Σε μόλις τρεις χώρες τα 10 από τα σχεδόν 19 εκατ κρούσματα κορονοϊού - Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Οι πέντε χώρες της Ευρώπης που έχει χτυπήσει "καμπανάκι".
Φιλιππίνες
Φιλιππίνες
NurPhoto via Getty Images

Μόλις τρεις χώρες το πλανήτη αριθμούν περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα της πανδημίας κορνοϊού που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως. Πρόκειται για τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία που δίνουν επί μακρόν τη μάχη κατά της εξάπλωσης του ιού αλλά χωρίς ουσιαστική επιτυχία και η τρίτη είναι ι Ινδία όπου η έξαρση καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες και τελευταία είναι πρώτη σε αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση.

Και οι τρεις, αριθμού περί τα 10.000.000 κρούσματα και σχεδόν 300.000 νεκρούς από τους περίπου 711.000 παγκοσμίως. Ωστόσο αν και οι ΗΠΑ και η Βραζιλία έρχονται πρώτες σε αριθμό ανθρώπινων η Ινδία έρχεται έρχεται πέμπτη αφού την τρίτη θέση κατέχει το Μεξικό με περισσότερους από 49.000 και την τέταρτη θέση διατηρεί το Ηνωμένο Βασίλειο με περισσότερους από 46.000 θανάτους.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη συνεχίζεται η σταθερή σταδιακή αύξηση των κρουσμάτων σε αρκετές χώρες όπου έχουν χτυπήσει καμπανάκια: Ισπανία - 2.953, Γαλλία - 1.695, Ρουμανία - 1.309, Ουκρανία - 1.271, Γερμανία - 1.024, Πολωνία - 1.640.

Ισπανία
Ισπανία
ASSOCIATED PRESS

Οι 10 χώρες με τον υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων

Αναλυτικότερα σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των κρουσμάτων έχουν φθάσει πλέον τα 18.983.280, οι νεκροί ανέχονται σε 711.313 ενώ έχουν αναρρώσει 12.173.393 και από τους υπόλοιπους ασθενείς οι 65.475 είναι σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση.

(στην παρένθεση αναφέρεται η θέση τους στην παγκόσμια κατάταξη σε ό,τι αφορά τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων).

Ινδία (3) - 40.772 νεκροί, 1.967.700 κρούσματα

Για τέταρτη συνεχόμενη μέρα η χώρα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών με τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε βάση 24ωρου αριθμώντας 56.652 νέα και πλησιάζοντας σε συνολικό αριθμό τα 2 εκατ. Την ίδια στιγμή ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να διαγράφει ανοδική τάση και αναφέρθηκαν ακόμη 919.

Ινδία
Ινδία
SAM PANTHAKY via Getty Images

ΗΠΑ (1) - 161.607 νεκροί, 4.973.741 κρούσματα

Πολύ αυξημένος για δεύτερη μέρα ο αριθμός των νεκρών που έφτασαν τους 1.311 ενώ αύξηση, αν και μικρότερη, καταγράφηκε και στον αριθμό των νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού, φτάνοντας τις 55.148.

  • 116 μαθητές σχολείου στο Μισισιπή στάλθηκαν στα σπίτια τους και συστήθηκε στους ίδιους και στους γονείς τους να τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες, καθώς έξι παιδιά κι ένα μέλος του προσωπικού στο σχολείο τους διαγνώστηκε ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Το προσωπικό και οι μαθητές υποβάλλονται καθημερινά κατά την προσέλευσή τους στο κτίριο του σχολείου σε θερμομέτρηση, ενώ το διδακτικό και το υπόλοιπο προσωπικό καλείται να ενημερώνει αν παρουσίασε συμπτώματα μόλυνσης τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με το CNN.Η σύσταση της διεύθυνσης εκπαίδευσης στο προσωπικό, τους γονείς και τους εθελοντές είναι να φορούν μάσκες στα σχολικά κτίρια, ενώ παροτρύνονται οι δάσκαλοι να φορούν μάσκα σε όλες τις περιοχές με κοινό εκτός από όταν διδάσκουν ή συνομιλούν με τους μαθητές τους. Οι παραδόσεις μαθημάτων με φυσική παρουσία ξανάρχισαν στην περιφέρεια την 27η Ιουλίου, βάσει του σχολικού προγράμματος. Οι μαθητές στην περιφέρεια ανέρχονται σε 2.700.

