Σεισμός 7,6 Ρίχτερ στην Ιαπωνία - Προειδοποίηση για τσουνάμι με κύματα έως 3μ.

"Έπεσε" στο επίπεδο 3 ο κίνδυνος. Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, μετακίνηση κατοίκων σε μεγάλο υψόμετρο. 36.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, προβλήματα σε τηλεπικοινωνίες.
Youtube
Youtube
Youtube

Σεισμός 7,6 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ έπληξε το βορειοανατολικό άκρο της χερσονήσου Ιαπωνία σήμερα το πρωί (9:10π.μ ώρα Ελλάδος) και συγκεκριμένα στην χερσόνησο Νότο, με τις αρχές να έχουν εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι επιπέδου 4 που είναι και το ανώτατο. Λίγες ώρες αργότερα όμως το επίπεδο κινδύνου ”έπεσε” στο 3, όπως αναφέρει το Reuters, που σημαίνει πως τα κύματα μπορεί να φτάσουν έως τα 3μ. αντί για 5μ. που ήταν η εκτίμηση αρχικά.

Ήδη κύματα ύψους ενός μέτρου έπληξαν τμήματα της δυτικής ακτής κατά μήκος της Θάλασσας της στην περιοχή του λιμανιού Γουατζίμα της Ισικάουα, όπως μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NHK.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες ή νεκρούς παρά μόνο για έξι άτομα εγκλωβισμένα στα ερείπια σπιτιών που κατέρρευσαν. Μονάδες του στρατού έχουν σταλεί για να συνδράμουν τις επιχειρήσεις διάσωσης. Εκτίμηση για ζημιές, που ξεκάθαρα υπάρχουν, δεν δεν έχει γίνει ακόμη.

Πρόκειται για την ισχυρότερη σεισμική δόνηση που έχει καταγραφεί στην περιοχή από το 1885 που τηρούνται σχετικά αρχεία και η σημερινή προειδοποίηση για τσουνάμι που εκδόθηκε νωρίτερα ήταν η πρώτη τόσο υψηλου επιπέδου που εκδόθηκε από τον Μάρτιο του 2011, όταν η Ιαπωνία χτυπήθηκε από 9 Ρίχτερ που προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 20.000 ανθρώπων και μεγάλες καταστροφές σε πόλεις και πυρηνικές τήξεις στο στην Φουκουσίμα.

Προς τους κατοίκους της Ισικάουα και στις γειτονικές νομαρχίες Νιγκάτα και Τογιάμα δοθηκε εντολή να μετακινηθούν σε σημεία με μεγάλο υψόμετρο καθώς υπήρξε προειδοποίηση επίπεδου 4 (το ανώτατο) για τσουνάμι και για κύματα 5 μέτρων. Μετά την αναθεώρηση, σε επίπεδο 3 τα κύματα μπορεί να φτάσουν τα 3μ.

″Τσουνάμι που οφείλεται στον σεισμό είναι πιθανό να εκδηλωθεί σε μια ακτίνα 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο κατά μήκος των ακτών της Ιαπωνίας”, ανέφερε από την πλευρά του το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στον Ειρηνικό (PTWC) στη Χαβάη των ΗΠΑ, όπως ανάφερει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προειδοποιήσεις και σε Βόρεια, Νότια Κορέα και Ρωσία

Στο μεταξύ η μετεωρολογική υπηρεσία της Νότιας Κορέας εξέδωσε επίσης προειδοποίηση προς τους κατοίκους της επαρχίας Γκάνγουον να λάβουν μέτρα προφύλαξης και να μετακινηθούν σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο μετά τον ισχυρό σεισμό στην Ιαπωνία. Ήδη υπάρχουν αναφορές για άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 43εκατ. στην επαρχία Γκνάνγκουόν.

Η Βόρεια Κορέα εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι για τις ανατολικές ακτές της χώρας και για κύματα με πιθανό ύψος έως και 2μ.

