Συμβούλιο Ασφαλείας Toυρκίας: Θετικό κλίμα με την Ελλάδα

Κάτι που χαρακτηρίζει ως «ωφέλιμο και για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
MURAT CETINMUHURDAR/PPO via Reuters

Ιδιαίτερη μνεία στο πρόσφατο θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι «εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα ζητήματα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου παρακολουθούνται στενά στο πλαίσιο της πολιτικής της Τουρκίας που βασίζεται στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας, που καθιερώθηκε και εκτελέστηκε σε στενή διαβούλευση και συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες».

Επίσης, υπογραμμίζεται η «υποστήριξη όλων των εποικοδομητικών βημάτων που βασίζονται στη δίκαιη επίλυση των διαφορών».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η συνέχιση του πρόσφατου θετικού κλίματος στις σχέσεις με την Ελλάδα θα είναι επωφελής και για τις δύο πλευρές αλλά και για την περιοχή και υπογραμμίζεται ότι παρακολουθούνται στενά οι τρέχουσες εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι αναθεωρήθηκαν και τα μέτρα για τη διεξαγωγή των Προεδρικών Εκλογών και των Βουλευτικών Εκλογών, που θα διεξαχθούν μαζί την Κυριακή 14 Μαΐου.

Ν. Παναγιωτόπουλος: Να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά η αποκλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά

Είναι σημαντικό να εκπέμψουμε ένα συμβολικό μήνυμα. Είναι φανερή η αποκλιμάκωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις. Η συμπεριφορά «βγάζει μάτια» θα έλεγα. Θέλουμε να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αλλά οφείλουμε νομίζω να το εκλάβουμε και ως ευκαιρία να δούμε πού καλύτερα μπορούμε να πάμε χωρίς να υπεραισιοδοξούμε, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό το κανάλι επικοινωνίας με τον ομόλογό μου, τον Χουλούσι Ακάρ, το οποίο πάντα υπήρχε, να το εξελίξουμε και σε ένα επίπεδο προσωπικής επίσκεψης στο πεδίο. Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε, σήμερα, Πέμπτη 30 Μαρτίου, στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού «Mega Channel» ενόψει της επίσκεψής του στην Τουρκία την Τρίτη 4 Απριλίου.

«Προ ημερών στο πλαίσιο ανταλλαγής συλλυπητηρίων μηνυμάτων και λόγω του καταστροφικού σεισμού στην Τουρκία, αλλά και της τραγωδίας των Τεμπών, ο ομόλογός μου πρότεινε να επισκεφτώ τις σεισμόπληκτες περιοχές» ανέφερε ο υπουργός.

«Δεν απέρριψα ασφαλώς αυτήν την πρόταση, έπρεπε όμως να αναζητηθεί η κατάλληλη ημερομηνία» συμπλήρωσε και επισήμανε: «Επιλέξαμε τελικά την 4η Απριλίου, την προσεχή Τρίτη και θα πραγματοποιήσω μία επίσκεψη. Θα επισκεφτούμε τις σεισμόπληκτες περιοχές, εκεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία».

Αναφορικά με τις τουρκικές διεκδικήσεις, ο Ν. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε: «Όσον αφορά στη στρατηγική της στόχευση, εκτιμώ ότι δεν θα αλλάξουν πάρα πολλά και νομίζω αυτός είναι ο ρεαλιστικός υπολογισμός. Από κει και πέρα το θέμα είναι εμείς να συνεχίσουμε πάνω στις δικές μας στοχεύσεις, αλλά παράλληλα να το δούμε αυτό ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να προσπαθήσουμε και να συνεννοηθούμε».

Ξεκαθάρισε, δε, ότι δεν επισκέπτεται την Τουρκία «για να λύσουμε όλες τις διαφορές μας, είτε αυτές είναι η μία διαφορά που χαρακτηρίζεται ως επίδικη, είτε όλες οι άλλες, γιατί υπάρχουν είναι αναμφισβήτητο αυτό. Πάω για να βοηθήσω να εκπέμψουμε ένα μήνυμα συμβολικό ότι κάποια πράγματα και κυρίως οι φυσικές καταστροφές, οι τραγωδίες αυτού του βεληνεκούς, είναι ίσως πάνω από τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως μοχλοί αποκλιμάκωσης αυτής της έντασης».

Για τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, ο υπουργός Εθνικής ’Αμυνας τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη «δουλειά της» και ανέφερε: «Η δουλειά μας συνίσταται στο να εντείνουμε ακόμα την προσπάθεια για να αυξήσουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας. Η αποτροπή είναι η προσπάθεια να αποθαρρύνεις τον διεκδικητικό αντίπαλο να σκέφτεται ο,τιδήποτε που συνιστά επιβουλή της εδαφικής κυριαρχίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων και τα λοιπά. Και πώς το κάνεις αυτό; Με ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις».

Ειδικότερα, για τα F-35, ο Ν. Παναγιωτόπουλος ήταν σαφής ότι η χώρα μας θα προχωρήσει στην πρόσκτηση των συγκεκριμένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς τονίζοντας ότι αυτό συνιστά «μία νέα εποχή για την Πολεμική Αεροπορία, με δυνατότητες απίστευτες όσον αφορά στη διασύνδεση με άλλα μέσα, είτε με άλλα αεροσκάφη, είτε με πλοία επιφανείας, είτε με στοιχεία στο έδαφος, στην ξηρά και την ανταλλαγή πληροφοριών που κάνει την αποστολή των πιλότων, των χειριστών αυτών των αεροσκαφών ακόμα ευκολότερη».

«Αυτό είναι», συνέχισε, «το αεροσκάφος 5ης γενιάς. Δεν είναι τόσο τα οπλικά του συστήματα, αυτά λίγο πολύ είναι τα ίδια με τα αεροσκάφη τα 4ης γενιάς, όσο η δυνατότητα διασύνδεσης και διάχυσης της πληροφορίας για να κάνει την αποστολή πιο εύκολα υλοποιήσιμη. Εφόσον κυλήσει η διαδικασία, γιατί έχει και αρκετή διαδικασία όπως ξέρετε αυτή η πρόσκτηση, αναμένομε τα πρώτα αεροσκάφη να έρθουν γύρω στο 2028- 2029, επομένως έχουμε αρκετά χρόνια μπροστά μας».

Εξήγησε ότι η Ελλάδα επιθυμεί «την εμπλοκή σε κάποιο επίπεδο παραγωγής έργου της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας».

«Η τελική απόφαση», είπε, «θα είναι για την πρόσκτηση αυτών των αεροσκαφών κι από εκεί και πέρα θα εκφράσουμε την επιθυμία μας, να εμπλακεί και η εγχώρια αμυντική βιομηχανία στην υποστήριξη αυτών των αεροσκαφών, γιατί όχι και σε κάποιο μικρό κομμάτι της παραγωγής εφόσον είναι εφικτό».

Επανέλαβε ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία «πρέπει να υπάρχει η επικοινωνία και ο διάλογος. Δεν πρέπει να υποχωρούμε από τις εθνικές θέσεις, ο διάλογος δεν είναι ώστε να εκχωρήσουμε κάποια στιγμή κυριαρχικά μας δικαιώματα ή αυτά να αμφισβητηθούν εμπράκτως. Γίνεται για να φτάσουμε σε μία συνεννόηση χωρίς καμία έκπτωση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και ζητάμε απλά να λειτουργήσουμε όλοι με τους κανόνες».

Πηγή: Anadolu, ΑΠΕ-,ΜΠΕ

Δημοφιλή