  • Οι φαρμακευτικές εταιρείες πιθανόν θα διαθέτουν δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων για την πρόληψη της μετάδοσης κορονοϊού εκτίμησε ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, κορυφαίος αμερικανός ειδικός για τις λοιμώδεις νόσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η πρόβλεψη του Φάουτσι είναι αρκετά πιο συντηρητική ως προς το χρονοδιάγραμμα από ό,τι αυτές άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Σύμφωνα με τον ανοσολόγο, ενδέχεται να είναι διαθέσιμες ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίων περί τα τέλη του 2021. Σύμφωνα με τον Φάουτσι, αναμένεται να υπάρχουν ενδείξεις για τουλάχιστον ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο πριν από το τέλος της χρονιάς. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε να έχουμε ένα εμβόλιο που θα είναι αρκετά αποτελεσματικό ώστε να λάβει έγκριση», είπε.

Τέξας ΗΠΑ
Τέξας ΗΠΑ
ASSOCIATED PRESS

Βραζιλία (2) - 97.418 νεκροί, 2.862.7617 κρούσματα

Η χώρα πλησιάζει τα 3εκατ. κρούσματα και το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε ξανά πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων αφού έφτασαν 54.685 και 1.322 αντίστοιχα. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως μεγάλες βουτιές και οι μεγάλες άνοδοι που παρατηρούνται μέσα σε μια εβδομάδα και επί πολλές συνεχόμενες εβδομάδες, δεν βοηθά να γίνει κατανοητό ποια είναι η εξέλιξη της κατάστασης στη χώρα. Για παράδειγμα ξαφνικά πριν από δύο μέρες είχε περί τα 500 θύματα και σχεδόν 17.000 νέα κρούσματα πριν ξαφνικά εκτιναχθούν οι αριθμοί στα τελευταία μεγέθη.

Βραζιλία
Βραζιλία
Luis Alvarenga via Getty Images

Κολομβία (10) - 11.624 νεκροί, 345.714 κρούσματα

Και νέα αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων που έφτασαν τα 10.735 ενώ πολύ υψηλά για τα δεδομένα της χώρας παραμένει και ο αριθμός των νεκρών, φτάνοντας το τελευταίο 24ωρο τους 309.

  • Ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας Άλβαρο Ουρίμπε, πολιτικός μέντορας του σημερινού αρχηγού του κράτους Ιβάν Ντούκε, διαγνώστηκε πως έχει προσβληθεί από τον SARS-CoV-2, όπως ενημέρωσε το κόμμα του την επομένη της εντολής του Ανωτάτου Δικαστηρίου να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, που έχει προκαλέσει πολιτικό σεισμό στη χώρα των Άνδεων. Ο Ουρίμπε, 68 ετών, έχει μολυνθεί αλλά «η κατάσταση της υγείας του είναι καλή», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το Δημοκρατικό Κέντρο (CD), του οποίου ηγείται ο ακόμη πανίσχυρος επικεφαλής της κολομβιανής σκληρής δεξιάς. Η σεναριολογία για την κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου (2002-2010) έδινε κι έπαιρνε νωρίτερα χθες Τετάρτη σε κολομβιανά ΜΜΕ αφότου δημοσιογράφοι είδαν να εισέρχεται ομάδα ιατρών στο αχανές ακίνητο El Ubérrimo, μια από τις ιδιοκτησίες του Ουρίμπε όπου βρίσκεται το τρέχον διάστημα, στην Κόρδομπα (βόρεια). Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να διατάξει την κατ’ οίκον κράτηση του πολιτικού ενόσω διαρκεί η εξέταση υπόθεσης στο πλαίσιο της οποίας κατηγορείται για δωροδοκία και επηρεασμό μαρτύρων και απάτη συνεχίζει να προκαλεί σάλο. Ο Ουρίμπε, ο οποίος δηλώνει πάντα αθώος, ενώ παραμένει δημοφιλής σε μερίδα της κοινής γνώμης στην Κολομβία χάρη στην πολιτική σιδηράς πυγμής που άσκησε έναντι των αριστερών ανταρτών, είναι αντιμέτωπος με ποινή έως και οκτώ ετών κάθειρξης σε περίπτωση καταδίκης του στην υπόθεση αυτή.

Περού
Περού
ERNESTO BENAVIDES via Getty Images

Νότιος Αφρική (5) - 9.298 νεκροί, 529.877 κρούσματα

Νέα εκτόξευση του αριθμού νέων επιβεβαιωμένων περιπτώσεων φορέων του ιού αλλά και τον θανάτων εξαιτίας του κορονοϊού με τις αρχές να ανακοινώνουν 8.559 και 414.

Περού (7) - 20.2284 νεκροί, 447.624 κρούσματα

Και εδώ αύξηση κρουσμάτων και νεκρών το τελευταίο 24ωρο με 7.734 και 221 νέα.

