ΔΙΕΘΝΕΣ
18/06/2018 21:17 EEST

Space Force: Δημιουργία αμερικανικής στρατιωτικής Διαστημικής Δύναμης διέταξε ο Τραμπ

Bloomberg via Getty Images

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι διέταξε τη δημιουργία ενός έκτου κλάδου των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την αμερικανική κυριαρχία στο Διάστημα.

«Δεν αρκεί να έχουμε απλά μια αμερικανική παρουσία στο Διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο Διάστημα» είπε ο Τραμπ, πριν από συνάντηση με το National Space Council.

«Θα έχουμε την Πολεμική Αεροπορία (Air Force) και θα έχουμε την Διαστημική Δύναμη (Space Force. Χωριστές, αλλά ίσες. Θα είναι κάτι πολύ σημαντικό» είπε αργότερα.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται από τη Συνθήκη για το Εξώτερο Διάστημα, η οποία απαγορεύει την εγκατάσταση όπλων μαζικής καταστροφής στο Διάστημα, και επιτρέπει μόνο τη χρήση της Σελήνης και άλλων ουρανίων σωμάτων για ειρηνικούς σκοπούς.

Ο Τραμπ επίσης υπέγραψε μια οδηγία για τη διαχείριση της κυκλοφορίας και των απορριμμάτων στο Διάστημα.

Οι ανακοινώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μιας σειράς πρόσφατων κινήσεων για την αύξηση της δραστηριότητας των ΗΠΑ όσον αφορά στην εξερεύνηση του Διαστήματος. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να αρχίσουν την αποστολή ρομποτικών εξερευνητικών σκαφών στη Σελήνη από το επόμενο έτος, ως προπαρασκευαστικό βήμα για την αποστολή αστροναυτών εκεί για πρώτη φορά από το 1972, δήλωσε αξιωματούχος της NASA τη Δευτέρα.

Η NASA σχεδιάζει μια σειρά αποστολών στη Σελήνη από το επόμενο έτος, με σκοπό την ανάπτυξη δυνατοτήτων επιστροφής στη Σελήνη, δήλωσε η Τσέριλ Γουόρνερ, εκπρόσωπος του Human Exploration Directorate της υπηρεσίας. Η NASA θα συνεργαστεί με ιδιωτικές εταιρείες, οι οποίες δεν έχουν επιλεγεί ακόμα, στις αποστολές, δήλωσε η Γουόρνερ σε τηλεφωνική συνέντευξη.