ΔΙΕΘΝΕΣ
13/08/2018 15:02 EEST | Updated 13/08/2018 23:26 EEST

Σε Ρωσία και Κίνα στρέφεται ο Ερντογάν μετά την «πισώπλατη μαχαιριά» Τραμπ

Damir Sagolj / Reuters

Οι επιθέσεις εναντίον της τουρκικής λίρας θα συνεχιστούν, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της χώρας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μίλησε την Δευτέρα στην Διάσκεψη των Τούρκων διπλωματών, στο Προεδρικό Παλάτι. 

Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία αναζητεί νέους συμμάχους και στο πλαίσιο αυτό, εκτός από την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ρωσία, η οικονομική σύνδεση με την Κίνα παρέχει νέες δυνατότητες συνεργασίας. 

Αναφερόμενος στην «ελεύθερη πτώση» της τουρκικής λίρας, ο Ερντογάν προέβλεψε ότι ναι μεν οι επιθέσεις θα συνεχιστούν, αλλά το εθνικό νόμισμα της χώρας θα επανέλθει σύντομα σε «λογικά επίπεδα».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας πρόσθεσε ότι η διακίνηση ψευδών ειδήσεων για την οικονομία της χώρας ισοδυναμεί με προδοσία και χαρακτήρισε «πισώπλατη μαχαιριά» την αύξηση των δασμών στις τουρκικές εισαγωγές αλουμινίου και ατσαλιού που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη βδομάδα.

Επίθεση και κατά των social media 

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας αναφέρει τη λήψη αναγκαίων νομικών μέτρων κατά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πολυάριθμοι οικονομικοί τρομοκράτες. Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν

Ειδικότερα, από τις 7 Αυγούστου, σύμφωνα με το υπουργείο, εντοπίστηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνική δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την πτώση της λίρας «με προκλητικό τρόπο» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Γερμανίας

«Μεγάλη ανησυχία» για τις εξελίξεις στην Τουρκία εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και τόνισε ότι η αποφυλάκιση των Γερμανών, όπως και των Αμερικανών, που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές θα διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση.

Η Τουρκία είναι σημαντικός εταίρος και για τις γερμανικές επιχειρήσεις, δήλωσε ο κ. Μάας και πρόσθεσε ότι η όξυνση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έχει επιδεινώσει την κατάσταση. «Έχουμε παρόμοιες περιπτώσεις», σημείωσε, αναφερόμενος στους κρατούμενους σε τουρκικές φυλακές και πρόσθεσε ότι «θα ήταν ευκταίο να μην υπάρξει λύση μόνο στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ». Έτσι θα διευκολυνόταν και η επίλυση των οικονομικών προβλημάτων, δήλωσε και εξέφρασε την ελπίδα ότι, μετά την επίσημη άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα βελτιωθούν βήμα βήμα οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Αυτό θα είναι, εν τέλει, προς το συμφέρον της ίδιας της Τουρκίας», επισήμανε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Sponsored Post