ΣΥΡΙΖΑ: Yπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου ο Νίκος Βούτσης, παραίτηση Σπίρτζη

Τέσσερις ο υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου.
.
.
Eurokinissi

Ψηφοφορία για τον οδικό χάρτη εκλογής της νέας ηγεσίας του κόμματος λαμβάνει χώρα σήμερα Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ: Υπενθυμίζεται πως οι υποψηφιότητες είναι τέσσερις- της Έφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά και του Στέφανου Τζουμάκα.

Με τοποθετήσεις στελεχών συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συνεδρίαση. Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία εκλογής του αρχηγού.

Ο Χρήστος Σπίρτζης ανακοίνωσε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, την παραίτησή του από την Πολιτική Γραμματεία, όπως είχε προαναγγείλει μετά την αποχώρηση Τσίπρα. «Όποιος μετείχε σε κορυφαίο όργανο, ακόμη κι αν δεν αισθάνεται ότι έχει συμβάλει στην ήττα, ακόμη και αν οι περισσότεροι, ποτέ δεν ερωτήθηκαν ή δεν συμμετείχαν σε κρίσιμες αποφάσεις των πραγματικών οργάνων οφείλει να παραιτηθεί, για λόγους ευθιξίας, μετά από το αποτέλεσμα που είχαμε», είπε μεταξύ άλλων. Επίσης, πρότεινε τη διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές -με προσυνεδριακές διαδικασίες συζήτησης την ανάλυση των αιτιών της στρατηγικής ήττας του προοδευτικού κόσμου, των πολιτικών προτάσεων των υποψηφίων Προέδρων, την πιθανή αλλαγή καταστατικών προβλέψεων, όπως της ταυτότητας του κόμματος μας, την σύνταξη ενός ελπιδοφόρου οραματικού σχεδίου προοδευτικής διακυβέρνησης, με ξεκάθαρες προτάσεις- και στη συνέχεια εκλογή Προέδρου. Πρότεινε, εφόσον εγκριθεί αυτή η πρόταση, να υπάρξει άμεση εκλογή νέων οργάνων από την ΚΕ.

Υπέρ της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου ο Νίκος Βούτσης

Την εκτίμηση του ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου «προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά, την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων», εξέφρασε ο Νίκος Βούτσης.

Ειδικότερα, ο τ. πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «το αίτημα της επανεκκίνησης της Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι επιτακτικό από κάθε άποψη. Δεν είναι μόνο, ούτε κυρίως, ένα εσωτερικό ζήτημα», αλλά «απηχεί τη διάθεση ενός μεγάλου ακόμα τμήματος του λαού μας» και «ανταποκρίνεται στην ανάγκη σκληρής ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με την ΝΔ και τις δυνάμεις του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, που συγκροτούν τη νέα ακροδεξιά στη χώρα μας». Σημείωσε ότι προτεραιότητες για μια ουσιαστική ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να αποτελούν «η έμπνευση και η αυτοπεποίθηση των μελών με στόχο την ενθάρρυνση και τη συμμετοχή σε μεγάλους μαζικούς, πολύμορφους, ειρηνικούς αγώνες. Για την αντίσταση με όρους μαζικού κινήματος και όχι στείρας διαμαρτυρίας, στις πολιτικές απέναντι στα δικαιώματα και την καταρράκωση του κράτους δικαίου στη χώρα μας». Υποστήριξε πως «είναι σαφές ότι σε αυτό το πεδίο των κοινωνικών αγώνων, όπως και στο κρίσιμο ζήτημα της έλλειψης μαζικής κοινωνικής γείωσης του κόμματός μας, κρίθηκε εντέλει η περιορισμένη εκλογική εμβέλεια των προτάσεών μας και η αξιοπιστία της παράταξής μας». Πρόσθεσε ότι «η ηγεμονία δεν διεκδικήθηκε με συνέπεια και χωρίς αμφιταλαντεύσεις απέναντι στην επικοινωνιακή λαίλαπα της πολλαπλά ένοχης κυβερνητικής πολιτικής» και ότι «η έλλειψη αυτή προσδιόρισε και το εκλογικό ‘ταβάνι’ του κόμματος μας, με τη σαφή αδυναμία συγκρότησης και στήριξης της έννοιας της παράταξης».

Ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «η παραίτηση του συντρόφου Αλέξη Τσίπρα, δυσκολεύει αλλά και επιταχύνει την αναζήτηση ηγετικών λύσεων, ενόψει αυτής της αδήριτης ανάγκης για άμεση πολιτική επανεκκίνηση, ενόψει της ανάγκης για τολμηρή απεύθυνση από το έδαφος της Αριστεράς σε όλον τον προοδευτικό χώρο. Και για προωθητικές πολιτικές συνθέσεις, που θα είναι απόρροια συλλογικής λειτουργίας των ηγετικών οργάνων αλλά και δημοκρατικής λειτουργίας όλου του κόμματος». Ταυτόχρονα, συνέχισε, «χρειάζεται η τολμηρή ανάδειξη με την αναγκαία βεβαίως στήριξη από όλους μας, μιας νεότερης γενιάς στελεχών στην εικόνα και την καρδιά αυτής της προσπάθειας».

