ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11/10/2018 07:46 EEST

Σκέψεις για αξιοποίηση της...γκρίνιας του ΔΝΤ από την κυβέρνηση

urokinissi

Με όπλο τις νέες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας,  το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βάζει πλώρη για την τελική μάχη η οποία θα κρίνει την τύχη του νόμου ο οποίος προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019. Είναι γεγονός ότι το οικονομικό επιτελείο υποδέχτηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την βελτίωση των προβλέψεων του Δ.Ν.Τ. σχετικά με την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια,  γεγονός που επιτρέπει και στο ίδιο το Ταμείο να δει με μεγαλύτερη «ευελιξία» το θέμα των συντάξεων και τις μειώσεις του αφορολόγητου.

Αν και στην έκθεση του το Δ.Ν.Τ. δεν βλέπει υπέρβαση του στόχου άρα δεν εκτιμά ότι θα υπάρξει υπερπλεόνασμα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξει ούτε δημοσιονομικό περιθώριο για να γίνουν αλλαγές, κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι οι νέες προβλέψεις του ταμείου ανοίγουν το δρόμο προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις από την πλευρά του Δ.Ν.Τ. σχετικά με την ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων. 

Ταυτόχρονα οι ίδιοι παράγοντες επισημαίνουν ότι η επι τα βελτίω αναθεώρηση των στόχων για ακόμα μια φορά επιβεβαιώνει ότι το Ταμείο κάνει διαρκώς λανθασμένες προβλέψεις και ως εκ τούτου και αυτή τη φορά θα διαψευστεί σχετικά με την ύπαρξη υπερπλεονάσματος. 

Στην κυβέρνηση θεωρούν πλέον ότι και το ταμείο αρχίζει να προσεγγίζει την άποψη της Κομισιόν ότι δεν χρειάζονται οι περικοπές στις συντάξεις καθώς τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας δείχνουν ότι οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν και χωρίς αυτές. Ως εκ τούτου τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα οριστικοποιήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο θα αποστείλει στην Κομισιόν προς έγκριση.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες στο νέο κείμενο το οποίο θα αποστείλει η κυβέρνηση στην Κομισιόν δεν θα προβλέπεται η περικοπή των συντάξεων, ενώ αντίθετα θα προβλέπονται οι ελαφρύνσεις τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κυβερνητική παράγοντες επιμένουν ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα περικοπής των συντάξεων και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού το ποιος θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Όπως αναφέρουν, απομένουν τεχνικές διεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών για την ορθή απεικόνιση των δημοσιονομικών στοιχείων στον προϋπολογισμό προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι χωρίς την εφαρμογή του νόμου για την περικοπή των συντάξεων.

Η πορεία των τραπεζών

Η αλλαγή των εκτιμήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σχετικά με την επίτευξη του στόχου του 3,5%  του ΑΕΠ δίνει «αέρα» αισιοδοξίας και στις τράπεζες καθώς φαίνεται ότι οι προβλέψεις του Ταμείου για τα δημοσιονομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομίας θα περιορίσουν τις πιέσεις. Και αυτό γιατί η μεγαλύτερη αισιοδοξία με την οποία βλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας το ΔΝΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις εκτιμήσεις των ξένων επενδυτών οι οποίοι παρακολουθούν τις προβλέψεις του Ταμείου.

Ταυτόχρονα η βελτίωση των προβλέψεων η οποία καταγράφεται στην πρόσφατη έκθεση του Ταμείου θα διευκολύνει και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς προκειμένου να προχωρήσουν  στην ενεργοποίηση των εργαλείων τα οποία έχουν συμφωνηθεί από το Eurogroup του περασμένου Ιουνίου και θεωρείται βέβαιο ότι θα επηρεάσουν θετικά τις τράπεζες.