Συναίνεση με ανοιξιάτικα χρώματα

Συναίνεση με ανοιξιάτικα χρώματα
PHOTO BY DIMITRIOS TILIS via Getty Images

Η ζωή είναι ένα μοναδικό ταξίδι. Μια φορά γίνεται και δεν μπορεί να ξαναγίνει .

Για αυτό ευτυχία είναι μόνο που υπάρχουμε!...

Όμορφα λόγια, απλά, του ψυχίατρου Γκουρού Ματθ. Γιωσαφάτ. Τα ακούσαμε και δεν φεύγουν από το μυαλό μας σε ένα μαγικό τόπο Ιερό ευλογημένο .

Απολλώνιο Φως

Με Απολλώνιο φως, που λέει υμνώντας τον τόπο του ο φίλος μας πρώην Δήμαρχος Δελφών, ο Παν. Καλτσής .

Στους Δελφούς λοιπόν, με τις ανθισμένες αμυγδαλιές, πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια, τέτοιο φούντωμα ομορφιάς λευκορόδινης, λένε οι ντόπιοι .

Με τόση ομορφιά στην Ελλάδα την συγχωρούμε

Ψηλά τα χιονισμένα βουνά κάτω αστράφτει η θάλασσα, σπάνιος συνδυασμός. Για να φτάσει εκεί το βλέμμα, διασχίζει το μοναδικό ελαιόδασος, σα χάδι στο τοπίο με το Μαντείο, το Ναό του Απόλλωνα, τις αρχαιότητες, το Μουσείο …

Είναι ένας τόπος που έχουμε την ευτυχία να επισκεπτόμαστε συχνά κάθε χρόνο, το ζούμε περίπου όλες τις εποχές. Σ’ αυτήν την Ελλάδα, της ομορφιάς, του πολιτισμού, της ιστορίας, της τα συγχωρεί κανείς όλα .

“Κάναμε επιτυχίες στο εξωτερικό, Γίναμε άνθρωποι στην Ελλάδα”, έλεγε ο Ε. Μυτιληναίος.

Εκεί λοιπόν λίγες μέρες πριν ο λαμπερός αυτός τόπος έζησε διαφορετικούς ρυθμούς. Κόσμος πολύς Έλληνες, ξένοι, αυτοκίνητα, κάποιες λιμουζίνες, γεμάτα τα ξενοδοχεία, τα μαγαζιά σωματοφύλακες, διάσημες προσωπικότητες περπατούσαν, λιάζονταν πανευτυχείς σε όποιο σημείο με θέα έβρισκαν. Ακόμη κι ας πέρασαν τόσες μέρες, το συζητάνε οι ντόπιοι, όλο αυτόν τον ντόρο …κι ας είναι συνηθισμένοι στον τουρισμό.

Ο Σ. Τσομώκος

Αφετερία και κατάληξη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, που μετά … κόπου χώρεσε το περίφημο για Τρίτη χρονιά, Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, που στήνει σιγά σιγά μια διεθνή λάμψη δημιούργημα του εξαιρετικά ικανού Συμεών Τσομώκου, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του , με επαγγελματισμό μεθοδικότητα, εκλεκτικότητα και βέβαια πολλή επίμονη δουλειά καταφέρνει να συγκεντρώσει στον ομφαλό της Γης, όπως του αρμόζει προσωπικότητες απ’ όλον τον Πλανήτη διακεκριμένες ο καθένας στον τομέα του .

Να πως βγαίνει μια φρέσκια κυβέρνηση

Με κλειστά μάτια να μπεις σ’ αυτό το φόρουμ μπορείς να βγάλεις συναινετική κυβέρνηση υψηλών απαιτήσεων, πολλά υποσχόμενη. Το ακούσαμε στις ενδιαφέρουσες κουβέντες, το βράδυ του ποτού, με πολλούς από τους ομιλητές.

Στο Νταβός

Η ιδέα γεννήθηκε πριν χρόνια στο Νταβός, στην Ελβετία, στο ομώνυμο Παγκόσμιο Φόρουμ. Μας έλεγε το βραδάκι, στο μπαρ του «Αμαλία» ο Θαν. Λαβίδας , μαζί με τον Οδυσσέα Κυριακόπουλο, ισχυροί επιχειρηματίες του τόπου μας.

Εκείνη τη χρονιά μάλιστα είχε τιμηθεί η χώρα μας εκεί με εντυπωσιακές Ελληνικές εκδηλώσεις και με Ελληνικές σημαιούλες να κυματίζουν μέσα στα χιόνια.

