Συστηματική η υπερβολική χρήση βίας και οι ρατσιστικές διακρίσεις στην αστυνομία της Μινεάπολης

Και μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, σύμφωνα με διετή έκθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
via Associated Press

Η αστυνομία της Μινεάπολης συνέχισε να χρησιμοποιεί υπερβολική βία και να κάνει ρατσιστικές διακρίσεις και μετά τον φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό αστυνομικό, Ντέρεκ Σόβιν, σύμφωνα με μια επίσημη έκθεση που δόθηκε την Παρασκευή στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ

Οι δυνάμεις ασφαλείας της πόλης αυτής στις βόρειες ΗΠΑ «χρησιμοποιούν συχνά υπερβολική βία», ακόμη και θανατηφόρα, και «κάνουν διακρίσεις, παρανόμως, σε βάρος των μαύρων και των Αμερινδών», αναφέρει το υπουργείο σε αυτή τη συγκλονιστική έκθεση η οποία ξεκίνησε μία μέρα μετά τη δίκη του Σόβιν και διήρκησε δύο έτη.

Με τη συμβολή της αστυνομίας και της ηγεσίας της πόλης εφαρμόστηκαν σημαντικές αλλαγές όμως «απομένει ακόμη πολλή δουλειά», δήλωσε ο γενικός εισαγγελάς των ΗΠΑ, Μέρικ Γκάρλαντ, παρουσιάζοντας τις 28 συστάσεις της κυβέρνησης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι τοπικές αρχές και το υπουργείο θα διαπραγματευτούν μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετηθούν και η εφαρμογή τους θα επιβλέπεται από έναν ομοσπονδιακό δικαστή.

Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του τμήματος που αποκαλύφθηκε στην έκθεση "είναι βαθιά ανησυχητική και διαβρώνει την εμπιστοσύνη της κοινότητας στην επιβολή του νόμου".
Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Μέρικ Γκάρλαντ δήλωσε ότι η συμπεριφορά του τμήματος που αποκαλύφθηκε στην έκθεση "είναι βαθιά ανησυχητική και διαβρώνει την εμπιστοσύνη της κοινότητας στην επιβολή του νόμου".
via Associated Press

Στις 25 Μαΐου 2020 ένας λευκός αστυνομικός, ο Ντέρεκ Σόβιν, έπνιξε τον 45χρονο Αφροαμερικανό Τζορτζ Φλόιντ, αφού παρέμεινε γονατισμένος στον λαιμό του επί 9 λεπτά. Τα πλάνα από τον θάνατο του Φλόιντ, μέσα από το βίντεο που τράβηξε μια περαστική γυναίκα, προκάλεσαν αποτροπιασμό και τεράστιες διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Περίπου έναν χρόνο αργότερα, το υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε επίσημη έρευνα για να διαπιστώσει εάν, πέραν των μεμονωμένων πράξεων, γινόταν συστηματικά χρήση βίας από τις δυνάμεις της τάξης σε αυτήν την πόλη των 425.000 κατοίκων.

Επί δύο χρόνια, οι ερευνητές εξέταζαν διάφορα συμβάντα που σημειώθηκαν από το 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2022, μελέτησαν πλάνα από αστυνομικές κάμερες και άκουσαν χιλιάδες μάρτυρες.

«Πολλοί αστυνομικοί κάνουν τη δύσκολη δουλειά τους με επαγγελματισμό, θάρρος και σεβασμό. Ωστόσο, η έρευνά μας συμπέρανε ότι τα συστηματικά προβλήματα κατέστησαν δυνατό αυτό που συνέβη στον Τζορτζ Φλόιντ», γράφουν στην εισαγωγή τους.

«Επί χρόνια, η αστυνομία της Μινεάπολης χρησιμοποιεί επικίνδυνες τεχνικές και όπλα εναντίον ανθρώπων που διέπραξαν ήσσονος σημασίας αδικήματα ή και κανένα αδίκημα (…) Περιπολούν στις συνοικίες ανάλογα με τη φυλετική σύνθεση του πληθυσμού τους (…) με εθελοντές καουμπόηδες» που πηγαίνουν στις γειτονιές των Αφροαμερικανών, καταγγέλλουν οι ερευνητές.

Οι αστυνομικοί κάνουν χρήση βίας, χωρίς λόγο, εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων ή όταν παρεμβαίνουν σε υποθέσεις όπου εμπλέκονται άνθρωποι με ψυχιατρικά προβλήματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Δημοφιλή