Σπανακόρυζο, η δύναμή μας

Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται όλες τις εποχές.
Αυτή η δημοσίευση αναρτήθηκε στην κλειστή πλέον Πλατφόρμα Αρθρογράφου Huffpost. Οι συνεργάτες αρθρογράφοι έχουν τον έλεγχο της δουλειάς τους και αναρτούσαν δημοσιεύσεις ελεύθερα στον ιστότοπό μας. Εάν θεωρείτε πως πρέπει να επισημάνετε αυτήν την καταχώριση ως καταχρηστική, στείλτε μας ένα e-mail.
.
.

Ενέργεια χωρίς πολλές θερμίδες, πλούσιο σε φυτικές ίνες και χορταστικό. Δυναμώστε το σώμα σας και θωρακίστε τον οργανισμό σας με ασβέστιο, σίδηρο και άλλες θρεπτικές ουσίες που περιέχουν το σπανάκι, το πράσο και τα υπόλοιπα μυρωδικά που περιλαμβάνει αυτή η συνταγή.

Το σπανάκι συνδέθηκε με τη μαγική δύναμη του γνωστού ήρωα κινουμένων σχεδίων Popeye. Η κατανάλωσή του αυξήθηκε κατά 33% χάρη στη δημοτικότητα του καρτούν Popeye the Sailor Man

Ελληνικό παραδοσιακό πιάτο που τρώγεται όλες τις εποχές, έχει την τιμητική του σε περιόδους νηστείας και το λατρεύουν οι χορτοφάγοι.

Υλικά για 4-5 μερίδες

1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο

4-5 μεσαίου μεγέθους (τρυφερά) πράσα ψιλοκομμένα

1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα

3 κ.σ. άνηθο ή μάραθο, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

3 κ.σ. μυρώνι (σφελίτσι), ψιλοκομμένο

2/3 ποτήρι ελαιόλαδο

1/2 ποτήρι χυμό ντομάτας

200 γρ. (περίπου 1 ποτήρι) ρύζι καρολίνα

3 ποτήρια νερό

1/2 κ. γλ. μπούκοβο

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

.
.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Σε μεγάλη κατσαρόλα με φαρδύ πάτο ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το πράσο και το ξερό κρεμμύδι, σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε να “γυαλίσουν” τα υλικά και προσέχουμε να μην κολλήσουν στον πάτο.

Βήμα 2ο: Προσθέτουμε όλο το σπανάκι στην κατσαρόλα εφόσον το χωράει ή σε μικρές ποσότητες σταδιακά καθώς μειώνεται ο όγκος του. Ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσει καλά όλο το σπανάκι.

Βήμα 3ο: Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μυρωδικά (μάραθο, μαϊντανό, μυρώνι) και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Ανακατεύουμε να πάνε παντού. Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας, λίγο αλάτι και το μπούκοβο. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε 3 φλιτζάνια ζεστό νερό. Χαμηλώνουμε την εστία, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε περίπου για 6΄-7΄.

Βήμα 4ο: Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και σιγοβράζουμε για άλλα 10΄.

Βήμα 5ο: Σβήνουμε την εστία και αφήνουμε το φαγητό να “ξεκουραστεί” για 3΄ λεπτά σκεπάζοντας πάλι με το καπάκι. Σε αυτό το διάστημα θα ολοκληρωθεί ο βρασμός του ρυζιού, θα φουσκώσει πίνοντας τα υγρά του φαγητού και θα μείνει ελάχιστο ζουμάκι.

Σερβίρουμε αμέσως, τρώγεται ζεστό. Συνοδεύεται με ελιές ξιδάτες καλαμών ή με τυρί φέτα (πικάντικη κατά προτίμηση).

.
.

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Προσοχή! Φροντίστε να πλύνετε πολύ καλά όλα τα λαχανικά, πολλές φορές σε μπόλικο νερό για να φύγουν τα χώματα, άλλα ξένα σώματα και φυσικά να ξεπλυθούν υπολείμματα από φυτοφάρμακα (τουλάχιστον όσα είναι ακόμα ορατά στα φυλλώματα …).

  • Εάν το σπανάκι δεν είναι τρυφερό και μικρό (baby) θα χρειαστεί να το χοντροκόψετε πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.

  • Πριν προσθέσετε το ρύζι στην κατσαρόλα πιάστε με το χέρι σας ένα κοτσάνι από το σπανάκι για να διαπιστώσετε εάν είναι μαλακωμένο. Πρέπει να είναι μισοβρασμένο το σπανάκι και μετά να προσθέσετε το ρύζι. Ο χρόνος βρασμού του εξαρτάται κατά πολύ εάν είναι τρυφερό ή όχι.

  • Πριν ολοκληρωθεί ο βρασμός του σπανακόρυζου δοκιμάζουμε το ρύζι. Θέλουμε να κρατάει λίγο. Το ρύζι (όπως και τα ζυμαρικά) έχει την τάση να συνεχίζεται ο βρασμός του και να χυλώνει καθώς μένει στην κατσαρόλα.

    Ακολουθήστε τις οδηγίες στο 5ο βήμα και θα φτιάξετε ένα καλοβρασμένο σπανακόρυζο.

  • Τα λαχανικά γενικότερα όταν βράζουν κατεβάζουν αρκετά υγρά. Γι’ αυτό χρειάζεται λίγη προσοχή στην ποσότητα του νερού που θα προσθέσετε στο φαγητό. Καλύτερα να προσθέσετε σταδιακά επιπλέον νερό, παρά να βάλετε περισσότερο από όσο χρειάζεται και να βγει το φαγητό σούπα!!! Αυτό το φαγητό ανήκει στην κατηγορία “τόσο όσο” όπως λέω. Είναι και αυτό σαν το Χοιρινό με σέλινο – Φρικασέ.

  • Μπορείτε αν θέλετε να παραλείψετε το χυμό ντομάτας. Σε αυτή την περίπτωση προσθέστε στο πιάτο λίγο χυμό λεμονιού. Εγώ προτιμώ την οξύτητα που δίνει η ντομάτα, μου αρέσει η ροζ απόχρωση που έχει το φαγητό και φυσικά η γεύση της. Σας συστήνω να χρησιμοποιήσετε φρέσκια ντομάτα όταν είναι στην εποχή της.

Η συνταγή σε βίντεο βήμα-βήμα:

Αναδημοσίευση από magiacook.gr