Ο Τσομώκος, το όραμα το έκανε, τελικά πράξη με την στήριξη βεβαίως, δυνατών Ελλήνων χορηγών.

Περιβάλλον - Πολιτισμός

Έχουν ειπωθεί ήδη αρκετά για αυτή την πολύπλευρη σύναξη. Σ’ αυτό το γραφτό θα ήθελα να ξεχωρίσω μερικές παρουσίες, όπως του Κώστα Καρρά.

Μαχητικός με «μεθοδικότητα και αυτοπειθαρχία», που όπως λέει του την έδωσε η Βρεττανική παιδεία του, μαζί με την ευγένεια και την εγγλέζικη προφορά του, για τα οποία θα ήταν εξαιρετικός δάσκαλος, λέει γελώντας η σύζηγος του .

Ίδρυσε μαζί με την δυναμική Λυδία πριν 40 περίπου χρόνια την Ελληνική εταιρεία για την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, παθιάστηκαν και οι δύο με αυτήν την «Ελληνική φλόγα» , με τεράστια δραστηριότητα.

Η Λυδία πρόσφατα ανέλαβε την Προεδρία και ο Κώστας Καράς είναι αντιπρόεδρος της Έuropa Nostra.

Στο φόρουμ μίλησε μαζί με τον εγγονό του Cousteau, τον Fabien (πρόεδρος του ομόνυμου OCEAN LEARNING CENTER στις ΗΠΑ), πρώην επίτροπο της Ε.Ε. για θαλάσσια πολιτική Μ. Δαμανάκη, τον Α. Παπανδρέου κ.α. για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χωρίς σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη.

Μέσα στο Μουσείο

Με αφορμή το Ευρωπαϊκό έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που διανύουμε (2018) ήταν από τους ομιλητές, σε εκδήλωση με την Όλγα Κεφαλογιάννη που έγινε μέσα στο μουσείο Δελφών και ανάμεσα στα αρχαία αγάλματα.

Αυτές ήταν από τις πιο ωραίες στιγμές του φόρουμ ακούγοντας όμορφες απόψεις και βλέποντας γύρω αριστουργήματα , με κορυφαίο τον Ηνίοχο (470 π.χ. ) και τον Αντίνοο .(130 μ.χ.)

Οι εφοπλιστές

Η Ελληνική Ναυτιλία, πηγή διπλωματικής και γεωπολιτικής ισχύος ήταν ένα ενδιαφέρον θέμα.

Ο Θαν. Μαρτίνος

Ο Θαν. Μαρτίνος, σεμνός και καίριος αναφέρθηκε στη γεωπολιτική σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας, με ιστορική διαδρομή από τον 7ο αιώνα π.χ. με τους Μεγαρείς ως τις μέρες μας. Τόνισε τον σημαντικό ρόλο των Ελληνικών πλοίων σε κρίσιμες καμπές της ιστορίας.

Ο Γ. Προκοπίου

Ορθά – κοφτά , ως συνήθως, μίλησε ένας από τους πολύ δυναμικούς εφοπλιστές μας ο Γ. Προκοπίου, (οι σπουδές του είναι πολιτικού μηχανικού).

Η Ελληνική Ναυτιλία είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της χώρας μας παγκοσμίως είπε η θάλασσα ενώνει τον κόσμο. Από την αρχαιότητα οι Έλληνες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη θάλασσα και θύμισε πως η Ελληνική Ναυτιλία κατέχει το 25% των τάνκερ παγκοσμίως.

Ο κ. Παπαδημητρίου παρουσίασε και ανέλυσε τα στοιχεία που αφορούν την παγκόσμια ναυτιλία. Επεσήμανε ότι το 90% του διεθνούς εμπορίου διακινείται δια θαλάσσης, τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Ελληνικού εφοπλισμού.

Η Camila Egloff υπογράμμισε ότι το 17% του παγκοσμίου στόλου ανήκει σε Έλληνες, λέγοντας ότι το σημείο αυτό αποδεικνύει τη δυναμική της ελληνικής ναυτιλίας. Παράλληλα σημείωσε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά που αύξησε κατακόρυφα τις εξαγωγές λέγοντας ότι το 2008 δεν είχε μια θέση στα 100 πρώτα λιμάνια αλλά σήμερα βρίσκεται στην 38η θέση.

