ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10/01/2020 21:51 EET

ΣΥΡΙΖΑ: Σε αμφισβήτηση πάγιες σταθερές της ελληνικής διπλωματίας

Κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση του πρωθυπουργού στην υπόθεση του φόνου του Κασέμ Σολεϊμανί.

ASSOCIATED PRESS

Κριτική στον πρωθυπουργό για την στάση του όσον αφορά την «εκτέλεση» του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ασκεί με ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ισχυρίζεται ότι τίθενται «σε αμφισβήτηση πάγιες σταθερές της ελληνικής διπλωματίας».

Σε ανακοίνωσή του, ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφέρει τα εξής: «Ενώ στην ιστοσελίδα του γραφείου του πρωθυπουργού  η ατυχέστατη δήλωση του κ Μητσοτάκη περί στήριξης της εκτέλεσης Σολεϊμανί χάθηκε – στην κυριολεξία – στη μετάφραση, o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Βαρβιτσιώτης – με σειρά δηλώσεών του – επιχειρεί να την υποστηρίξει, με τον ισχυρισμό μάλιστα, ότι η σχετική κριτική του ΣΥΡΙΖΑ “κινείται στα όρια της τρέλας”!».

Ο κ. Κατρούγκαλος προσθέτει ότι «είναι περιττό να επαναλάβω ότι η εκτέλεση ανώτατου στρατιωτικού σε έδαφος τρίτης χώρας, χωρίς να υφίσταται κατάσταση πολέμου, αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτό επισημάνθηκε, προς τιμή του, ακόμη  και από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας καθηγητή διεθνούς δικαίου κ. Άγγελο Συρίγο».

Ακολούθως, ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του απέναντι στον ελληνικό λαό:

-Εγκαταλείπει την πάγια εθνική θέση ότι η εξωτερική μας πολιτική έχει ως θεμέλιο λίθο τον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου; Ιδιαίτερα αυτές τις μέρες που δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδηλώνουν κατά της παρέμβασης οποιωνδήποτε τρίτων χωρών στα εσωτερικά τους;

-Ταυτίζεται με την πολιτική του προέδρου Τραμπ (στην οποία υπήρξε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση στις ΗΠΑ), ή με την σταθερή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης (και επιλογή του προέδρου Ομπάμα) για την ανάγκη διάσωσης της συμφωνίας αποπυρηνικοποίησης του Ιράν και αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή;

-Είναι παρόμοιες θέσεις υπέρ της ασφάλειας του ελληνικού λαού, της ειρήνης και της πολυδιάστατης πολιτικής που πρέπει να ακολουθεί η χώρα μας;».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)