ΔΙΕΘΝΕΣ
12/09/2019 14:37 EEST | Updated 12/09/2019 16:30 EEST

Σχέδιο Yellowhammer: Χάος με ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων σε περίπτωση άτακτου Brexit

Ολα όσα αναφέρουν τα επίμαχα έγγραφα, που έχουν προκαλέσει σάλο στη Μεγάλη Βρετανία.

SIPA USA/PA Images

Ενα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε ξέσπασμα ασθενειών και ελλείψεις φαρμάκων, νωπών τροφίμων και καυσίμων, πλήττοντας περισσότερο τους φτωχούς, επισημαίνουν τα επίσημα έγγραφα της βρετανικής κυβέρνησης.

Τα έγγραφα - που φέρουν την ένδειξη «επίσημο εμπιστευτικό» - επίσης προειδοποιούν για «αύξηση των δημόσιων ταραχών και των κοινωνικών εντάσεων», «πανικού» στα σούπερ μάρκετ και τεράστια κυκλοφοριακή συμφόρηση στο Κεντ καθώς η ΕΕ θα επιβάλλει δασμούς και ελέγχους στα εμπορεύματα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Υπάρχει, ακόμη, πιθανότητα καθυστερήσεων για τους επιβάτες στα αεροδρόμια και τα λιμάνια, καθώς οι Βρετανοί πολίτες θα αντιμετωπίσουν αυστηρότερους ελέγχους μετανάστευσης.

Stadtratte via Getty Images

 

Τα έγγραφα του σχεδίου Yellowhammer - που χαρακτηρίζεται ως «το λογικά χειρότερο δυνατό σενάριο» σε περίπτωση άτακτου Brexit - φέρουν ημερομηνία 2 Αυγούστου, όταν ο Μπόρις Τζόνσον έγινε πρωθυπουργός, και δημοσιεύθηκαν με αίτημά του, από τη στιγμή που η κυβέρνησή του έχασε τη σχετική ψηφοφορία στη Βουλή για τη δημοσιοποίησή τους.

Τα έγγραφα αυτά μπορούν να ασκήσουν τεράστια πίεση στον Βρετανό πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τη δέσμευσή του για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, με ή χωρίς συμφωνία, στις 31 Οκτωβρίου - μια υπόσχεση που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τον αντίθετο νόμο που ψηφίστηκε, ο οποίος μπλοκάρει το Brexit.

Ο Μάικλ Γκόουβ, ο αρμόδιος υπουργός για τον σχεδιασμό του Brexit χωρίς συμφωνία, επέμεινε ότι τα έγγραφα του Yellowhammer δεν αποτελούν «μια πρόβλεψη για το τι είναι πιθανότερο να συμβεί».

«Περιγράφει το τι θα μπορούσε να συμβεί στο χειρότερο δυνατό σενάριο, παρέχοντας έτσι ένα διευρυνόμενο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι για την έξοδο», ανέφερε.

Ωστόσο, η δημοσιογράφος της Sunday Times, Ρόζαμουντ Εργούιν, η οποία είχε εξασφαλίσει διαρροή αυτών των εγγράφων τον περασμένο μήνα, επέμεινε ότι η έκδοση που είχε ήταν ένα «βασικό σενάριο», υποστηρίζοντας ότι αυτό υποδεικνύει τι πρόκειται να συμβεί.

Πολλές από τις αναταραχές θα οφείλονται σε καθυστερήσεις στα εμπορεύματα που διασχίζουν τη Μάγχη, ενώ οι ροές των φορτηγών θα μειωθούν στο 40-60%, με αποτέλεσμα η αναμονή στο κυκλοφοριακό κομφούζιο να φτάνει μέχρι και τις 2,5 ημέρες, καθώς οι οδηγοί θα περιμένουν να διασχίσουν τα σύνορα.

Οι καθυστερήσεις στα λιμάνια θα οδηγήσουν σε έλλειψη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών, καθώς το 75% αυτών εισάγονται από τη Μάγχη, καθιστώντας τα ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές καθυστερήσεις.

Η διακοπή της παροχής φαρμάκων σε κτηνιάτρους θα μπορούσε επίσης να εμποδίσει την ικανότητα της Βρετανίας να προλαμβάνει και να ελέγχει εστίες ασθενειών, ορισμένες από τις οποίες θα επηρεάσουν τους ανθρώπους. Θα μπορούσαν, επιπροσθέτως, να βλάψουν την υγεία των ζώων, το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων και τη διαθεσιμότητα τους.

PA Wire/PA Images
There will be shortages of medicines

Θα υπάρξει, επίσης, έλλειψη ορισμένων τύπων νωπών τροφίμων καθώς και «κρίσιμα» συστατικά, χημικά προϊόντα και συσκευασίες για την αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων.

Αυτοί οι δύο παράγοντες «δεν θα προκαλέσουν ολική έλλειψη τροφίμων στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά θα μειώσουν τη διαθεσιμότητα και την επιλογή των προϊόντων και θα αυξήσουν τις τιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά στις ευάλωτες ομάδες».

Η περίοδος ανάπτυξης της Βρετανίας θα τελειώσει και η βιομηχανία θα υποστεί μεγαλύτερη πίεση εξαιτίας των προετοιμασιών για τα Χριστούγεννα.

