Συναγερμός για στρεπτόκοκκο Α σε σχολεία της Μεγάλης Βρετανίας, νεκροί 4 μαθητές

O στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το λαιμό και το δέρμα. Mπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως φτέρνισμα, φιλί ή άγγιγμα.
|
Rodolfo Parulan Jr. via Getty Images

Τέσσερα παιδιά πέθαναν σε λιγότερο από ένα μήνα αφού προσβλήθηκαν από στρεπτόκοκκο Α, καθώς μια θανατηφόρα βακτηριακή επιδημία πλήττει σχολεία σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία.

Ο Μοχάμεντ Ιμπραχίμ Άλι, τεσσάρων ετών, είναι το τελευταίο θύμα την ίδια ημέρα που οι γονείς της Ουαλής μαθήτριας Χάνα Ρόαπ, επτά ετών, απέτισαν φόρο τιμής στην αγαπημένη τους κόρη που έφυγε από τη ζωή την περασμένη Παρασκευή, αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail.

Το παιδί φοιτούσε στο Στ. Τζον Σχούλ στο Ίλινγκ, στο δυτικό Λονδίνο, με τους υγειονομικούς υπαλλήλους να θεωρούν την υπόθεση ελεγχόμενη και άσχετη με προηγούμενα περιστατικά.

O στρεπτόκοκκος Α είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που επηρεάζει το λαιμό και το δέρμα. Ακριβώς όπως ο Covid-19, μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως φτέρνισμα, φιλί ή άγγιγμα.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια, με μερικά από τα χαρακτηριστικά σημάδια να είναι πυρετός, μυϊκοί πόνοι, εμετός και πονόλαιμος.

Η βακτηριακή λοίμωξη μπορεί κανονικά να αντιμετωπιστεί μέσω μιας σειράς αντιβιοτικών, αλλά επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο ή πρόγραμμα ανοσοποίησης για τον στρεπτόκοκκο.

Αν και οι περισσότερες περιπτώσεις προκαλούν μόνο ήπια ασθένεια, ορισμένες μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή και να οδηγήσουν σε οστρακιά.

Ο Δρ Γιούνι Χόου, σύμβουλος προστασίας της υγείας στην Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), δήλωσε: «Λυπούμαστε πολύ για τον θάνατο ενός παιδιού στο δημοτικό σχολείο St John’s και οι σκέψεις μας είναι με την οικογένειά του, τους φίλους και τη σχολική του κοινότητα».

«Σε συνεργασία με την ομάδα δημόσιας υγείας του Έρλινγκ Κάουνσιλ, έχουμε παράσχει προληπτικές συμβουλές στη σχολική κοινότητα για να βοηθήσουμε στην πρόληψη περαιτέρω περιπτώσεων και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση. Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις της ομάδας Α συνήθως οδηγούν σε ήπια ασθένεια και έχουν κοινοποιηθεί πληροφορίες στους γονείς και το προσωπικό σχετικά με τα σημεία και τα συμπτώματα.

Αυτά περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό και μικρές δερματικές παθήσεις και μπορούν να αντιμετωπιστούν με πλήρη σειρά αντιβιοτικών από τον γενικό ιατρό.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να είναι μια σοβαρή ασθένεια και οποιοσδήποτε με υψηλό πυρετό, σοβαρούς μυϊκούς πόνους, πόνο σε μια περιοχή του σώματος και ανεξήγητο εμετό ή διάρροια θα πρέπει να καλέσει το NHS 111 και να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια», είπε ο Δρ Χόου και πρόσθεσε: «Αν και μεταφέρεται ακίνδυνα από ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής, όπως το φιλί ή το άγγιγμα.

Παρά το γεγονός ότι είναι σπάνια, αυτά τα βακτήρια, τα οποία μπορούν να βρεθούν στο δέρμα και τον λαιμό, μπορούν να προκαλέσουν πιο σοβαρή ασθένεια και να οδηγήσουν σε διεισδυτική νόσο του στρεπτόκοκκου της ομάδας Α».

Η Ομάδα Προστασίας Υγείας του Βορειοδυτικού Λονδίνου (UKHSA) έστειλε email στους τοπικούς γιατρούς για να προειδοποιήσει για την εξάπλωση πολυάριθμων ιογενών λοιμώξεων στις τοπικές ηλικιακές ομάδες του δημοτικού σχολείου.

Το Στ. Τζον Σχούλ και το Νόρθ Ίλινγκ Πράιμαρι Σχούλ αρνήθηκαν να σχολιάσουν το βακτηριακό ξέσπασμα.

Ένας δεύτερος μαθητής από το κοντινό Δημοτικό Σχολείο Νόρθ Ίλινγκ, από το οποίο έχει πρόσφατα περάσει μια σειρά από ιογενείς λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς, παραμένει στο νοσοκομείο με μια ανεπιβεβαίωτη ασθένεια.

Το βράδυ της Πέμπτης (2/12) επιβεβαιώθηκε ότι ένας μαθητής δημοτικού σχολείου στην Ουαλία πέθανε από στρεπτόκοκκο Α, μετά τον θάνατο ενός εξάχρονου από την ίδια μόλυνση στην Αγγλία την περασμένη εβδομάδα.

Η μαθήτρια του δημοτικού, Χάνα Ρόαρ, έγινε η δεύτερη που πέθανε από τη μόλυνση μέσα σε μια εβδομάδα.

Μια μητέρα είπε: «Η Χάνα ήταν μια όμορφη ψυχή. Οι σκέψεις μας είναι μαζί σας αυτή την τραγική στιγμή».

Ένας άλλος φίλος πρόσθεσε: «Ήταν η πιο όμορφη, αστεία και αξιαγάπητη. Η οικογένειά της είναι συντετριμμένη».

Σε μια δήλωση στο Daily Mail, η Δρ Αντριάνα Γκζίνι , σύμβουλος στον έλεγχο μεταδοτικών ασθενειών για τη Δημόσια Υγεία της Ουαλίας, είπε: «Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας συνεργάζεται με το Συμβούλιο Υγείας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ και του Βέιλ και το Συμβούλιο Βαλ οφ Γκλάμοργκαν μετά τον θάνατο ενός μαθητή στο Βίκρορι Πράιμερι.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και όλους όσους επλήγησαν. Η Δημόσια Υγεία της Ουαλίας δεν μπορεί να σχολιάσει μεμονωμένες περιπτώσεις και ζητάμε να γίνεται σεβαστή η ιδιωτική ζωή της οικογένειας. Η Δημόσια Υγεία Ουαλίας συνεργάζεται στενά με το σχολείο για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη διεισδυτική στρεπτοκοκκική νόσο της ομάδας Α (iGAS)».

«Η προσβολή από ασθένεια iGAS από επαφή είναι πολύ σπάνια. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με Στρεπτοκοκκική Λοίμωξη Ομάδας Α παραμένουν καλά και χωρίς συμπτώματα ή αναπτύσσουν ήπιες λοιμώξεις του λαιμού ή του δέρματος», πρόσθεσε.

Η Τζοάν Σέξτον, η οποία εκπροσωπεί το τμήμα Άσφορντ στο Συμβούλιο της Κομητείας Σάρεϊ, δήλωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί πλήρης έρευνα.

«Είναι σοκαριστικό περισσότερο, είναι πολύ θλιβερά νέα. Ο Θεός ξέρει πώς αισθάνονται οι οικογένειες.», είπε.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα