Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ – Με δακρυγόνα απαντά η αστυνομία

Για έβδομο διαδοχικό Σαββατοκύριακο.
|
Edgar Su / Reuters

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν την Κυριακή, παρά την υπερβολική ζέστη στο Χονγκ Κονγκ, καθώς οι αντί-κυβερνητικές διαδηλώσεις δεν δείχνουν κάποιο σημάδι κάμψης, με τον θυμό για το νομοσχέδιο της έκδοσης κατοίκων στην Κίνα προκειμένου να δικαστούν, να εξοργίζει τους πολίτες.

Αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι το νομοσχέδιο αυτό, αποτελεί διάβρωση των ελευθεριών τους, από το Πεκίνο.

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους κατά το τελευταίο δίμηνο σε μία επίδειξη δύναμης άνευ προηγούμενου, κατά της επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ.

Πρόκειται για την χειρότερη κοινωνική αναταραχή που πλήττει την πρώην βρετανική αποικία από την επιστροφή της σε κινεζική διοίκηση, πριν από 22 χρόνια.

Tyrone Siu / Reuters

Οι σημερινές διαδηλώσεις έχουν ως κύριο αίτημα την πλήρη ανάκληση του νομοσχεδίου για τις εκδόσεις κατοίκων του Χονγκ Κονγκ στην Κίνα.

Στο μεταξύ, τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν πως η αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ προχώρησε αργά την Κυριακή στην χρήση δακρυγόνων, προκειμένου να διαλύσει τους δεκάδες χιλιάδες συγκεντρωμένους διαδηλωτές, λίγες ώρες μετά την διεξαγωγή μιας ειρηνικής πορείας.

Edgar Su / Reuters

Πριν την έναρξη της πορείας, κάποιοι διαδηλωτές φώναζαν σε αστυνομικούς καταγγέλλοντας πως άσκησαν βία εναντίον των συμπολιτών τους στις προηγούμενες κινητοποιήσεις. Ακτιβιστές πρότειναν στους συγκεντρωμένους να φορούν μάσκες για να μην μπορούν να εντοπιστούν από τις αρχές, ενώ άλλοι μετέφεραν νερό, ομπρέλες για τον ήλιο και άλλες προμήθειες.

Στη συνέχεια, ένας άνδρας που φορούσε μαύρη μάσκα και κράνος ποδηλάτου διάβασε έναν κατάλογο με αιτήματα. ”Δεν υπάρχουν βίαιοι διαδηλωτές, ούτε ταραξίες, υπάρχει μόνο τυραννία. Θα προστατεύσουμε την πατρίδα μας με κάθε μέσο. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να οδηγεί το Χονγκ Κονγκ στην καταστροφή”, τόνισε.

″Εδώ και πολύ καιρό, η κυβέρνηση μας λέει ψέματα και μας κοροϊδεύει και αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του λαού παρά τις πολλές ογκώδεις διαδηλώσεις”, ανέφερε εξάλλου ένα μανιφέστο που διαβάστηκε στο πλήθος από μια ομάδα διαδηλωτών.

Την πορεία αμαύρωσαν κουκουλοφόροι, οπλισμένοι με ρόπαλα, οι οποίοι επιτέθηκαν το βράδυ σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, σύμφωνα με ένα βίντεο που μεταδόθηκε από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Tyrone Siu / Reuters

Στόχος των διαδηλωτών μεταξύ άλλων είναι να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο στο κέντρο της πόλης ώστε να ζητήσουν έρευνα για την άγρια καταστολή διαμαρτυρομένων με τη χρήση σφαιρών καουτσούκ και δακρυγόνων σε προηγούμενες κινητοποιήσεις.

Αντ′ αυτού η αστυνομία διέταξε τους διοργανωτές να ολοκληρώσουν την πορεία νωρίτερα πριν την έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Edgar Su / Reuters
Edgar Su / Reuters

(Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)