ΔΙΕΘΝΕΣ
24/11/2021 16:35 EET | Updated 24/11/2021 16:50 EET

Συμφωνία για νέα κυβέρνηση στη Γερμανία- Άνοιξε ο δρόμος για να γίνει καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς

Οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες ολοκλήρωσαν τις συνομιλίες τους.

Fabrizio Bensch via Reuters

Ο Όλαφ Σολτςφαίνεται πως θα γίνει ο νέος καγκελάριος της Γερμανίας, καθώς ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και των Ελευθέρων Δημοκρατών για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης στη χώρα, κάτι που αναμένεται να συμβεί πριν τα Χριστούγεννα.

Εικοσιένα εκπρόσωποι των τριών κομμάτων – SPD, FDP, Πράσινοι- συναντήθηκαν για διαπραγματεύσεις την Τετάρτη. Όπως είπε ο Όλαφ Σολτς υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, τα τρία κόμματα κατέληξαν σε συμφωνία, με τον ίδιο, που πρόκειται να διαδεχτεί τη Μέρκελ, να λέει πως η νέα κυβέρνηση δεν θα επιδιώκει τον «χαμηλότερο κοινό παρονομαστή», μα πολιτικές «μεγάλης επίδρασης». Όπως πρόσθεσε, ελπίζει ότι τα μέλη του κόμματος θα επικυρώσουν τη συμφωνία εντός των επόμενων 10 ημερών.

Ο 63χρονος Όλαφ Σολτς, πρώην υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος, φαίνεται πως θα είναι ο επόμενος καγκελάριος, δίνοντας τέλος στην «εποχή Μέρκελ». 

Όπως είπε ο ίδιος, οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε «φιλική μα έντονη ατμόσφαιρα, μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης». 

Μεταξύ άλλων, τα κόμματα συμφώνησαν πως η Γερμανία θα σταματήσει σταδιακά τη χρήση γαιάνθρακα ως το 2030, θα αυξήσει τις μεταφορές μέσω σιδηροδρόμων κατά 25% και θα έχει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα στους δρόμους ως το 2030. Επίσης, θα υπάρξουν πιέσεις για προσαυξήσεις στα αεροπορικά ταξίδια σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σαν αυτό που ισχύει στη Γερμανία ήδη, ενώ οι μετανάστες θα είναι σε θέση να κάνουν αίτηση για υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια και θα επιτρέπεται η διπλή υπηκοότητα. Επίσης, υπάρχουν σχέδια για τη νομιμοποίηση της πώλησης κάνναβης, στο πλαίσιο κανόνων, ενώ υπάρχει συμφωνία ως προς τον στόχο για χτίσιμο 400.000 νέων διαμερισμάτων ετησίως για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, τη μείωση της ηλικίας ψήφου στα 16 και τη δημιουργία ενός συστήματος μετανάστευσης με πόντους, για την προσέλκυση εξειδικευμένων εργαζομένων. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle, Reuters, Associated Press