Στα αζήτητα η Villa Aurora με το έργο του Καραβάτζιο: Ξανά σε δημοπρασία τον Απρίλιο

Ουδείς ενδιαφέρεται να αγοράσει την πιο ακριβή κατοικία του κόσμου;
REUTERS/Remo Casilli
REUTERS/Remo Casilli
Remo Casilli via Reuters

Η περίφημη ρωμαϊκή Villa Aurora του 16ου αιώνα, με τη μοναδική τοιχογραφία οροφής του κορυφαίου ζωγράφου του μπαρόκ, Καραβάτζιο, θα βγει και πάλι σε δημοπρασία με μειωμένη τιμή εκκίνησης κατά 20% (376,8 εκατ. ευρώ). Η online δημοπρασία της Τρίτης 18 Ιανουαρίου απέτυχε να προσελκύσει προσφορές.

Η Villa Aurora βγήκε στο σφυρί με τιμή εκκίνησης 471 εκατομμύρια ευρώ εν μέσω της σκληρής νομικής διαμάχης μεταξύ των τριών γιων του ιδιοκτήτη της, πρίγκιπα Νικολό Μπονκομπάνι Λουντοβίζι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 2018 και της αμερικανικής καταγωγής, τρίτης συζύγου του, πριγκίπισσας Ρίτα Μπονκομπάνι Λουντοβίζι.

Οι πλειοδότες έπρεπε να δηλώσουν τις προσφορές τους μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ενόψει της ηλεκτρονικής δημοπρασίας που είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της Τρίτης. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο δικηγόρος της πριγκίπισσας, δεν υπήρχαν προσφορές και ως εκ τούτου η δημοπρασία προγραμματίστηκε εκ νέου για τις 7 Απριλίου με μείωση της τιμής κατά 20%.

Στην καρδιά της Ρώμης, κοντά στη Βία Βένετο, προστατευμένη από τους ψηλούς τοίχους της περίφραξης, η βίλα είναι ό,τι έχει απομείνει από την εξοχική κατοικία που έχτισε τον 16ο αιώνα ο Καρδινάλιος Φραντσέσκο Μαρία Ντελ Μόντε. Οι Λουντοβίζι, οικογένεια Ιταλών ευγενών που διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τον παπισμό, αγόρασαν το ακίνητο από τον Ντελ Μόντε το 1621.

Το 1597 ο Ντελ Μόντε προσέλαβε τον νεαρό τότε Καραβάτζιο για να κοσμήσει την οροφή ενός μικρού δωματίου κρυμμένου στον πρώτο όροφο, το οποίο ο καρδινάλιος χρησιμοποιούσε ως εργαστήριο αλχημείας.

Το έργο που αποδίδεται στον Καραβάτζιο εκτοξεύει την αξία της βίλας, η οποία ωστόσο στεγάζει μεταξύ άλλων και οροφογραφία του ζωγράφου του μπαρόκ Γκουερτσίνο.

Ο επίδοξος αγοραστής θα επιβαρυνθεί με 11 εκατομμύρια ευρώ για εργασίες αποκατάστασης -στο παρελθόν, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Μπιλ Γκέιτς φέρεται να είχε δείξει ενδιαφέρον για τη βίλα.

«Δεν εκπλήσσομαι που δεν υπήρξαν προσφορές, στην πραγματικότητα θα ήμουν έκπληκτος αν είχε εμφανιστεί αγοραστής. Η τιμή είναι πολύ υψηλή. Ας δούμε τι θα συμβεί τον Απρίλιο, αλλά αμφιβάλλω ότι θα εμφανιστεί κάποιος και τότε -τι θα έκανε κάποιος σαν τον Μπιλ Γκέιτς με τη Villa Aurora, ειδικά με όλα τα επιπλέον έξοδα;», δήλωσε ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σαπιέντσα στη Ρώμη, Αλεσάντρο Τζούκαρι, ο οποίος έκανε την εκτίμηση της οροφογραφίας.

Σχεδόν 35.000 άτομα καλούν την ιταλική κυβέρνηση να αγοράσει το κτίριο (και τον Καραβάτζιο), μέσω ηλεκτρονικής καμπάνιας.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει την πε΄ριφημη βίλα μετά την πώληση σε ιδιώτη -εντός 60 ημερών από την ολοκλήρωση της πώλησης- στην ίδια τιμή.

Με πληροφορίες από France 24, Guardian