Σκέψεις με σοφία σε δύσκολους καιρούς

Σκέψεις με σοφία σε δύσκολους καιρούς
O Καθηγητής της Ιατρικής Ιωάννης Παλλήκαρης με τη σύζυγό του Βαρβάρα Τερζάκη
O Καθηγητής της Ιατρικής Ιωάννης Παλλήκαρης με τη σύζυγό του Βαρβάρα Τερζάκη
Huffpost GR

Σε καίριες επισημάνσεις προβαίνει ο Καθηγητής της Ιατρικής Ιωάννης Παλλήκαρης, με διεθνή αναγνώριση στην Οφθαλμολογία πρωτοπόρος (το 1989 έκανε την πρώτη επέμβαση Lazer σε ανθρώπινο οφθαλμό), κοσμοπολίτης με ποικίλα ενδιαφέροντα, με επιστημονική και ανθρώπινη προσφορά σε όλο τον κόσμο.Διετέλεσε πρύτανης στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Επίσης μέσα από το τόσο όμορφο και μόνο να το φαντάζεσαι πανεπιστήμιο των ορέων στην Κρήτη προσφέρει μαζί με άλλους ακαδημαϊκούς, γνώση και βοήθεια σε κατοίκους στα βουνά απομακρυσμένων χωριών του νησιού. Δυνατά πράγματα. ”Υπάρχουν και θετικά που μπορεί να κερδίσουμε από αυτήν την επιδημία”, είναι η γνώμη του και την λέει. Πλάι του στην ζωή του μια γνήσια Κρητικιά και ωραία Ελληνίδα, η Βαρβάρα Τερζάκη. Μια μεγαλόψυχη γυναίκα που οργώνει την Κρήτη με δημιουργική παρουσία στην παράδοση της.

.
.
Huffpost GR

Αυτάρκεια

Οι εκθεσιακοί χώροι στα μεγάλα συνεδριακά κέντρα πάντα με εντυπωσίαζαν.

Μεγαθήρια χτισμένα σε μεγαλουπόλεις υψηλής επισκεψιμότητα, ανταγωνίζονταν ποιο θα φιλοξενεί τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα συνέδρια.

Εκεί οι μεγαλύτερες εταιρείες, τροφοδοτούμενες από την υπερκαταναλωτική μανία μας, έκαναν την πιο φανταχτερή τους επίδειξη, στοχεύοντας μέσα από πολύχρωμα και υπέρλαμπρα περίπτερα, να ανοίξουν ακόμη περισσότερο την όρεξη για τον μοντέρνο άνθρωπο, να καταναλώσει πολύ περισσότερα από εκείνα που παρήγαγε;

Να τον υποδουλώσει σε έναν άτυπο δανεισμό χωρίς δυνατότητα αποπληρωμής και να του στερήσει το μοναδικό πλεονέκτημα της ανθρώπινης ισορροπίας την ”αυτάρκεια”.

Η πανδημία του κορονοϊού , ανέδειξε όμως και μια άλλη διάσταση της έλλειψης “αυτάρκειας” σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο ,τα αναγκαία όπλα για την πανδημία από μια απλή μάσκα και ένα αναπνευστήρα δεν επαρκούν ακόμη και για τα ποιο πλούσια κράτη, αλλά φευ και εκείνα που έχουν περίσσευμα τα αποκρύπτουν. Οι έννοιες του ανθρωπισμού και του ευρωπαϊκού ιδεώδους κατακρημνίζονται εν μια νυκτί.

Νέμεσις

Βλέποντας , το ένα συνέδριο μετά το άλλο να ακυρώνεται στις μεγαλύτερες εμπορικές πόλεις του κόσμου, τα συνεδριακά κέντρα μετατρέπονται σε τεράστια νοσοκομεία και την θέση των περίλαμπρων περιπτέρων παίρνουν τα κρεβάτια της αγωνίας και της άπνοιας .

Η λίστα των συνέδρων έγινε η λίστα των οριστικά απόντων η και οι έπαινοι και τα βραβεία για τους καλύτερους ιατρούς ομιλητές, έγιναν δακρυσμένα χειροκροτήματα για εκείνους τους συναδέλφους που πήγαν στον πόλεμο για να πεθάνουν, δίδοντας μας ένα ισχυρό μήνυμα αναστοχασμού της παγκόσμιας σκέψης, για έναν άνθρωπο πιο ανθρώπινο στο μέλλον.