Για τα ΜΜΕ ο Θ. Φιλιππόπουλός

Με γνώση εμπειρία και όραμα μίλησε ο εκδότης κ. Φιλιππόπουλος, ο οποίος προέρχεται από δημοσιογραφική οικογένεια καλώς ή κακώς, τα social media έχουν αποκτήσει τερατώδη διάσταση σε επίπεδο επιρροής, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπουν σε μια υποτυπώδη – πρωτόγονη θα έλεγα μορφή άμεσης δημοκρατίας – πλην μορφή καφενείου. Εκεί βρίσκουν βήμα τελικά από τις πιο απίθανες ιδιάζουσες προσωπικότητες – γραφικούς κλπ. μέχρι τους πιο επιτήδιους λαϊκιστές ηγέτες.

Τα παραδοσιακά ΜΜΕ, και κυρίως ο παραδοσιακός τύπος είτε στην έντυπη είτε στη σύγχρονη ηλεκτρονική του έκδοση, έχει αντισταθεί και έχει προστατεύσει τη δημοκρατία και την κοινωνία από τέτοια φαινόμενα, απλά διότι διαθέτει σοβαρά δημοσιογραφικά επιτελεία και επώνυμη ιδιοκτησία.

Η αντιμετώπιση του φαινομένου είναι δύσκολη. Μοναδική ασπίδα είναι η παιδεία, η κουλτούρα και η κριτική ικανότητα του λαού.

Ο Βασ. Αποστολόπουλος

Ενδιαφέρουσα με φρέσκιες ιδέες η ομιλία του Βασίλη Αποστολόπουλου , που όπως λέει , έχει ως οδηγό το τρίπτυχο: «Μένουμε Ελλάδα», «Δημιουργούμε θέσεις εργασίας», «Παράγουμε εθνικό πλούτο». Μεθοδικός, σοβαρός , δεύτερη γενιά στο τιμόνι του ομίλου του Ιατρικού κέντρου, είναι πρόεδρος της Ελληνικής ένωσης επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ). Το άλμα εμπρός διαρκώς αναβάλλεται.

Γιατί;

Τι λείπει;

Λείπει το καύσιμο , λείπει το όραμα και ο ορισμός χρονοδιαγράμματος.

Δεν μπορούμε άλλο να κλωτσάμε το τενεκεδάκι να πάει παρακάτω. Για να πετύχουμε σαν χώρα συνολικά, πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, πως θα το κάνουμε αυτό στην Ελλάδα του κατακερματισμού και της περιορισμένης συνεργατικότητας; Μόνο αν θέσουμε εθνικούς στόχους.

Ιστορικά, όποτε οι Έλληνες έδρασαν κάτω από ένα κοινό όραμα, ενωμένοι και συντονισμένα, πέτυχαν θαύματα. Από τους αρχαίους χρόνους, μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ξένοι Πρέσβεις

Ενδιαφέρουσα ήταν η συμμετοχή ξένων πρέσβων στη χώρα μας ,σε διάφορες συζητήσεις και οι επαφές που είχαν με το κοινό , όχι μόνο ήταν πάνω στο βήμα αλλά και μετά στις κουβέντες στα πηγαδάκια και ο άνετος πάντα Αμερικανός πρέσβης Geoffrey Pyatt και ο συμπαθέστατος Γερμανός, με χαμόγελο Jens Plotner και η Βρετανίδα Kate Smith, η οποία μιλάει καλά Ελληνικά και τα … επιδεικνύει.

Γυναικείες παρουσίες

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν πολύ καλή μιλώντας για τα Ελληνοτουρκικά, η Άννα Διαμαντοπούλου μεθοδικά και με αποδεικτικά στοιχεία στην κάθε κουβέντα της.

Βαγ. Μυτιληναίος

Θα κλείσω με τον Βαγγ. Μυτιληναίο μελλοντικό πρόεδρο των Ελλήνων Βιομηχάνων, (ΣΕΒ), όταν ρωτήθηκε από τον Αλέξη Παπαχελά τι υποδείξεις θα έκανε στον προωθυπουργό, εάν τον ρωτούσε.

Τρείς όλες κι όλες είπε:

Εξασφάλιση πολιτικής συναίνεσης και σταθερότητας .

Την δέσμευση του ότι θα υλοποίησεί, όσα εξαγγείλει.

Αντιμετωπίση της επιχειρηματικότητας ως μέσον δημιουργίας εργασίας και όχι δαιμονοποίησή της.

Και του χρόνου!