Σεισμός - Ιαπωνία: "Ανεβείτε ψηλότερα - Ανοδος στάθμης της θάλασσας στις ακτές" (βίντεο)

Επείγουσα προειδοποίηση από τις ιαπωνικές αρχές μετά τον ισχυρό σεισμό και βίντεο με εικόνες που τρομάζουν από την κίνηση υδάτων.
Ένα infographic με τίτλο «Σειρά ισχυρών σεισμών χτυπά την Ιαπωνία, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι» που δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2024. (Photo by Muhammed Ali Yigit/Anadolu via Getty Images)
Ένα infographic με τίτλο «Σειρά ισχυρών σεισμών χτυπά την Ιαπωνία, προκαλώντας συναγερμό για τσουνάμι» που δημιουργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2024. (Photo by Muhammed Ali Yigit/Anadolu via Getty Images)
Anadolu via Getty Images

Λίγο πριν από το ηλιοβασίλεμα στην Ιαπωνία, οι αρχές απηύθυναν κατεπείγουσα προειδοποίηση για τον κίνδυνο τσουνάμι, τονίζοντας ότι όσοι βρίσκονται κατά μήκος της των δυτικών ακτών πρέπει να κινηθούν όσο μπορούν ψηλότερα το συντομότερο δυνατό. Υπάρχει σημαντική άνοδος της στάθμης της θάλασσας κατά μήκος των ακτών...

Προηγήθηκε ισχυρότατος σεισμός και η ιαπωνική τηλεόραση NHK-TV επισημαίνει στην έκτακτη μετάδοση που συνεχίζει, ότι οι πολίτες δεν πρέπει να υποτιμήσουν τον κίνδυνο για τσουνάμι, καθώς ενδέχεται να ακολουθήσουν μετασεισμοί. Ακόμα και αν είναι σε πρώτο χρόνο μερικά εκατοστά το τσουνάμι, τονίζεται, με ένα μετασεισμό αυτό θα αυξηθεί απότομα.

.
.
NHK TV - JAPAN

Η ιαπωνική τηλεόραση ήδη μεταδίδει ότι σε συγκεκριμένες περιοχές υπάρχει πρόβλεψη για τσουνάμι που μπορεί να φτάσει στα 5 μέτρα σε ύψος (Ishikawa) και σε άλλες περιοχές στις δυτικές ακτές στα 3 μέτρα.

Η επείγουσα προειδοποίηση ήρθε ελάχιστα λεπτά μετά την ισχυρότατη σεισμική δόνηση με ένταση 7,6 της κλίμακας Ρίχτερ.

Την ίδια ώρα, σε βίντεο που αναρτούν χρήστες στην πλατφόρμα ”Χ” (πρώην Twitter) διακρίνονται κύματα που θυμίζουν ή παραπέμπουν σε τσουνάμι ακόμα και μέσα σε στενά κανάλια σε κατοικημένες περιοχές της Ιαπωνίας.

Σε άλλο βίντεο διακρίνονται κύματα που δυναμώνουν σε ακτή, ενώ την ίδια ώρα η ιαπωνική κυβέρνηση τονίζει ότι το ύψος τους προβλέπεται να αυξηθεί την επόμενη ώρα.

Και σε τρίτο βίντεο, φαίνονται αυτοκίνητα να ”τραμπαλίζονται” σε μία εξαιρετικά ασυνήθιστη εικόνα σε πάργκινγκ, ενώ ακούγονται ισχυροί ήχοι και συναγερμοί να ηχούν μαζικά. Το εντυπωσιακό είναι η διάρκεια που γίνεται αντιληπτή.

Δημοφιλή