Σημείωσε ότι «από αυτήν την άποψη, εκτιμώ ότι η υποψηφιότητα της συντρόφισσας Αχτσιόγλου, προσδίδει την αναγκαία ευρεία συναίνεση και εναρμονίζεται με την ανάγκη κοινωνικής στήριξης στη σύγχρονη Αριστερά. Την Αριστερά της διακυβέρνησης και των κοινωνικών αγώνων». Πρόσθεσε ότι «χρειάζεται όλοι μας, ή εν πάση περιπτώσει όποιος το αισθάνεται, να σκεφτούμε με ορίζοντα την ευρύτερη ευθύνη για τη διαμόρφωση ανασυνθέσεων και λύσεων στην κρίσιμη αυτή φάση για το κόμμα μας». Ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν αρκεί η κατάθεση της προσωπικής μας αλήθειας και η απλή στήριξη στην πάγια ιδεολογική και πολιτική προτίμηση του καθένα μας, μια ψυχολογία που και εμένα με αγγίζει και με συνέχει και την οποία σέβομαι απεριόριστα, όταν μάλιστα προσωποποιείται σε στελέχη του επιπέδου του Ευκλείδη Τσακαλώτου».

Φίλης: Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε κέντρο

Την ανάγκη νέων πολιτικών συνθέσεων ώστε να αντιμετωπιστεί η τριπλή κρίση του κόμματος - κρίση φυσιογνωμίας, κρίση πολιτικού σχεδίου, κρίση διαδικασιών - υπογραμμίζουν στην εισήγησή τους προς την Επιτροπή Σχεδίου Πολιτικής Απόφασης τα μέλη της, Νίκος Φίλης και Πάνος Λάμπρου.

Στο κείμενό τους αναφέρονται στα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και όσον αφορά τις ευθύνες του κόμματος επισημαίνουν: «Μετά τις εκλογές του 2019 προωθήθηκε ένα σχέδιο μετάλλαξης του κόμματος που υπονόμευσε την αντιπολιτευτική αποτελεσματικότητά του, την εσωτερική λειτουργία του, τις σχέσεις του με τη κοινωνία και τελικά την παρουσία του στις κάλπες. Η κεντρομόλα πολιτική δεν απέδωσε. Προκάλεσε φυγόκεντρες τάσεις. Χάσαμε ως Αριστερά ενώ επιχειρούσαμε ως κέντρο. Χάσαμε μάλιστα εκεί που πλεονεκτούσαμε κοινωνικά, στα λαϊκά στρώματα και στη νεολαία. Το έλλειμμα αξιοπιστίας επιδεινώθηκε από την υποβάθμιση της συλλογικής δημοκρατικής λειτουργίας από τον αρχηγισμό και τα υλικά της δεκαετίας του ’80».

Σημειώνουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει επί του παρόντος το αυτονόητο της κυβερνησιμόητας» και προσθέτουν ότι «Το 18% δεν είναι διατηρήσιμο αν δεν υπάρξει άμεση ανάταξη του κόμματος: δημοκρατικές λειτουργίες, προγραμματική ανανέωση, νέα ηγεσία με σεβασμό στην συλλογικότητα και εντέλει αριστερή φυσιογνωμία του κόμματος».

Τα δύο μέλη τάσσονται υπέρ της πρότασης της Πολιτικής Γραμματείας για την διαδικασία εκλογής προέδρου και έκτακτο συνέδριο και υπογραμμίζουν ότι «ευθύνη όλων μας είναι η δημοκρατική ανασυγκρότηση του κόμματος χωρίς σύνδρομα αυτοδικαίωσης και μάχες μηχανισμών.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα και την διαδικασία εκλογής αρχηγού καθώς προς το παρόν υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις πέραν την εισήγησης της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Yπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Γραμματεία έχει προτείνει την διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 26-27 Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 3 Σεπτεμβρίου και επαναληπτική αν υπάρξει δεύτερος γύρος στις 10 Σεπτεμβρίου. Διαφορετικές προτάσεις για μετάθεση της εκλογής αρχηγού μετά τις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και αφού προηγηθεί εκτεταμένος εσωκομματικός διάλογος έχουν εκφράσει στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής μεταξύ των οποίων ο Παύλος Πολάκης και ο Διονύσης Τεμπονέρας.

Σημειώνεται πως ο Παύλος Πολάκης είπε ότι θα διεκδικούσε και αυτός την προεδρία υπό προϋποθέσεις: «Για μένα παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση. Δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει.Εάν ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία και βέβαια υπάρξει απόφαση του συνεδρίου που να περιλαμβάνει τους άξονες τους οποίους ανέπτυξα παραπάνω, τότε ναι είναι ανοιχτό για εμένα να θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος» δήλωσε σχετικά.

Δημοφιλή