Συνεργασία ΕΕ και Ιαπωνίας σε τεχνητή νοημοσύνη και μικροτσίπ

Οι συνεργασίες με ασιατικές χώρες που έχουν ισχυρούς τεχνολογικούς τομείς γίνονται ώστε η ΕΕ να «απομακρυνθεί» από την Κίνα.
ISSEI KATO via Reuters

Σε στενότερη συνεργασία με την Ιαπωνία προσδοκά η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βασικές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη σε μια προσπάθεια να απεξαρτηθεί από την Κίνα, δήλωσε ο επίτροπος εσωτερικών αγορών της ΕΕ Τιερί Μπρετόν.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να συναντηθεί με την ιαπωνική κυβέρνηση την ερχόμενη Δευτέρα με το θέμα της τεχνητής νοημοσύνης να είναι «πολύ ψηλά» στην ατζέντα του.

«Θα συνεργαστώ με την ιαπωνική κυβέρνηση ώστε να βρούμε τρόπο για να οργανώσουμε τον ψηφιακό μας χώρο, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης με βάση τις κοινές μας αξίες», είπε ο Μπρετόν.

Υπογράμμισε επίσης, ότι θα υπάρξει ένα συμβούλιο ψηφιακής εταιρικής σχέσης ΕΕ- Ιαπωνίας που θα συζητήσει τομείς όπως η κβαντική υπολογιστική και η υψηλή απόδοση.

Η ΕΕ έχει προσεγγίσει στον τομέα αυτό και τη Νότια Κορέα, όπου έγιναν παρόμοιες συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, με τις δύο πλευρές να έχουν συμφωνήσει σε συνεργασία στο πεδίο της τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη και στην κυβερνοασφάλεια.

Συνεργασίες με στόχο τον «αποκλεισμό» της Κίνας

Οι συνεργασίες με ασιατικές χώρες που έχουν ισχυρούς τεχνολογικούς τομείς γίνονται ώστε η ΕΕ να «απομακρυνθεί» από την Κίνα, μια διαφορετική προσέγγιση από αυτή που ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες προσπάθησαν να αποσυνδέουν την οικονομία τους από το Πεκίνο.

Μέρος αυτής της στρατηγικής της ΕΕ περιλαμβάνει την εμβάθυνση της σχέσης με φιλικές χώρες που είναι τεχνολογικά ανεπτυγμένες.

Ο Μπρετόν δήλωσε στο Reuters ότι ΕΕ και η Ιαπωνία θα συνεργαστούν στον τομέα των ημιαγωγών. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα κλειδί στην αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών (chips) και το Τόκιο επιδιώκει να ενισχύσει την εγχώρια βιομηχανία του.

Την περασμένη εβδομάδα, ένα ταμείο που υποστηρίζεται από την ιαπωνική κυβέρνηση πρότεινε να αγοράσει την εγχώρια εταιρεία παραγωγής chip JSR για περίπου 903,9 δισεκατομμύρια γιεν (6,3 δισεκατομμύρια δολάρια).

Η ΕΕ επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τη δική της βιομηχανία ημιαγωγών σε χώρες μέλη της.

Οι ημιαγωγοί (chips ) είναι εξαρτήματα ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες καθώς χρησιμοποιούνται από τα αυτοκίνητα μέχρι τα smartphone και τις στρατιωτικές εφαρμογές.

Διαφορετική πολιτική από τις ΗΠΑ

Οι χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν επαναξιολογήσει τις αλυσίδες εφοδιασμού τους και ορισμένες, όπως οι ΗΠΑ, προσπάθησαν να ενισχύσουν την κατασκευή ημιαγωγών στο έδαφός τους.

Οι ημιαγωγοί είναι επίσης το κλειδί για την εκπαίδευση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνητή νοημοσύνη και τα τσιπ θεωρούνται δύο βασικοί τομείς της τεχνολογίας για το μέλλον, τους οποίους οι χώρες προσπαθούν να εκμεταλλευτούν.

Οι ΗΠΑ, προσπάθησε να αποκόψει την Κίνα από κρίσιμες τεχνολογίες, όπως οι ημιαγωγοί, μέσω περιορισμών στις εξαγωγές και η Ουάσιγκτον προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους συμμάχους να συμμετάσχουν σε αυτό τον αποκλεισμό.

Η Ολλανδία, έδρα μιας από τις πιο σημαντικές εταιρείες τσιπ στον κόσμο της ASML, ανακοίνωσε , την περασμένη εβδομάδα νέους περιορισμούς εξαγωγών σε προηγμένο εξοπλισμό ημιαγωγών.

Δημοφιλή