Η Ρωσία εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις για τσουνάμι όπως μετέδωσε το κρατικό της πρακτορείο ειδήσεων TASS. Αφορά τμήματα της δυτικής ακτής του νησιού Σαχαλίνη καιτς ηπειρωτικές πόλεις Βλαδιβοστόκ και Ναχόντκα, που βρίσκονται κοντά στην Ιαπωνία στη ρωσική ακτή του Ειρηνικού. Ωστόσο, το υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας διέψευσε προηγούμενες αναφορές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη απομάκρυνση του πληθυσμού από περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο στη Σαχαλίνη.

Καμία ανωμαλία στους πυρηνικούς σταθμούς

Πολλοί κάτοικοι έχουν αναρτήσει βίντεο από την στιγμή του τρομακτικού μεγέθους σεισμού μέσα από τα σπίτια τους, από σταθμούς μετρό, πάρκινγκ και από ανοιχτούς χώρους. Χαμηλά κτίρια, στην περιοχή Σουζου στην Ισικάουα, φαίνεται να έχουν καταρρεύσει, δρόμοι να έχουν ”ανοίξει”, ποτάμια να έχουν ”φουσκώσει”.

Στην πόλη λιμάνι Γουατζίμα επίσης ξέσπασε μεγάλη φωτιά αμέσως μετά τον σεισμό.

Στο μεταξύ, ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πυρηνικής ενέργειας της χώρας, η Kansai Electric, δήλωσε ότι δεν υπήρξε «καμία ανωμαλία» στους πυρηνικούς σταθμούς στην πληγείσα περιοχή.

Η δε Ρυθμιστική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας της Ιαπωνίας ανέφερε πως δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε προβλήματα στη λειτουργία πυρηνικών σταθμών κατά μήκος της Θάλασσας της Ιαπωνίας, περιλαμβανομένων πέντε ενεργών αντιδραστήρων στις μονάδες της Kansai Electric Power στο Όχι και στην Τακαχάμα στη νομαρχία Φουκούι.

Η μονάδα της Hokuriku στη Σίκα της Ισικάουα, που ήταν πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, είχε ήδη διακόψει τη λειτουργία των δύο αντιδραστήρων της πριν από τον σεισμό για τακτική επιθεώρηση και δεν είχε επίπτωση από τον σεισμό, ανέφερε η υπηρεσία.

Δεκάδες μετασεισμοί και 36.000 νοικοκυριά χωρίς ρεύμα

Τον κύριο σεισμό ακολούθησαν λίγα λεπτά αργότερα σεισμικές δονήσεις 6,1 και μετά 4,5 και ς 4,8 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ. Συνολικά 21 σεισμικές δονήσεις μεγέθους ίσου ή μεγαλύτερου των 4 βαθμών σημειώθηκαν σε διάστημα μικρότερο των 90 λεπτών.

Από τον σεισμό σείστηκε και η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο.

Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, προειδοποίησε επίσης τους κατοίκους να προετοιμαστούν για περισσότερες καταστροφές. «Οι κάτοικοι πρέπει να παραμείνουν σε επιφυλακή για ενδεχόμενους περαιτέρω σεισμούς και καλώ τον κόσμο στις περιοχές όπου αναμένονται τσουνάμι να εκκενώσουν το ταχύτερο δυνατό».

Επίσης, περισσότερα από 36.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στις νομαρχίες Ισικάουα και Τογιάμα, ανέφερε η πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας Hokuriku Electric Power.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Softbank και KDDI ανέφεραν διακοπές στις τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις στην Ισικάουα και στη Νιιγκάτα.

Οι κεντρικοί οδικοί άξονες μεταξύ Ισικάουα και Τόκιο έχουν ”κλείσει” ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια τρένων.

Η ιαπωνική αεροπορική εταιρία ANA έδωσε εντολή σε αεροπλάνα που κατευθύνονταν σε αεροδρόμια στην Τογιάμα και την Ισικάουα να γυρίσουν πίσω, ενώ η Japan Airlines ακύρωσε τις περισσότερες πτήσεις της προς τις περιοχές Νιιγκάτα και Ισικάουα και οι αρχές δήλωσαν πως ένα από τα αεροδρόμια της Ισικάουα έκλεισε.

Πηγές: ΒΒC, Reuters, ΑFP, TASS

Δημοφιλή