ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 14:56 EET

Συρία: Στα πρόθυρα της τελικής ήττας το ISIS, σύμφωνα με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις

«Δεν κηρύσσουμε νίκη, αλλά σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του Daesh».

Associated Press

Οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν πως βρίσκονται κοντά στη νίκη επί του ISIS στα τελευταία του εδάφη, στη Μπαγκούζ της ανατολικής Συρίας, μετά την κατάληψη ενός καταυλισμού των τζιχαντιστών την Τρίτη- αν και η μάχη δεν είχε τελειώσει ακόμα.

Οι σκληροπυρηνικοί μαχητές της οργάνωσης που είχαν οχυρωθεί στον καταυλισμό προέβαλλαν την τελευταία αντίσταση για τον θύλακα της Μπαγκούζ- το μόνο που έχει απομείνει από το άλλοτε «χαλιφάτο» του ISIS που κάποτε αντιστοιχούσε στο 1/3 της Συρίας και του Ιράκ.

«Δεν κηρύσσουμε νίκη, αλλά σημαντική πρόοδο στη μάχη κατά του Daesh» ανέφερε ο Μουσταφά Μπάλι, εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στο Twitter, χρησιμοποιώντας ένα αραβικό ακρωνύμιο για το ISIS.

Οι SDF αιχμαλώτισαν εκατοντάδες τραυματίες μαχητές όταν κατέλαβε τον καταυλισμό την Τρίτη, είπε ο Μπάλι. Επίσης, αιχμαλωτίστηκαν 157 κυρίως ξένοι μαχητές.

Ερωτηθείς από το Reuters πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ηττηθούν οι εναπομείναντες τζιχαντιστές, ο Μπάλι είπε πως αναμένει η επιχείρηση να τελειώσει «πολύ γρήγορα».

«Οι μάχες δεν έχουν τελειώσει ακόμα» είπε. «Κάποιοι από τους τρομοκράτες έχουν πάρει τα παιδιά τους ως ανθρώπινες ασπίδες».

Στο μεταξύ, οι κουρδικές αρχές στη Συρία επέκριναν τις «απειλητικές» δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της χώρας, ο οποίος δήλωσε ότι ο συριακός στρατός θα απελευθερώσει με τη βία ή έπειτα από συμφωνίες τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Υπενθυμίζεται πως Οι Κούρδοι στη Συρία μετά το 2011 έχουν εγκαθιδρύσει ένα καθεστώς αυτονομίας στις τεράστιες περιοχές που είναι υπό τον έλεγχό τους στο βόρειο και βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Οι δηλώσεις του Σύριου υπουργού Άμυνας (…) αντικατοπτρίζουν τη ρατσιστική και στείρα πολιτική που οδήγησε τη Συρία σε αυτή την καταστροφική κατάσταση», κατήγγειλαν οι κουρδικές αρχές σε ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα το βράδυ.

Λίγο νωρίτερα ο Άλι Αμπντάλα Αγιούμπ είχε προειδοποιήσει ότι ο συριακός στρατός «θα απελευθερώσει» τις περιοχές που ελέγχονται από τις κουρδικές δυνάμεις «με τη βία» ή μέσω «συμφωνίας συμφιλίωσης».

Οι Κούρδοι μαχητές αποτελούν την αιχμή του δόρατος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων.

«Η χρήση της γλώσσας των απειλών εναντίον των SDF, οι οποίες απελευθέρωσαν και προστάτευσαν τη βόρεια και την ανατολική Συρία από τους τρομοκράτες, δεν ωφελεί παρά τις δυνάμεις που προσπαθούν να διχάσουν» τη χώρα, πρόσθεσαν οι κουρδικές αρχές.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters)