Συνάντηση Ερντογάν- Σάρατζ: Η Τουρκία επιδιώκει να «κλειδώσει» τα κέρδη στο μέτωπο της Λιβύης

Ο Τούρκος πρόεδρος συνάντησε τον πρωθυπουργό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην Άγκυρα.
ASSOCIATED PRESS

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνάντησε τον Φαγέζ ελ Σάρατζ, πρωθυπουργός της λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα, στην Άγκυρα, καθώς οι δύο σύμμαχοι επιδιώκουν να «κλειδώσουν» τα πρόσφατα κέρδη τους στα πεδία των μαχών της Λιβύης εν όψει πιθανών συνομιλιών για εκεχειρία.

Η Τουρκία άρχισε να υποστηρίζει ανοιχτά την κυβέρνηση του Σάρατζ τον Νοέμβριο, μετά την υπογραφή ενός παράνομου «μνημονίου κατανόησης» για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, που παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, καθώς και μιας συμφωνίας στρατιωτικής συνεργασίας. Η Ελλάδα, καθώς και άλλες χώρες, έχουν απορρίψει το εν λόγω «μνημόνιο», καθώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Χάρη στην τουρκική υποστήριξη, η κυβέρνηση Σάρατζ κατάφερε να απωθήσει από την Τρίπολη τις δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ (υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), που επιχειρεί να καταλάβει την πρωτεύουσα της χώρας από τον Απρίλιο. Την Πέμπτη η κυβέρνηση Σάρατζ (GNA) ανακοίνωσε πως ανέκτησε τον έλεγχο της Τρίπολης.

Οι τελευταίες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες προς μια εκεχειρία, ενισχύοντας την τουρκική επιρροή στην περιοχή. Τη Δευτέρα είχε ανακοινωθεί από τον ΟΗΕ πως και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας πως τα όπλα και οι μαχητές που μεταφέρονται στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο μπορεί να οδηγήσουν σε νέα κλιμάκωση. Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το Reuters, Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η χώρα του θα απορρίψει οποιαδήποτε πρόταση διχοτόμησης της Λιβύης. «Η περιοχή που κατέχεις ενισχύει τις θέσεις σου στο τραπέζι» είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως ο Ερντογάν και ο Σάρατζ θα συζητούσαν περί στρατηγικής στο θέατρο επιχειρήσεων.

Ο αντιπρόεδρος και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Σάρατζ μετέβησαν στη Μόσχα την Τετάρτη και ο Χαφτάρ πήγε στην Αίγυπτο για συνάντηση με αξιωματούχους. Παρά το εμπάργκο, η Τουρκία αποστέλλει στρατιωτικό εξοπλισμό και προσωπικό στην Τρίπολη, ενώ παράλληλα ζητά από τους υποστηρικτές του Χαφτάρ να σταματήσουν να τον στηρίζουν. Όπως ισχυρίζεται η Άγκυρα, τα πρόσφατα κέρδη του Σάρατζ αποτελούν ευκαιρία για πολιτικές συνομιλίες.

Εδραίωση της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη θα ενίσχυε τη θέση της στην ανατολική Μεσόγειο, όπου προβαίνει συστηματικά σε παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ενώ αμφισβητεί τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Επίσης, θα αποκτούσε μια στρατηγικής σημασίας θέση δίπλα στην Αίγυπτο, με την οποία οι σχέσεις της είναι τεταμένες.

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα συζητούνταν με τον Σάρατζ την Πέμπτη, μα προτεραιότητα είναι η επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει μέσα σε τρεις με τέσσερις μήνες έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την κυβέρνηση Σάρατζ, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ελλάδας.

(με πληροφορίες από Reuters, Anadolu, Daily Sabah)

Δημοφιλή