Σπουδαία ανακάλυψη: Ελληνικό λουτρό βρέθηκε σε αρχαία αιγυπτιακή πόλη δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα

Το νερό έμπαινε στο κτίριο από δύο μεγάλες δεξαμενές νερού που τροφοδοτούνταν από ένα μόνο πηγάδι.
.
.
Steven Sidebotham

Τα ερείπια ενός λουτρού 2.200 ετών που χρονολογείται στο δεύτερο μισό του τρίτου αιώνα π.Χ. έχουν ανακαλυφθεί στη Βερενίκη, μια πόλη στην Αίγυπτο δίπλα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Το γιγάντιο λουτρό έχει δύο θόλους (κυκλικές κατασκευές) με 14 μπανιέρες. Σε καθεμία από αυτές έτρεχε κρύο ή χλιαρό νερό. Επίσης υπήρχε και ένα ξεχωριστό δωμάτιο για ζεστά μπάνια. Το νερό έμπαινε στο κτίριο από δύο μεγάλες δεξαμενές νερού που τροφοδοτούνταν από ένα μόνο πηγάδι. Είναι πιθανό να έχει χτιστεί ένα γυμναστήριο στα δυτικά του, είπε ο Μάρεκ Βόσνιακ, επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών της Πολωνικής Ακαδημίας Επιστημών, στο Live Science.

Ο Βόσνιακ είναι υπεύθυνος για την έρευνα της αρχαιλογικής σκαπάνης στη Βερενίκη που χρονολογούνται στην ελληνιστική περίοδο της αρχαίας Αιγύπτου (περίπου 323 π.Χ). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ελληνικός πολιτισμός, συμπεριλαμβανομένων των αρχιτεκτονικών στυλ, άκμασε στη Μέση Ανατολή.

Την εποχή του λουτρού, η Βερενίκη είχε μια αρκετά μεγάλη στρατιωτική παρουσία και ήταν κόμβος για εισαγόμενα αγαθά και πολεμικούς ελέφαντες από την Ανατολική Αφρική, είπε ο Βόσνιακ. Αυτό το λουτρό πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιηθεί από άτομα που εργαζόντουσαν σε αυτές τις επιχειρήσεις, όπως πληρώματα πλοίων, είπε ο Βόσνιακ. Η έντονη στρατιωτική εμπλοκή σημαίνει ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που ζούσαν στη Βερενίκη αυτή την εποχή ήταν πιθανώς άνδρες, είπε ο Βόσνιακ.

Αυτό το λουτρό πιθανότατα θα είχε χρησιμοποιηθεί ως χώρος χαλάρωσης από το στρατιωτικό προσωπικό που ήταν τοποθετημένο εκεί. Τα λουτρά στους ελληνιστικούς χρόνους συχνά «χρησιμοποιούσαν ως μέρη συνάντησης και χαλάρωσης μετά τη δουλειά ή την αθλητική άσκηση, ως εκ τούτου συχνά συνδυάζονταν με γυμναστήρια [γυμναστήρια]», είπε ο Βόσνιακ.

.
.
Steven Sidebotham

Δεν βρέθηκε κανένα γραπτό στο λουτρό, αλλά οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν νομίσματα και κομμάτια αγγείων, ευρήματα που βοήθησαν τους αρχαιολόγους να χρονολογήσουν τα ενεργά χρόνια του λουτρού, είπε ο Βόσνιακ.

Οι ανασκαφές στη Βερενίκη διευθύνονται από τον Μάριουζ Γκιζάντα, επίκουρο καθηγητή αρχαιολογίας στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Ανατολικών Πολιτισμών, και τον Στίβεν Σαίντμπόθαμ, καθηγητή ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ που ειδικεύεται στην αρχαία παγκόσμια οικονομία.

Η ομάδα έχει κάνει πολλά ευρήματα στη Βερενίκη τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου ενός οχυρού 2.300 ετών και ενός ιερού 1.700 ετών με μια στήλη που φέρει ένα μήνυμα. Οι ανασκαφές και η ανάλυση των υπολειμμάτων στη Βερενίκη συνεχίζονται.

Δημοφιλή