Σκληρό παζάρι υπουργείου Οικονομικών - τραπεζών για 12 χρεώσεις σε καθημερινές συναλλαγές

Παρασκήνιο που συνδέεται και με τις δημόσιες παρεμβάσεις Μητσοτάκη - Σακελλαροπούλου.
ANGELOS TZORTZINIS via Getty Images

Μέτωπο με τις τράπεζες ανοίγει η κυβέρνηση. Μετά την οδηγία Μητσοτάκη για μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να μην υπάρξει νέα γενιά κόκκινων δανείων, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έδωσαν στη δημοσιότητα λίστα με τις τραπεζικές συναλλαγές, οι οποίες επιβαρύνουν την ελληνική κοινωνία, μέσω των υψηλών προμηθειών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της HuffPost από πηγές του ΥΠΟΙΚ, οι 4 συστημικές τράπεζες και οι εταιρείες που έχουν στα χέρια τους «κόκκινα δάνεια», έχουν ανοίξει έναν μεταξύ τους διάλογο (έχουν γίνει ήδη δύο συναντήσεις και αναμένεται άλλη μία σε 2 εβδομάδες) ώστε να αναλάβουν και εκείνες μέρος του οικονομικού βάρους μέσω της αύξησης επιτοκίων στις καταθέσεις, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν οτι υπάρχουν χρεώσεις τραπεζών σε καθημερινές συναλλαγές, που έχουν στην πραγματικότητα μηδενικό ή ελάχιστο κόστος, αλλά ο συναλλασόμενος υποχρεώνεται να καταβάλει αρκετά ευρώ.

Γι αυτές ακριβώς τις χρεώσεις αλλά και για συγκεκριμένες προτάσεις μηδενικού δημοσιονομικού κόστους, ο Χρήστος Σταϊκούρας περιμένει αντιπρόταση από μέρους των τραπεζών πριν από τα Χριστούγεννα καθώς το σενάριο για νέο πρόγραμμα «Γέφυρα», που θέλουν οι τράπεζες για κρατική επιδότηση σε δόσεις δανείων, απορρίφθηκε.

Επίσης το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τις τράπεζες να καταθέσουν προτάσεις «με σκοπό την αύξηση της εγκρισιμότητας των αιτήσεων του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορούν τους ενήμερους δανειολήπτες τους».

Τέλος, το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει πως η Κυβέρνηση ξεκαθάρισε στις διοικήσεις των τραπεζών ότι, για την ίδια, δεν υφίσταται ζήτημα απόδοσης bonus στα υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη για το 2022, ένα και δεν είναι αρνητική στο να δοθεί μέρισμα στους μετόχους στο τέλος του χρόνου.

Οι προμήθειες των τραπεζικών συναλλαγών

  1. Προμήθεια εισερχόμενου εμβάσματος.
  2. Προμήθεια εξερχόμενου εμβάσματος (χρέωση για μεταφορά χρημάτων από τον λογαριασμό μίας τράπεζας σε λογαριασμό άλλης τράπεζας εσωτερικού).
  3. Προμήθεια αποστολής χρημάτων (έμβασμα) σε τράπεζες εκτός ευρωζώνης.
  4. Προμήθεια ανάληψης μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας.
  5. Συνδρομή πιστωτικής κάρτας.
  6. Προμήθεια επανέκδοσης χρεωστικής/πιστωτικής κάρτας λόγω λήξης και λόγω κλοπής, απώλειας ή φθοράς.
  7. Προμήθεια για πληρωμή λογαριασμών (ΔΕΚΟ, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.).
  8. Προμήθεια έκδοσης αντιγράφων κίνησης λογαριασμών/δανείων/πιστωτικών καρτών.
  9. Έξοδα αξιολόγησης αιτημάτων δανείων.
  10. Έξοδα νομικού και τεχνικού ελέγχου αιτημάτων δανείων.
  11. Έξοδα συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό (επιβάρυνση για τη μετατροπή συναλλαγών εξωτερικού σε ευρώ).
  12. Προμήθεια για αγορά χρεογράφων του Ελληνικού Δημοσίου.

Δημοφιλή