Συμφωνία (και γρήγορα) στην ΕΕ για την οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό ζητά η Μέρκελ

Προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα.
ASSOCIATED PRESS

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε την Τετάρτη να επιτευχθεί γρήγορα συμφωνία για το μεγάλο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ προκειμένου να ενισχυθεί η ενότητα, ενδυναμώνοντας την ένωση καθώς συνέρχεται από την κρίση του κορονοϊού.

Μιλώντας σε ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες, καθώς η Γερμανία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους, η Μέρκελ χαρακτήρισε την πανδημία τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η ΕΕ, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 8,7% φέτος.

«Ξέρουμε όλοι πως η επίσκεψή μου σήμερα λαμβάνει χώρα με φόντο τη μεγαλύτερη δοκιμασία που έχει αντιμετωπίσει στην ιστορία της η ΕΕ» είπε κατά το πρώτο της ταξίδι στο εξωτερικό από τότε που ο κορονοϊός έπληξε την Ευρώπη. «Η Ευρώπη θα αναδυθεί από την κρίση ισχυρότερη από ποτέ εάν ενισχύσουμε τη συνοχή και την αλληλεγγύη» πρόσθεσε ενώπιον κοινοβουλευτικών με μάσκες, που κάθονταν με κενές θέσεις μεταξύ τους.

Η Μέρκελ είπε πως οι προτεραιότητές της περιελάμβαναν την ενίσχυση θεμελιωδών δικαιωμάτων που έχει απειλήσει η υγειονομική κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη ανά την ΕΕ των 27, που έχει δοκιμαστεί τους τελευταίους μήνες καθώς κυβερνήσεις ενεργούν ανεξάρτητα για να εξασφαλίσουν ιατρικές προμήθειες ή να αυστηροποιήσουν τους ελέγχους στα σύνορά τους.

Η Μέρκελ είπε πως το βάθος της οικονομικής κρίσης που προκλήθηκε από την πανδημία σημαίνει πως οι χώρες- μέλη θα έπρεπε να συμβιβαστούν και να εγκρίνουν ένα κοινό ταμείο ανάκαμψης. «Θέλουμε να επιτύχουμε συμφωνία γρήγορα, είδαμε μια μεγάλη οικονομική αναταραχή και δεν μπορούμε να χάσουμε άλλο χρόνο« τόνισε. «Ελπίζω να φτάσουμε σε συμφωνία πριν τη διακοπή του καλοκαιριού».

Οι ηγέτες της ΕΕ θα προσπαθήσουν να επιλύσουν τις διαφορές τους σε συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες στις 17-18 Ιουλίου. «Είδαμε ψέματα και παραπληροφόρηση, και αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίσεις μια πανδημία. Οι δημοκρατίες χρειάζονται αλήθεια και διαφάνεια» τόνισε η καγκελάριος, υπογραμμίζοντας πως είναι ανάγκη η Ευρώπη «σε μια περίοδο μεγάλων ανατροπών να βασιστεί περισσότερο στον εαυτό της».