Συμφωνία ΔΕΠΑ -Total Energies για την προμήθεια 2 φορτίων LNG κάθε μήνα

Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε οτι με αυτή τη συμφωνία διασφαλίζεται η επάρκεια της χώρας

Μια καθοριστικής σημασίας συμφωνία για την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας, υπογράφτηκε μεταξύ της ΔΕΠΑ Εμπορίας και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού Total Energies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σύμφωνα με αναοίνωση του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, «με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησήτης από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Η συμφωνία υλοποιείται ενόψει ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα για ολόκληρη την Ευρώπη, όχι μόνο εξαιτίας του διεθνούς ράλιτων τιμών αλλά και υπό τον φόβο διακοπών ηλεκτροδότησης και θέρμανσης σεόλη, σχεδόν, την ήπειρο.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας υπέγραψε συμφωνία για την ασφάλειατροφοδοσίας της χώρας για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023 με τη γαλλική Total Energies για τηνπρομήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh.

Η Ελλάδα θα προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη τουκόμβου TTF, ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, ενώ διατηρεί τηδυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία, εάν κριθεί ότι δεν μας είναι απαραίτητα,με την καταβολή τέλους ακύρωσης.

Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης μέσωτου Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για τηνενεργειακή θωράκιση της χώρας.

Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στηνηλεκτροπαραγωγή, η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας,ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία.

Επισημαίνεται ότι, ήδη κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδαςαπό το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, καθώς το μερίδιό του επί τωνεισαγωγών φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημαπέρυσι).

Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές υγροποιημένουφυσικού αερίου (αύξηση 50% σε ετήσια βάση).

Οι εισαγωγές LNG από τηΡεβυθούσα αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου,έναντι 31% τον περασμένο χρόνο.

Κώστας Σκρέκας: Καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια

«Η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας-Total Energies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το διάστημαΝοεμβρίου2022 – Μαρτίου 2023 αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας.

Διασφαλίζει ένα πρόσθετο ενεργειακό απόθεμα τηςτάξεως των 10TWh κατά την περίοδο του χειμώνα, το οποίο κάνει την Ελλάδα μιααπό τις ασφαλέστερες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη.

Η Κυβέρνηση θα συνεχίσειτις προσπάθειές της για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε όλη τηχώρα, σε μια περίοδο οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη τηνΕυρώπη».

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, δήλωσεσχετικά:

«Από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης και αξιοποιώντας τον στρατηγικότης σχεδιασμό, η ΔΕΠΑ Εμπορίας, σε στενή συνεργασία με την Kυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό κ. Σκρέκα, προχωρά σε κινήσεις και συμφωνίες, όπως αυτή με τηγαλλική Total Energies που διασφαλίζουν τον απρόσκοπτο ενεργειακό εφοδιασμότης χώρας».

Πήγαινε στην αρχική σελίδα