«Υπάρχει κίνδυνος ο πανικός αγοράς προϊόντων να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη διακοπή της προσφοράς τροφίμων», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση προειδοποιεί και για «αύξηση των δημοσίων αναταραχών και των κοινωνικών εντάσεων», με τις διαδηλώσεις να απορροφούν «σημαντικά ποσά» αστυνομικών πόρων.

Και θα υπάρξει έλλειψη καυσίμων στη νοτιοανατολική Αγγλία λόγω των χαοτικών ουρών από αυτοκίνητα στο Κεντ, ιδιαίτερα αν μπλοκάρουν τη διάβαση Ντάρτφορντ.

Θα μπορούσε να πάρει έως και τρεις μήνες μέχρι η ροή των φορτηγών που διασχίζουν το κανάλι να επανέλθει στο 50-70% των σημερινών επιπέδων.

Θα υπάρξουν καθυστερήσεις στους επιβάτες στο Σεν Πάνκρας, στο Ντόβερ και στη σήραγγα της Μάγχης, καθώς οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θα υπόκεινται σε αυξημένους ελέγχους μετανάστευσης στην ΕΕ. Οι επιβάτες που ταξιδεύουν προς και από τα αεροδρόμια και τους λιμάνια της ΕΕ θα αντιμετωπίσουν επίσης καθυστερήσεις λόγω περισσότερων ελέγχων.

Στα ύδατα που περιβάλλουν το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιθανό να υπάρξουν «μάχες» μεταξύ αλιευτικών σκαφών που θα «μπλέκουν» λανθασμένα στη λάθος πλευρά των θαλάσσιων συνόρων.

ASSOCIATED PRESS

Οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας θα αντιμετωπίσουν «σοβαρά» προβλήματα, με ορισμένες επιχειρήσεις να χρεοκοπούν ή να μετεγκαθίστανται για να αποφύγουν την καταβολή δασμών στην ΕΕ.

Ο τομέας των γεωργικών προϊόντων θα πληγεί περισσότερο, με απώλειες θέσεων απασχόλησης που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μαζικές διαμαρτυρίες και άμεσες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένων μπλόκων στους δρόμους.

Το λαθρεμπόριο στα σύνορα της Ιρλανδίας είναι πιθανό να αυξηθεί και η αναστάτωση «θα είναι ιδιαίτερα σοβαρή στις συνοριακές κοινότητες, όπου τα εγκληματικά στοιχεία και οι αντιφρονούντες λειτουργούν ήδη με μεγαλύτερη ατιμωρησία», αναφέρουν τα έγγραφα.

Σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις αυτές, ο σκιώδης γραμματέας του Brexit, Κέιρ Στάρμιρ, δήλωσε ότι θα ήταν «εντελώς ανεύθυνο για την κυβέρνηση να προσπαθήσει να αγνοήσει αυτές τις αυστηρές προειδοποιήσεις και να εμποδίσει τους πολίτες να δουν τα στοιχεία».

Η τομεάρχης Εσωτερικών των Εργατικών, Νταϊάν Αμποτ, έγραψε στο twitter: «Διακοπή της ανταλλαγής δεδομένων σχετικά με την εγκληματικότητα και μια υπερβολικά εκτεταμένη αστυνομική δύναμη που θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη λαϊκή όργη- τα έγγραφα #Yellowhammer δείχνουν πόσο το άτακτο Brexit των Τόρις θέτει την ασφάλεια μας σε κίνδυνο»

Εν τω μεταξύ, η βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, Καρολάιν Λούκας, δήλωσε ότι «απλά βεβαιώνει την εκτίμηση ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορούσε να είναι πρόθυμη να σκεφτεί ένα μέλλον που θα προκαλέσει τόσο πόνο και ταραχή».

Σε επιστολές προς τους Ντομινίκ Γκριβ και Χίλαρι Μπεν, τους βουλευτές που προκάλεσαν τη δημοσίευση των εγγράφων, ο Γκόουβ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει με τα αιτήματα για δημοσιοποίηση των εγγράφων του υπουργικού συμβουλίου, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τον υπουργικό κώδικα και τον νόμο για την ελευθερία της πληροφορίας.

Ενα μέρος των εγγράφων του Yellowhammer αποκρύφτηκε για να προστατεύσει ευαίσθητα θέματα εμπορίου.

Απαντώντας απευθείας στον Γκριβ, ο Γκόουβ εξήγησε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να εκτελέσει το αίτημα δημοσίευσης όλων των επικοινωνιών που σχετίζονται με την αναβολή του Brexit, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων στο WhatsApp, το Telegram, το Signal, το Facebook, και τα email, που απεστάλησαν μεταξύ και προς τους ανώτατους συμβούλους του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Γκόουβ χαρακτήρισε το αίτημα αυτό ως μια «άνευ προηγουμένου, ακατάλληλη και δυσανάλογη» χρησιμοποίηση του κοινοβουλίου, καθώς οι αξιωματούχοι δεν έχουν δικαίωμα απάντησης και η απόκτηση αυτών των πληροφοριών θα σήμαινε παραβίαση πολλών νόμων από την κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του νόμου περί προστασίας δεδομένων.

Sponsoed post