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα μετά τη δημοσιοποίηση μιας έκθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης για την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την οποία η επίθεση ήταν «αναγκαίο βήμα» και μια «φυσιολογική απάντηση» μπροστά σε «όλες τις ισραηλινές συνωμοσίες σε βάρος του παλαιστινιακού λαού».

«Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των ομήρων μας, η Χαμάς ζητά τον τερματισμό του πολέμου, την αποχώρηση των δυνάμεών μας από τη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των δολοφόνων και των βιαστών. Και να παραμείνει η Χαμάς άθικτη» ανέφερε στην ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Απορρίπτω κατηγορηματικά τους όρους της συνθηκολόγησης των τεράτων της Χαμάς» και πρόσθεσε «Δεν θα κάνω συμβιβασμούς όσον αφορά τον πλήρη ισραηλινό έλεγχο στον τομέα της ασφάλειας για όλα τα εδάφη δυτικά του ποταμού Ιορδάνη», είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον Νετανιάχου για πιθανές λύσεις για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι αποστρατιωτικοποιημένο.

Και το αιματοκύλισμα συνεχίζεται - Οι συγγενείς των ομήρων πιέζουν

Και στο μεταξύ ο πόλεμος που έχει στοιχίσει τις ζωές περίπου 25.295 Παλαιστινίων στην Γάζα συνεχίζεται με τον ισραηλινό στρατό να βομβαρδίζει ασταμάτητα τη Χαν Γιούνις ενώ μέλη οικογενειών ομήρων της Χαμάς απηύθυναν νέα έκκληση στην κυβέρνηση Νετανιάχου να κλείσει συμφωνία για να αφεθούν ελεύθεροι.

Ράφα, Λωρίδα της Γάζας
Ράφα, Λωρίδα της Γάζας
via Associated Press
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
via Associated Press

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέα αιματηρά πλήγματα του ισραηλινού στρατού στον τομέα της Χαν Γιούνις, όπου μαίνονται μάχες ανάμεσα σε μονάδες του και μέλη του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Παράλληλα στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας μέσα στη νύχτα. Κοινότητες στον νότιο Λίβανο έγιναν επίσης στόχος ισραηλινών βομβαρδισμών κι ένας μαχητής της Χεζμπολά σκοτώθηκε, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στο σιιτικό κίνημα, που υποστηρίζει τη Χαμάς στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ.

Οι δε συγγενείς ομήρων και συμπαθούντες συγκεντρώθηκαν κοντά στην επίσημη κατοικία του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ για να απαιτήσουν να συναφθεί συμφωνία ώστε να αφεθούν ελεύθεροι.

«Ακούμε να μιλάνε για μια (σ.σ. πρόταση) των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου. Απαιτούμε η κυβέρνησή μας να ακούσει, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να αποφασίσει να αποδεχθεί αυτή τη συμφωνία ή οποιαδήποτε άλλη συμφωνία θα βόλευε το Ισραήλ», είπε ο Γκιλάντ Κόρενμπλουμ, ο γιος του οποίου είναι όμηρος στη Λωρίδα της Γάζας.

«Ως πολίτες, έχουμε όλοι συμβόλαιο με τη χώρα. Υπηρετούμε τη χώρα, πληρώνουμε τους φόρους μας, στέλνουμε τα παιδιά μας να υπηρετήσουν τη χώρα. Σε αντάλλαγμα για αυτή την υπηρεσία και για τους φόρους μας, περιμένουμε από την κυβέρνηση να εγγυάται την ασφάλειά μας», πλειοδότησε ο Τζον Πόλιν, πατέρας άλλου ομήρου.

«Το πρωί της 7ης Οκτωβρίου, αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο πρωθυπουργός μας εγκατέλειψαν τελείως (...) Απαιτούμε από την κυβέρνηση να παίξει τον ρόλο της, να προτείνει συμφωνία, να την εφαρμόσει και να φέρει ζωντανούς πίσω τους ομήρους που απομένουν», πρόσθεσε.

Πηγές: Reuters, AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή