ΔΙΕΘΝΕΣ
11/12/2019 07:18 EET

Σκιάχτρα για τροχονόμοι: Το εναλλακτικό πείραμα της Ινδίας που δίχασε το κοινό

Είχε τελικά αποτέλεσμα;

Η κίνηση στους δρόμους είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους πολίτες σχεδόν σε όλες τις μεγαλουπόλεις.

Μια από τις πιο πολυσυζητημένες πόλεις της Ινδίας όμως, η Μπανγκαλόρ, έλαβε μια πρωτότυπη απόφαση για να περιορίσει το πρόβλημα.

Έτσι, έντυσε κούκλες με στολές τροχονόμων και τις τοποθέτησε στους δρόμους νότια της πόλης.

Οι φιγούρες, λοιπόν, με τις κατάλληλες στολές και τα κατάλληλα γυαλιά ήλιου ξεχωρίζουν σε περίοπτη θέση στις διασταυρώσεις των δρόμων ρυθμίζοντας την κυκλοφορία.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του BBC, οι οδηγοί συνήθως τους θεωρούν αληθινούς αστυνομικούς και υπακούουν στις οδηγίες τους.

Σημειώνεται ότι στους δρόμους της Μπανγκαλόρ κυκλοφορούν οκτώ εκατομμύρια εγγεγραμμένα οχήματα. Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια μέχρι το 2022.

Στα 18,7 χιλιόμετρα ανά ώρα, η ταχύτητα κυκλοφορίας στην πόλη είναι η δεύτερη πιο αργή στη χώρα μετά την Βομβάη (18,5 χιλιόμετρα ανά ώρα), σύμφωνα με τη μελέτη της πλατφόρμας μετακίνησης MovinSync Technology Solutions.

Οι κάμερες στις διασταυρώσεις κυκλοφορίας έχουν καταγράψει περισσότερες από 20.000 παραβιάσεις της κυκλοφορίας κάθε μέρα.

Ωστόσο οι πολίτες εκφράζουν ανάμεικτα συναισθήματα για το αν μπορούν όντως οι κούκλες να παρέμβουν στην κίνηση των δρόμων.

Κάποιοι αισθάνονται πως το πείραμα πετυχαίνει. «Από μακριά δεν φαίνονται καλά και ως εκ τούτου πολλοί οδηγοί φορούν τα κράνη και τις ζώνες τους για να αποφύγουν το πρόστιμο», τονίζει ένας φοιτητής στην πόλη.

Ένας άλλος άνδρας από την άλλη, πάρκαρε το τρίκυκλο του δίπλα από έναν τροχονόμο σε σημείο όπου απαγορεύονταν το παρκάρισμα.

Στο twitter γενικά τα σχόλια για το θέμα είναι δεκάδες. Η Σαλίλα Καπλάν, καθηγήτρια δημοσίων σχέσεων, είπε πως βρίσκει την μέθοδο «γελοία».

«Δεν νομίζω πως οι κούκλες θα βοηθήσουν σε κάτι. Οι άνθρωποι παραβιάζουν τους κανόνες κυκλοφορίας ακόμα και όταν οι αστυνομικοί είναι παρόντες», προσθέτει.

(Με πληροφορίες από BBC