ΔΙΕΘΝΕΣ
25/10/2018 13:40 EEST

Σε δίκη παραπέμπεται ο Νικολά Σαρκοζί για την υπόθεση Bygmalion

AFP

Επιβεβαιώθηκε από το Εφετείο του Παρισιού η παραπομπή σε δίκη του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας Νικολά Σαρκοζί όσον αφορά στην υπόθεση Bygmalion για «παράνομη χρηματοδότηση» της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012.

Σημειώνεται ότι μετά τις έρευνες που είχαν πραγματοποιηθεί αναδύθηκαν στην επιφάνεια πλασματικά τιμολόγια που εκδόθηκαν με στόχο να καλυφθεί η υπέρβαση κατά 18,5 εκατομμύρια ευρώ του ορίου των εκλογικών δαπανών που επιτρέπονται. Το όριο αυτό έχει οριστεί στα 22,5 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Σαρκοζί βέβαια, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Γαλλίας το διάστημα 2007-2012 αρνείται την οποιαδήποτε εμπλοκή του στο σκάνδαλο, ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που αρνείται ότι γνώριζε για την αδήλωτη δαπάνη.

Βάσει της γαλλικής νομοθεσίας, δεν απαγγέλλονται επισήμως κατηγορίες για κάποιο έγκλημα σε βάρος υπόπτου παρά μόνο αν παραπεμφθεί σε δίκη.

Στις 8 Οκτωβρίου, ο Σαρκοζί έχασε μια πρώτη προσφυγή κατά της δίκης του για χωριστές κατηγορίες άσκησης αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς.

Στην υπόθεση αυτή, ο Σαρκοζί είναι ύποπτος ότι βοήθησε έναν εισαγγελέα να προαχθεί, με αντάλλαγμα να του δώσει πληροφορίες για μια χωριστή ποινική έρευνα.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας έχασε την προεδρική ασυλία από νομικές διώξεις έναν μήνα αφότου ολοκληρώθηκε η προεδρική θητεία του.