ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Σε λύσεις κατ’οίκον στρέφονται τα νοικοκυριά για φθηνότερο ρεύμα

Mία ολοκληρωμένη λύση για οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες ώστε να γίνουν οι ίδιοι «παραγωγοί» ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικοί τεχνίτες τοποθετούν φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγη κατοικίας.
Eloi_Omella via Getty Images
Ειδικοί τεχνίτες τοποθετούν φωτοβολταϊκά πάνελ σε στέγη κατοικίας.

Με τις τιμές ενέργειας να παραμένουν στα ύψη, τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται και τις κρατικές επιδοτήσεις στο ρεύμα να απαλύνουν σε μικρό βαθμό το πλήγμα που έχουν δεχτεί οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού, όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναζητούν πιο ρηξικέλευθες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό παρατηρείται μία στροφή των νοικοκυριών προς την ενέργεια από φωτοβολταϊκά και μία μετατόπιση από την ιδιότητα του καταναλωτή, σε αυτήν του παραγωγού ενέργειας.

Όσοι διαθέτουν ιδιόκτητη στέγη, ταράτσα και καταθέσεις (ή έστω, δυνατότητα δανεισμού) για να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά θα μπορούν μεσοπρόθεσμα να επωφεληθούν από την επιτάχυνση των πολιτικών πράσινης μετάβασης, παράγοντας οι ίδιοι ρεύμα που θα μπορούν να πωλούν στο δίκτυο (σε σταθερή τιμή 0,087 €/kWh που βέβαια με τις σημερινές τιμές μοιάζει χαμηλή) με πίστωση της αξίας του στους λογαριασμούς ή να κάνουν απλά ενεργειακό συμψηφισμό.

Το Net Metering και το πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη» είναι δύο από τις επιλογές που διαθέτει η αγορά. Ωστόσο, η πρόσβαση στη φθηνή ενέργεια που παράγουν τα φωτοβολταϊκά είναι πλέον εφικτή και χωρίς την εγκατάσταση σχετικού εξοπλισμού.

Ήδη, για παράδειγμα, υπάρχει στην αγορά το πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, από την 100% θυγατρική εταιρεία του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την ΗΡΩΝ.

Euro banknotes under a power cable. Expensive concepts of energy and cost of electricity. Front view. Electric power cable with plug and socket unplugged
Stefan Cristian Cioata via Getty Images
Euro banknotes under a power cable. Expensive concepts of energy and cost of electricity. Front view. Electric power cable with plug and socket unplugged

Ανάλογα με το ποσό συμμετοχής τους στο ΗΡΩΝ ΕΝ.Α, η αξία της «παραγόμενης» καθαρής ενέργειας, τους επιστρέφεται με εκπτώσεις στη χρέωση προμήθειας του ρεύματος στο λογαριασμό τους. Για παράδειγμα για κάθε 1.000 ευρώ συμμετοχής η παραγωγή «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας αντιστοιχεί σε 1.450 kWh, ετησίως. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ετήσια έκπτωση που θα λαμβάνει ο συμμετέχων στο πρόγραμμα ανέρχεται – με βάση τις φετινές τιμές ενέργειας - σε 350 ευρώ (https://www.heron.gr/ena-calculator-v0.9.0/index.html?lang=el). Πρόκειται για μία σημαντικότατη «απόδοση» (~35%), η οποία μάλιστα ανεβαίνει όσο οι τιμές αυξάνονται και όσο η ηλιοφάνεια – κι άρα η παραγωγή των φωτοβολταϊκών - είναι μεγαλύτερη.

Η μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των καταναλωτών στο ΕΝ.Α είναι η επιλογή ενός προγράμματος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας από την εταιρεία ΗΡΩΝ και η καταβολή του ελάχιστου ποσού συμμετοχής, το οποίο ανέρχεται στα 100 ευρώ. Επιπλέον, το ΗΡΩΝ ΕΝ.Α δίνει την ευελιξία και ως προς τη διαμόρφωση του συνολικού ποσού της συμμετοχής, αλλά και την ελευθερία αποχώρησης χωρίς χρονικούς περιορισμούς και ποινές και λαμβάνοντας πίσω το ποσό της συμμετοχής τους, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί κατά την αποχώρησή τους, αφαιρουμένων των εκπτώσεων που θα έχουν ήδη λάβει.

Επίσης, οι καταναλωτές/«παραγωγοί» διατηρούν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΗΡΩΝ ΕΝ.Α ακόμη κι αν αλλάξουν κατοικία ή επαγγελματική στέγη, ενώ έχουν και τη δυνατότητα να το μεταβιβάσουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που είναι πελάτες της εταιρείας ΗΡΩΝ.

Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη λύση, που δίνει τη δυνατότητα σε οικιακούς καταναλωτές, επαγγελματίες και επιχειρηματίες να αποκτήσουν πρόσβαση στην παραγόμενη ενέργεια από φωτοβολταϊκά και να γίνουν οι ίδιοι «παραγωγοί» της ηλεκτρικής ενέργειας που χρειάζονται για την καθημερινή τους δραστηριότητα, μειώνοντας δραστικά τους λογαριασμούς ρεύματός τους.