Αργεντινή (19) - 4.106 νεκροί, 220.682 κρούσματα

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων για τα δεδομένα της χώρας καθώς έφτασαν τα 7.147 ενώ περίπου στα ίδια επίπεδα, αν και με αυξητική τάση, είναι και ο αριθμός των θανάτων που έφτασαν τους 127.

Μεξικό
Μεξικό
LUIS ROBAYO via Getty Images

Μεξικό (6) - 49.698 νεκροί, 456.100 κρούσματα

Νέα μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νεκρών που έφτασαν τους 829 ενώ υψηλός, στα 6.139 παραμένει και ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ρωσία (4) - 14.606 νεκροί, 871.894 κρούσματα

5.267 νέα κρούσματα ανακοίνωσαν οι αρχές καθώς συνεχίζεται η αργή αλλά σταθερή τάση μείωσής τους ενώ μικρή μείωση καταγράφηκε και στον στον αριθμό των νέων θανάτων που έφτασαν τους 116.

Φιλιππίνες (24) - 2.123 νεκροί, 115.980 κρούσματα

Απότομη πτώση παρουσίασε ο αριθμός των κρουσμάτων που ανήλθαν σε 3.462 αντί 6.277 μια μέρα πριν ενώ ανακοινώθηκαν ακόμη εννέα θάνατοι αντί έως και 162 πριν μερικές ημέρες ή 45 πριν δύο ημέρες.

Αυστραλία
Αυστραλία
Lisa Maree Williams via Getty Images

Τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο

Αυστραλία: Οι αρχές στη Βικτόρια, την πολιτεία με τον δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμό στην Αυστραλία, ανακοίνωσαν ότι άλλοι οκτώ άνθρωποι υπέκυψαν μία ημέρα αφότου κατέγραψαν τον βαρύτερο ημερήσιο απολογισμό της πανδημίας μια μέρα νωρίτερα, που ήταν 15 θάνατοι. Επίσης ανακοινώθηκαν 471 κρούσματα έναντι έναντι 725 την προηγουμένη. Πέρα από τη Βικτόρια, όπου εφαρμόζονται ολοένα πιο αυστηροί περιορισμοί, κάποια κρούσματα εντοπίστηκαν επίσης τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Νέα Νότια Ουαλία και στην Κουίνσλαντ, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν επίσης πως παίρνουν μέτρα για να αποτρέψουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει στοιχίσει ως τώρα τη ζωή σε 255 ανθρώπους στην Αυστραλία των 25 εκατομμυρίων κατοίκων.

Λιβύη: Το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών ανακοίνωσε σήμερα 251 κρούσματα με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στην εμπόλεμη χώρα να ανέρχεται πλέον σε 4.475 επισήμως. Το Κέντρο διευκρίνισε ότι οι διαγνώσεις έγιναν μετά την εξέταση των δειγμάτων συνολικά 1.618 υπόπτων περιπτώσεων. Το ίδιο διάστημα, άλλοι τρεις ασθενείς υπέκυψαν στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας στη Λιβύη να ανέρχεται πλέον σε 99 νεκρούς. Στον αντίποδα, επτά ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν, με το σύνολό των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να φθάνει τους 640 στη χώρα. Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό εντοπίστηκε στη Λιβύη τον Μάρτιο. Πάντως οι ανακοινώσεις του Κέντρου, ενός από τους ελάχιστους θεσμούς της Λιβύης που λειτουργούν σε όλη τη χώρα, δεν θεωρείται πως αντανακλούν την πραγματική επιδημιολογική κατάσταση, με δεδομένη τη χαοτική κατάσταση από το 2011, το γεγονός ότι το σύστημα υγείας είναι πρακτικά διαλυμένο, ενώ οι ένοπλες συγκρούσεις κλιμακώθηκαν την άνοιξη του 2019. Είναι ενδεικτικό πως το υπουργείο Υγείας της Μάλτας ανακοίνωσε στα τέλη Ιουλίου ότι οι περισσότεροι από τους περίπου εκατό μετανάστες που διασώθηκαν στη Μεσόγειο αφού εγκατέλειψαν με βάρκα τη Λιβύη διαγνώστηκε πως έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Κίνα: Ανακοίνωσε 37 νέα κρούσματα διευκρινίζοντας ότι τα 30 από αυτά ήταν περιπτώσεις εντόπιας μετάδοσης και τα 27 διαγνώστηκαν στην αυτόνομη περιφέρεια Σιντζιάνγκ, ενώ τα άλλα τρία στην επαρχία Λιαονίνγκ. Τα υπόλοιπα επτά κρούσματα ήταν «εισαγόμενα». Επίσης εντοπίστηκαν 20 ασυμπτωματικοί φορείς.

|

Δημοφιλή