Σουδάν: Ο αρχηγός του στρατού διορίζει νέο κυβερνητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον ίδιο

Ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν αψηφά την εσωτερική και διεθνή πίεση για την ανατροπή του πραξικοπήματος.
Sarah Meyssonnier via Reuters

Ο αρχηγός του στρατού του Σουδάν Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν διόρισε την Πέμπτη ένα νέο μεταβατικό κυβερνητικό συμβούλιο, με επικεφαλής τον ίδιο, για να ηγηθεί της χώρας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στα τέλη του περασμένου μήνα, παρά τις εγχώριες και διεθνείς πιέσεις.

Το νέο 14μελές Κυρίαρχο Συμβούλιο, για το οποίο ένα μέλος δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, περιλαμβάνει πολίτες που εκπροσωπούν τις περιοχές του Σουδάν αλλά κανένα από τον πολιτικό συνασπισμό ”Δυνάμεις Ελευθερίας και Αλλαγής” (FFC) που μοιραζόταν την εξουσία με τον στρατό σε μια δημοκρατική μετάβαση από το 2019.

Αναπληρωτής του Μπουρχάν θα παραμείνει ο Mοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, διοικητής των ισχυρών παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), με τους δύο άνδρες να διατηρούν τους ρόλους που είχαν και πριν από το πραξικόπημα.

Η απόφαση του Μπουρχάν ενδέχεται να σκληρύνει την αντίθεση των αμάχων ομάδων που έχουν δεσμευτεί να αντισταθούν στο πραξικόπημα μέσω μιας εκστρατείας πολιτικής ανυπακοής, απεργιών και μαζικών συγκεντρώσεων, η επόμενη από τις οποίες προγραμματίζεται για το Σάββατο.

Ο έκπτωτος υπουργός Πληροφοριών του Σουδάν, Χαμζά Μπαλούλ χαρακτήρισε την ανακοίνωση ως μια παράταση του πραξικοπήματος. Σε δήλωσή του είπε ότι είναι «βέβαιος ότι ο σουδανικός λαός μπορεί να νικήσει το πραξικόπημα και να συνεχίσει τη μετάβαση».

Το Σουδανικό Κόμμα του Κογκρέσου, μέρος του FFC, υποσχέθηκε να αντιταχθεί και να αντισταθεί στο πραξικόπημα «πάση θυσία».

Το συμβούλιο περιλαμβάνει επίσης εκπροσώπους ανταρτικών ομάδων που κατέληξαν σε ειρηνευτική συμφωνία με την κυβέρνηση πέρυσι, αλλά είχαν απορρίψει το πραξικόπημα αυτή την εβδομάδα.

Η ανάληψη της εξουσίας στις 25 Οκτωβρίου έληξε μια συμφωνία κατανομής της εξουσίας μεταξύ του στρατού και των πολιτών που δημιουργήθηκε μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Oμάρ αλ-Μπασίρ το 2019, η οποία επρόκειτο να οδηγήσει σε εκλογές στα τέλη του 2023.

Ορισμένοι ανώτεροι πολίτες έχουν τεθεί υπό κράτηση ενώ ο πρωθυπουργός Aμπντάλα Χάμντοκ βρίσκεται σε κατ′ οίκον περιορισμό.