Αυτοί οι συνάδελφοι που τίμησαν τον όρκο του Ιπποκράτη με εθελούσια έξοδο από την ζωή για το κοινό καλό, θα πρέπει σε κάθε επιστημονική εκδήλωση του μέλλοντος, να τιμώνται σαν ήρωες της επιστήμης και να δοξάζονται σαν πραγματικοί Άγιοι.

Φαίνεται ότι η Νέμεσις με τον κορονοϊό μας επέβαλε με τον ποιο μακάβριο τρόπο, μια βίαια επανόρθωση.

HOMO DEUS , 5 χρόνια αργότερα

VCG via Getty Images

O Yuval Harari, με εξαιρετική τεκμηρίωση, αναλυτική και βαθυστόχαστη προσέγγιση, αναλύει την σχέση του ανθρώπου και του περιβάλλοντός του μέσα από την εξέλιξη του, προσπαθώντας να χαρτογραφήσει την έννοια και την πορεία του θείου .

Με τα πρώτα βήματα της σύντομης παρουσίας του στον σύμπαντα κόσμο, θεοποιώντας το άγνωστο, δημιουργεί τις βασικές θρησκείες του Βουδισμού, χριστιανισμός, Μωαμεθανισμού… Σε αυτές ο θεός είναι εκείνος που γνωρίζει τα πάντα, είναι ο παντογνώστης και επειδή η γνώση είναι δύναμη , γίνεται και παντοδύναμος .

Το σύμπαν

Τις τελευταίες χιλιετίες , ο άνθρωπος μέσα από τις επιστήμες , απομυθοποίησε σιγά σιγά ένα μεγάλο μέρος της άγνωστης πλευράς του περιβάλλοντος κόσμου . Οι καταιγίδες , σεισμοί, πλημμύρες και τσουνάμι δεν είναι πλέον, η εξ ουρανών τιμωρία των απίστων προς συνετισμό αλλά φυσικά φαινόμενα και μάλιστα προβλέψιμα. Οι λιμοί και οι πανδημίες δεν είναι θεϊκές κατάρες, αλλά βιολογικά φαινόμενα και μάλιστα αντιμετωπίσιμα. Ακόμη και ο κορονοϊός, ποιο επιθετικός από την Ισπανική γρίπη δεν θα σκοτώσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιστήμη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα τον αντιμετωπίσει.

Το άγνωστο

Έτσι όπως γράφει ο Harari σε μια λογική προσέγγιση του, ο άνθρωπος, τροφοδότης και χειριστής της βάσης δεδομένων της παγκόσμιας γνώσης, μέσα από την μακροζωία του, ή την αθανασία του λόγω της εξέλιξης της βιοϊατρικής επιστήμης θα θεοποιηθεί;

Σήμερα μόλις 5 χρόνια μετά την συγγραφή αυτού του βιβλίου , η εκκλησία , προκειμένου να σωθεί ο άνθρωπος, υπαναχωρεί στην παραδοχή της παντογνωσίας το θεού και δεν του ζητά να μας θεραπεύσει από τον Ιό, αλλά οδηγεί τους πιστούς να “ ακολουθήσουν τις οδηγίες της επιστήμης “ δια στόματος όλων των ιεραρχών , ανεξαρτήτου θρησκεύματος;

Λες και κορονοϊός ήλθε ακριβώς να επιβεβαιώσει τον Harari

Άρα δεν υπάρχει θεός;

Ευτυχώς υπάρχει, πέρα από την κάθε ανθρώπινη λογική και επιστημονική γνώση που μπορεί να είναι η αιτία που δεν μπορεί να ξεπεράσει ο άνθρωπος ,την φυσική απουσία μας από την ζωή, όπου ο φόβος του θανάτου θεοποίησε αυτήν την παγγνωσία και τώρα την κάνει διαχείριση δεδομένων , είναι η ψυχή του ανθρώπου αυτή , που χωρίς κανένα αλγόριθμο και καμμιά προεπιλεγμένη αίσθηση πόνου η χαράς, οδηγεί τον ιατρό, νοσοκόμο, τραυματιοφορέα σε μια εθελουσία επιλογή προς τον θάνατο , ακριβώς για να του δείξει ποσό τον αψηφά. Αυτή είναι η μόνη ελπίδα να μείνουμε και όχι να γίνουμε Homo Deus.

Δημοφιλή