Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η νότια Ισλανδία - Προσπάθεια ανακοπής της λάβας με φράγματα

Με μεγάλη ταχύτητα κινείται η λάβα του ηφαιστείου.
via Associated Press

Σε κατάστασηέκτακτης ανάγκης βρίσκεται η νότια Ισλανδία, μετά την έκρηξη ηφαιστείου της χερσονήσου Ρέικιανες και μάλιστα, για τέταρτη φορά από τον Δεκέμβριο, αναφέρει το BBC.

Στο νότιο μέρος της χώρας κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ χρειάστηκε να εκκενωθεί ο δημοφιλής τουριστικός προορισμός Blue Lagoon, μια δημοφιλής γεωθερμική πηγή, όπου πάνε εκατοντάδες τουρίστες.

Οι τοπικές αρχές προσπαθούν με κάθε δυνατό μέσο να ανακόψουν την πορεία της λάβας, που κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ενώ ενισχύθηκαν τα αμυντικά φράγματα που στήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πόλη γύρω από το ηφαίστειο.

Εστίες της λάβας πλησιάζουν επικίνδυνα την Blue Lagoon λέει ο διευθυντής της πολιτικής προστασίας της Ισλανδίας, Vídir Reynisson. Ως αποτέλεσμα αυτού έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων στην περιοχή ενώ έχουν απομακρυνθεί και από τις επικίνδυνες ζώνες και οι κάτοικοι.

Η Blue Lagoon δημιουργήθηκε στην καρδιά ενός ηφαιστειακού τοπίου, από ένα ατύχημα όταν μια υπερχείλιση νερού από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας σχημάτισε μια φυσική πισίνα η οποία σιγά σιγά μεγάλωσε. Η φήμη των ιαματικών ιδιοτήτων του γαλακτώδους γαλάζιου νερού και της λευκής λάσπης, πλούσιας σε πυρίτιο, στον πυθμένα της λίμνης, άρχισε να προσελκύει τους ντόπιους κολυμβητές και κατόπιν τους επισκέπτες της χώρας που την έκαναν ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Η Ισλανδία φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερα από 30 ενεργά ηφαίστεια. Το 2010, τα σύννεφα στάχτης από τις εκρήξεις του ηφαιστείου Eyafjallajokull κάλυψαν εκτεταμένες περιοχές της Ευρώπης ματαιώνοντας 100.000 πτήσεις και αναγκάζοντας εκατοντάδες Ισλανδούς να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους.

Δημοφιλή