Σε αναμονή για τον ανασχηματισμό

Πιο πίσω πηγαίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση. Τι εξετάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Δημοσίευμα φέρνει τον πρωθυπουργό στη θέση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης
Eurokinissi

Μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το σοκ που προκλήθηκε σε Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς ξεκίνησαν τα σενάρια για άμεσες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, σε μία προσπάθεια να ανανεωθεί το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ξεκινήσει και η νέα διαδρομή έως το 2027 που είχε προαναγγείλει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τελικά όμως η όποια αλλαγή στη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου δεν είναι τόσο άμεση. Οι υποχρεώσεις και τα ταξίδια του πρωθυπουργού σε Ελβετία και Βρυξέλλες αλλά και το «ζύγισμα» που φαίνεται ότι κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν.

Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχουν ενημέρωση για τα σχέδια του. Με την συνέντευξη του στον Alpha ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να κάνει βεβιασμένες κινήσεις όμως οι πληροφορίες και τα σενάρια επιμένουν για ένα ευρύ ανασχηματισμό που θα στείλει το μήνυμα του restart της κυβέρνησης.

Και πιθανόν οι αλλαγές να μην είναι μόνο σε υπουργεία αλλά και εντός Μαξίμου, οπότε ενδεχομένως να απαιτείται και περισσότερη προεργασία. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του ανασχηματισμού από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, όταν δηλαδή επιστρέψει στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια ονόματα ακούγονται για τον ανασχηματισμό

Όσο για τα ονόματα, ήδη ακούγονται και γράφονται πολλά. Και για τα πρόσωπα που θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και για αυτά που θα τα αντικαταστήσουν.

Στη συνέντευξη του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τομείς που θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών. Ίσως κάποιοι από αυτούς να σχετίζονται με τις αλλαγές που μελετώνται.

Το μεγάλο «αγκάθι» για την κυβέρνηση παραμένει η ακρίβεια ενώ άλλοι τομείς για τους οποίους μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το φορολογικό, όπου και αναμένονται κάποιες επιμέρους διορθώσεις, η υγεία, η ασφάλεια. Οπότε δεν αποκλείεται οι αλλαγές να στοχεύσουν κυρίως σε αυτά τα «μέτωπα».

Ένας από τους υπουργούς που ακούγεται ότι θα αντικατασταθεί είναι ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και πιθανόν και οι υφυπουργοί του. Αντικαταστάσεις μπορεί να υπάρξουν στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στο υπουργείο Υγείας. Επισφαλής κρίνεται από πολλούς και η θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη. Κατά τη διάρκεια των αγροτικών κινητοποιήσεων χρειάστηκε να παρέμβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να πεισθούν οι αγρότες να αποχωρήσουν από τα μπλόκα, επειδή οι εκπρόσωποι τους είχαν έρθει σε ρήξη με τον υπουργό. Ένα άλλο πρόσωπο που συζητείται για αλλαγή θέσης είναι η Νίκη Κεραμέως.

Ενδεχομένως να υπάρξουν αλλαγές και σε άλλα υπουργεία ως αποτέλεσμα κάποιας «καραμπόλας» ή της απόφασης του πρωθυπουργού να αξιοποιηθούν κάποιοι υπουργοί σε άλλα πόστα.

Συζήτηση φαίνεται να έχει γίνει και για τη μετακίνηση του Μάκη Βορίδη από το Μέγαρο Μαξίμου σε υπουργείο.

Πρόσωπα για τα οποία ακούγονται σενάρια υπουργοποίησης είναι αυτά του Κώστα Τσιάρα, του Τάκη Θεοδωρικάκου, του Θεόδωρου ΛΙβάνιου.

Για την ενίσχυση της ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου έχει ακουστεί το όνομα του Θωμά Βαρβιτσιώτη.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται επίσης στις θέσεις των υφυπουργών και οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει πρόθεση αξιοποίησης νέων βουλευτών. Μεταξύ των ονομάτων που έχουν ακουστεί είναι αυτά του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σερρών), του Χρήστου Κέλλα (Λάρισας), της Άννας Ευθυμίου (Α’ Θεσσαλονίκης), του Μακάριου Λαζαρίδη (Καβάλας).

Για τις θέσεις αυτές το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι θα δοθεί βαρύτητα στη «γαλάζια» δεξαμενή και όχι σε εξωκοινοβουλευτικούς.

Σενάριο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη θέση της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν

Και μέσα στη γενικότερη συζήτηση για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, ένα δημοσίευμα του Politico εμφανίζει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, να επιδιώκει την αντικατάσταση της Ούρσουλας φον ντε Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η πλευρά του Σαρλ Μισέλ κάνει λόγο για “fake news” ενώ και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι στηρίζει την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στις 11 το πρωί.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει το στίγμα των προτεραιοτήτων του και των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει σε αυτή τη νέα αρχή που θέλει να κάνει η κυβέρνηση. Στόχος του, όπως είπε και στον Alpha, είναι να «πατήσει γκάζι» στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτό εκτιμά ότι ουσιαστικά ζήτησαν οι πολίτες στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.

Τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου είναι:

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Ψηφιακό τέλος συναλλαγών, β) Αναδιάρθρωση του Υπερταμείου, εκσυγχρονισμός των θυγατρικών του και σύσταση νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη των νομοθετικών πρωτοβουλιών: α) Δικαιώματα των προσώπων που πάσχουν από άνοια και των φροντιστών τους, β) Μεταμόσχευση ιστών και κυττάρων, γ) Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της πορείας υλοποίησης και εισήγηση για την έγκριση επικαιροποίησης του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Καταπολέμησης της Διαφθοράς 2022-2025,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη της ετήσιας έκθεσης Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης,

-Παρουσίαση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα των έργων: α) Κατασκευή φράγματος Τσικνιά Λέσβου, β) Κατασκευή έργων ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας, γ) Επέκταση Ιόνιας Οδού: Τμήμα Ιωάννινα – Κακαβιά

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

-Εισήγηση από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία Κυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Ουδετερότητα.

Δημοφιλή